Ищар: C’est la vie!

Лилия Илиева 31 July 2011

Вероятно всеки би затананикал песните й C’est la vie, Habibi (Sawah) и Last Kiss. Ищар е световноизвестна повече от 10 години. През 2006 Ети Зак, чийто псевдоним е вдъхновен от името на месопотамската богиня на плодородието, любовта, войната и секса, беше корица на EVA. Когато се виждаме, споделя, че много се е променила оттогава. Говорим по време на разходката й с яхта. Етнопевицата е пристигнала за откриването на сезона на Марина Диневи. Предишния ден е изнесла първия си разкошен концерт у нас в Летния театър във Варна, предстоят й изяви в Бургас, София и Пловдив.

След няколко глътки шампанско с родителите, съпруга си, домакина Йордан Динев и промоутърите от Art.bg певицата сяда с мен на тихо в просторната закрита част на лодката. Облечена е спортно - с дънки, тениска и риза, няма грим. Красива 40-годишна жена с тяло на 20-годишно момиче и  хубава къдрава руса коса. Прилича на туристка, дошла на почивка. Съвършено изправеният й гръб и начинът, по който внимателно, но с лекота изговаря всяка дума, издават перфекционизма й.

Ищар, в предишното интервю за EVA сподели, че мечтаеш да бъдеш майка. Дали промяната, за която спомена, не е свързана с това?

Позна. Тази мечта се сбъдна. Господ ми даде две дечица – момиченце и момченце, близнаци. Сега са на четири. Промениха много неща в живота ми - личността ми, перспективите ми. Преди всичко се въртеше около моята кариера, тяло, костюми, песни, глас, грим... Около това как изглеждам и какво мислят хората за мен. А днес аз съм аз и ако ме харесваш, е окей, ако не - също.

Любопитно ми е дали дъщеря ти прилича на теб?

Много хора го казват, но малките имат доста и от баща си. По-скоро са ни смесили по интересен начин. Дъщеря ми се казва Шийла, което на еврейски означава „песен“. А синът ми - Лави, тоест малко лъвче. Говорят два езика – еврейски и френски. И е много забавно, но и не е лесно точно защото са двама. Изразходвам много от вокалната си енергия. Преди да имам деца, почти не говорех. А сега нонстоп ми задават въпроси. Ако отговориш на единия, другият веднага иска внимание и за него. Обожавам да си играя с тях, да им чета книги, но трябва да им определям и граници. Родителството не е лесно, обаче ми дава повече зрялост на сцената. Понякога отказвам шоута. Не искам да оставям децата, въпреки че има момиче, което се грижи за тях. А и някой от семейството ми също е у нас. В момента моята леля, сестрата на майка ми, се грижи за тях.

Малките харесват ли музиката ти?

О, всеки ден гледат клиповете ми, пеят, но не ги вземам на концерти с мен.

Какво им пееш за приспиване?

За всеки от тях съм композирала различни песни, когато бяха бебета. Когато заспиваха в ръцете ми, се раждаха мелодии. И това все още се случва.

Изявяват ли вече някакви таланти?

Ха-ха. Ами пеят и танцуват много добре. Какво ще ги правя?

Стана майка в много силен момент от кариерата си. Как се реши?

На първо място аз съм жена. Освен това на кариерата си посветих доста време. И дойде ден, в който наистина почувствах, че е настъпил моментът. Просто го почувствах. Сега с удоволствие съм вкъщи, изцяло майка.

Тялото ти е прекрасно! Все едно въобще не си раждала.

О, с бременността напълнях 37 кг. Станах почти двойна отпреди. Близнаците бяха по 3 кг всеки. Бях се превърнала в голям слон, но знаеш ли, за първи път въобще не ме интересуваше. Щастието ми е извън това как изглеждам. Мислите ми пренасочиха фокуса си от тялото и кариерата ми. Аз съм екстремен човек. Ако правя нещо, го правя на 100%. За две години оставих музиката. Последните две пътувах по-малко и правих малки концерти. Бях повече с децата си. Искам да им дам всичко.

Как успя да влезеш отново във форма?

Получи се за 3 години, без да правя нищо. Честно казано, нямам време да ям, въпреки че по цял ден съм в кухнята и готвя.

Значи ти готвиш?

Да. И никой друг няма правото да стъпва в кухнята. Готвя всичко. Старая се децата да се хранят здравословно, без шоколади, сладки неща, кока-кола, джънк фуд. Само през уикенда, когато ходим на ресторант, понеже много искат кока-кола, им разрешавам. Задължително винаги има зеленчуци. Имам и трето дете – мъжа ми. И той непрекъснато любопитства какво ще ядем днес.

Как човек от шоубизнеса успява да съхрани връзката с човека до себе си толкова години?

Омъжихме се след 13 години връзка. Работим заедно. Всеки има своите отговорности. Мишел не се бърка в моите и аз не се бъркам в неговите – е, само понякога. Вкъщи не говорим за работа. Това е принцип. Тотално сме с децата. Те не трябва да плащат цената и имат нужда от родителите си.

Все още ли живеете в Париж?

Да.

Щяхте да строите къща в Израел, близо до Египет.

Да, завършихме я и там ходим през ваканцията с децата. Там те си имат басейн, просторно място за игра. Тази вила е идеална възможност да се събера с цялото си семейство, с двете ми сестри и с децата им, с родителите ми. Има място за всички. Последния път бяхме 44 души и аз готвих за всички. Едва ли би искала да ме видиш в кухнята! С маратонки, риза, косата ми вързана ей така, без никакъв грим. Нашето семейство не е чак толкова голямо, но какъв шум вдигаме...

Какво си научила от майка си, на което би искала да научиш твоите деца?

Тя ме научи на най-важното - да вярвам в себе си. И че когато обичаш нещо, трябва да го правиш по правилния начин. Освен това от нея съм се научила да бъда твърда, да гледам право в целта и да вървя към нея, без да го правя на всяка цена, разбира се. Има жени, които могат да постигат нещата, правейки секс с всеки. А моята майка ми казваше точно обратното – ако искаш да постигнеш нещо, хората трябва да те харесват за това, което си, и заради таланта ти.
Опитвам се да предам тези ценности на децата си. Още нещо - когато бях малка, майка ми ме учеше: „Ако искаш нещо, трябва да работиш за него.“ Така правя и аз - даже когато децата ми искат играчка, отиват да си я вземат сами. Без слуги в живота!

После ми разказва, че е подготвила да изпее „Облаче ле бяло“ на концерта и я запява. Пее красиво и чисто, на правилен български. „Влюбих се в тази песен - казва. - Ще я включа в албума си.“ Идва време за следващия етап в програмата й. А аз гледам концерта й в София. В музиката й има много енергия. Самата Ищар общува леко с публиката. На първата песен е вдигнала всички на крака. Много женствена, изпъната като струна, завладяваща по един елегантен начин.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР