Пролетни вкусове в „Маслината”

Обяд е и започваме пролетното пътешествие със супа „Авголемоно”, приготвена от майстор-готвача от Солун по оригинална рецепта с 4 вида риба.

Веселина Филипова 16 March 2011

Дори да не си падате по гръцкото, в ресторант „Маслината” (ул. Резбарска 31) знаят как да ви зарибят в истинския смисъл на думата. Обяд е и започваме пролетното пътешествие със супа „Авголемоно”, приготвена от майстор-готвача от Солун по оригинална рецепта с 4 вида риба. Продължаваме с освежаваща салата „Афродити” – маруля, рукола, пресен лук, копър, маслини каламон, пресен и сушен домат в зехтин и сирене „Кефалотири”. Голямата интрига е какво ще изберем за основно ястие. Колебаем се между октопод на скара със зехтин и лимонов сос и бакалярос, приготвен на тиганче. Поръчваме ги и се изкушаваме и от ароматния котлет от сьомга с гъби и сметана. Докато чакаме, похапваме филе от сардела в зехтин. Поднасят ни го с препечени малки питки и масло. Поливаме апетитните морски дарове и рибата с гръцко бяло вино. Не пропускаме да си набележим ястия за следващия път, като котлети от млечно теленце или агнешка дроб сарма (дзигеро сарма), приготвена по гръцка рецепта с много подправки. Не можем да устоим и на невероятните баклавички и кадаифа. А глико куталю (сладко) се предлага и за вкъщи. Правят го от шамфъстък, бадем, кумкуат, мандаринки, лимончета, портокалчета, червени доматчета, кестени и не на последно място - от маслини. Добрият обяд завършва с добро кафе – разбира се, оригинално гръцко, в джезве. Приготвя го сервитьорът на масата и го сервира с акане от Серес – вид локум, прочут и извън южната ни съседка. Повече не можем да поемем, но пък записваме една рецепта за вкъщи.

пълнени калмарчета: 1 кг калмарчета, 1 каф. чаша зехтин, 4-5 пресни зелени лукчета, нарязани на дребно, ½ ч. чаша ориз, ½ ч. чаша магданоз, нарязан на дребно, 2 домата, също нарязани на дребно, ½ чаша бяло вино, сок от един лимон, 1 сладка червена пиперка, нарязана на дребно, сол, пипер
Измиваме и почистваме добре калмарчетата. В тенджерка загряваме зехтина и запържваме лукчетата. Извън огъня добавяме ориза, доматите, магданоза, пиперката, солта и пипера. Разбъркваме добре и пълним калмарчетата със сместа, забождайки ги от двете страни с клечки за зъби. Подреждаме в тава. Заливаме с виното и лимоновия сок. Добавяме
водичка и оставяме да се пекат на 180 градуса за около час.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР