Мастопатия? - Не се плашете!

Обикновено всяко нарушение на функционирането на млечните жлези лекарите наричат фиброзно-кистозна мастопатия. Лечението зависи от формите й.

Свобoда Сидерова 10 February 2010

Обикновено всяко нарушение на функционирането на млечните жлези лекарите наричат фиброзно-кистозна мастопатия. Лечението зависи от формите й.

Мастопатията е дифузна и кистозна. При дифузната в млечната жлеза се напипват множество уплътнения. При кистозната те са единични.

За началната форма на дифузна мастопатия са характерни периодични, свързани с менструацията симптоми, като болка, увеличение на гърдите, секрет от зърната. По време на последващите цикли болките като правило не са толкова ясно изразени. Дифузните изменения вече не зависят от менструацията.

При кистозната мастопатия уплътненията са по-скоро неболезнени и не се променят по време на цикъл.

Медицинската статистика твърди, че всяка втора жена в някакъв период от живота изпитва в различна степен чувството на дискомфорт и болки в гърдите, оплаква се от подутини и уплътнения в млечната жлеза. В подобни случаи диагнозата е фиброзно-кистозна мастопатия. Звучи не само неясно, но и страшно, предизвиква куп въпроси.

Преди време гинекологът опипа гърдите ми и каза, че имам мастопатия. Аз съм на 24 и съм чувала, че подобно заболяване на млечната жлеза се наблюдава при жени след 30 години…
Действително фиброзно-кистозната мастопатия се среща при жени между 30 и 50 години. Но може да се случи и при по-млади жени. Мастопатията е хормонален дисбаланс, който се отразява на млечната жлеза. За уточняване на диагнозата се консултирайте с лекар мамолог.

Старая се да водя здравословен живот - не пуша, почти не пия. Независимо от това ми откриха мастопатия. Какво може да я е предизвикало?
За да се установи причината за мастопатията, трябва да се изследвате при различни специалисти. Мастопатия например може да бъде предизвикана от нарушения в дейността на централната нервна система, надбъбречните жлези, щитовидната жлеза и черния дроб. Може да е следствие на аборт или силен стрес. Често при мастопатията се откриват възпалителни процеси в гениталиите и кистозни изменения в яйчниците.

Преди цикъл чувствам гърдите си набъбнали, понякога дори ме болят. Признак на мастопатия ли е?
Не. При всяка жена преди и след менструация могат да се появят подобни оплаквания. Млечната жлеза се състои от жлезиста тъкан, която произвежда млечен секрет, и мастна тъкан, която “тапицира” жлезистата. По време на цикъл под действие на женските полови хормони клетките, отговорни за производството на мляко, нарастват.
 
Образува се течност, която притиска тъканите и нервните окончания. Оттук и чувството за дискомфорт, което различните жени усещат различно. Това е напълно нормален физиологичен процес. Ако симптомите станат по-болезнени или се появят други тревожни, задължително се консултирайте с лекар.

Преди време ми правиха компютърна диагностика на всички органи. В областта на гърдите откриха новообразувания и веднага ме пратиха на допълнително изследване. Нима за да поставят диагнозата и да назначат лечение, не са достатъчни данните от компютъра?
Не, не е достатъчно. При всякакви болки, необичайни образувания и уплътнения в млечната жлеза е необходимо колкото се може по-скоро да минете комплексно изследване, което се състои от:
- обстоен преглед
- палпиране (опипване)
- ултразвуково изследване на млечните жлези
- рентген (мамография, дуктография на каналите на млечната жлеза)
- пункции (изтегляне на съдържимото от уплътненията)
- биопсия
- микробиологично изследване на секрета от зърната

Ако диагнозата ми е мастопатия, означава ли това, че ще ме оперират непременно?
Не значи. При дифузна мастопатия (цялата млечна тъкан е обхваната от уплътнения) операция не се прави. Жената се наблюдава и се изследва 1-2 пъти в годината. Ако е необходимо, се провежда лечение на щитовидната жлеза, яйчниците, хипофизата и заболяванията на женските полови органи. На жените до 40 години предписват йодид калций, витамин А, С и Е и билкови отвари.
 
При кистозна форма на мастопатия се препоръчва оперативно лечение: отстраняване на образуванията от млечната жлеза, след това хистологично изследване на тъканта. Това се прави, защото понякога образуванието може да се е изродило в злокачествено.

Каква е профилактиката при мастопатия?
Правилата са три:
- Един път месечно опипвайте гърдите. По-голямата част от туморите в млечната жлеза се откриват при самоизследване.
- Преглед при лекар-мамолог един път годишно.
- Навременно лечение на всички заболявания, особено гинекологичните. Посещението при гинеколог един път годишно също е задължително.

Специалистите препоръчват да изследвате млечната жлеза между 6-я и 12-и ден от началото на цикъла - т.е. в периода, когато количеството течност в гърдите е минимално. Набъбването на млечната жлеза и уплътненията в нея са повод за профилактични мерки, дори ако не ви поставят диагноза мастопатия:

- постарайте се за известен период да се откажете от напитки и продукти, които съдържат кофеин: черен чай, кока кола, шоколад, лекарства с кофеин. Ако почувствате известно облекчение, намалете по-натътък употребата им до минимум.

- солта привлича и задържа течност в организма, затова ограничете употребата й до 1/2 ч.л. на ден

- опитайте да се откажете от цигарите. Дори и употребата на специална дъвка срещу пушене не е решение, защото съдържа никотин, който в случая се явява дразнител.

- приемайте поливитамини, желателно специално за жени. Съставът им е балансиран съобразно особеностите на женския организъм.

- при силни болки пийте болкоуспокояващи средства

 - старайте се да релаксирате с физически упражнения, медитация, масаж и други средства. Мастопатията често възниква след силен стрес или нервно преживяване.

- носете точно подбран размер сутиен - добре да държи гърдите и в същото време да не ги стяга прекалено. Желателно - с широки презрамки.

- ако обичате да се печете топлес, трябва да сте абсолютно уверена, че нямате никакви проблеми. Преди посещение на солариум също се консултирайте с лекар - слънчевата енертия помага за бързото нарастване дори на доброкачествените образувания

 

3 КОМЕНТАРА
3
Маги
01 May 2017, 21:15

Здравейте!
преди няколко месеца си открих малко топче на лявата гарда отидох на лекар и ми поставиха диагнозата мастопатия с малка киста пробвах леч. с прогестогел и мастодин таблетки но няма ефект,а е много болезнена.
Въпроса ми е можели да се отстрани оперативно?

2
Magdalena
01 May 2017, 21:03

До #1:

1
viki albanka
13 January 2016, 13:00

strahuvam se mngo

ТВОЯТ КОМЕНТАР