Защитен рефлекс

Равносметката, щом решим да икономисваме за сметка на здравето си, никак не е добра

28 August 2011

Нека бъдем честни: всеки от нас поне веднъж в живота си се е изкушавал да посегне към некачествените слънчеви очила от сергийка на улицата или неспециализиран магазин за смешно ниски цени. Равносметката обаче, щом решим да икономисваме за сметка на здравето си, никак не е добра.


аксесоар или необходимост

И двете, разбира се. Тъмните очила независимо от сезона за мнозина са сред любимите допълнения към облеклото. Но предпазвайки се от ярката светлина, не оставяйте суетата да ви заслепява.
Изтънелият озонов слой и повишената активност на слънцето са сред основните виновници за увреждането на централната част на ретината (т. нар. „слънчев ретинит“) и сериозна причина да защитите очите си.
Особено опасно е слънцето в близост до водни басейни (както и в планината през зимата), където въздействието на ултравиолетовите лъчи се увеличава многократно от отраженията във водата.
по-добре без очила, отколкото с фалшиви
Очите ни притежават естествен рефлекс за защита от слънчевото излъчване. Ние инстинктивно ги присвиваме при ярка светлина, а ирисите се стесняват, намалявайки проникването на светлината и вредата от нея. Затъмнените стъкла обаче „лъжат“ окото и карат зениците да се разширяват. И ако в този момент очите са подложени на вредни лъчи, освен допълнително натоварване те могат да получат сериозни увреждания (като изгаряне на ретината). Некачествените очила не осигуряват защита срещу ултравиолетовите лъчи, защото лещите са направени от неоптичен полимер. Освен това без специално покритие на лещите, например антирефлексно, при използването на тъмни очила се губят 8% от светлината. А в крайна сметка целта на лещите е да пропускат максимум светлина, парирайки вредните лъчи.
как да различим оригинала от ментето
Най-сигурният начин да предпазите очите си е да си купувате слънчеви очила само от специализирани магазини. Разчитайте на марки, издаващи сертификати за качество, и обръщайте внимание на етикетите. Освен това, лесно може да проверите дали моделът който сте си харесали, е оригинален – като проверите номера на модела (изписан на рамката) в интернет.
И още нещо: производителите на имитации на маркови очила са усвоили почти до съвършенство различните фирмени знаци, затруднявайки различаването на оригиналните модели. Затова имайте едно наум за качеството на шарнирите, вижте и кутията, в която са сложени очилата. Тя трябва да съдържа калъф с кърпичка, сертификат за автентичност и гаранция (за по-скъпите модели). Също детайли за производителя и дистрибутора, указания за вида на лещите, рамките и номера на модела на слънчевите очила, които сте избрали. И не се заблуждавайте, че поръчаните по интернет очила с 80% отстъпка са голяма сделка (подобно на офертите за най-копираните модели очила в света – Ray Ban). Подобна разлика в цените означава единствено и само, че са фалшиви. И гаранция за здравето на очите ви няма.

какво още трябва да знаем
СЛЪНЧЕВАТА РАДИАЦИЯ се дели на 3 вида. За UVА лъчението се смята, че е най-слабо, но в зависимост от интензитета му може да се получи ерозия на роговицата на окото. UVB лъчите са виновни за слънчевите изгаряния и освен рак на кожата могат да причинят сериозни заболявания на ретината. Лъчите UVC са с най-къса вълна и са най-опасните. За щастие те се поглъщат от озоновия слой, преди да достигнат земята.

ИМА НЯКОЛКО СТЕПЕНИ НА ПРЕДПАЗВАНЕ. Категорията за сила на защитата е указана върху рамката на всеки модел слънчеви очила. Това е последната цифра, изписана на лявата дръжка след номера на модела, кода за цвят и дължината на дръжката (или размера на очилата). Цифрата може да бъде от 0 до 4 и, подобно на фактора на слънцезащитното олио, отбелязва силата на защитното стъкло.

ИЗБИРАЙКИ СЛЪНЧЕВИ ОЧИЛА, задължително обърнете внимание на тяхното UV покритие и ако не сте сигурни в защитата им, можете да проверите надеждността на филтъра им чрез тест в оптика. Това е от особена важност за децата! От значение за последните е и материалът, от който са направени очилата – трябва да е хипоалергичен, да са с гъвкави дръжки и силна UV защита.

СЪХРАНЯВАЙТЕ ГИ ПРАВИЛНО. Удължете живота на любимия си аксесоар, като се възползвате от калъфите, които обикновено се предоставят към оригиналните модели слънчеви очила. Пазете стъклата им от надраскване и редовно ги почиствайте не с подръчни материали, а със специалните меки кърпички в калъфа им.

ЦВЕТОВЕТЕ на стъклата не са от значение за защитата им, но пък влияят на яркостта и контраста на светлината. Затова различните тонове са подходящи за различни дейности. Например сивото намалява яркостта, без да влияе на възприятието на цветовете. Зеленото увеличава контраста на образа, а кафявото пречи на замъгляването, но за сметка на това променя възприятието на околните цветове. При жълтото замъгляването напълно изчезва и образът се избистря, но пък и силно променя нюансите на средата. Синият и виолетовият нюанс са трудни за възприемане и при някои хора могат да причинят дискомфорт.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР