Аюрведа уикенд?

Защо не! Просто трябва да го пожелаете

Мариана Антонова 06 February 2011

Защо не! Просто трябва да го пожелаете

„Омръзна ми да прекарвам съботите и неделите край масата и в понеделник да се чувствам ужасно преяла, препила, препушила и извършила едва ли не всички смъртни грехове“, каза за пореден път най-добрата ми приятелка, но днес явно беше Денят на голямата промяна. Защото без отново да се заричаме, че трябва да направим нещо, просто седнахме пред компютъра, за да потърсим предложение за здравословен
уикенд. Нещо с балансирано хранене, с упражнения и процедури за релакс и с дълги разходки сред природата. И тогава се сетих, че една друга моя приятелка – Меги Колева, създаде преди 7 години център Аюрведа и там заедно с други неща предлага и двудневна аюрведа почивка. Много пъти ме е канила, но някак си не успя да ме убеди да разчупя поне веднъж затвърдения от години модел за прекарване на свободните от работа дни. Досега.
Доколкото си спомням, центърът беше в Банкя..., я да й звънна, за да видя какво се случва с него. Продължавал да действа, но се преместил в Сапарева баня. Да, но Банкя е доста по-близо до София, а и въздухът, природата, водата...  Какви ми ги приказваш, реагира Меги. Сапарева баня е на малко повече от час от София, намира се в подножието на Рила – това по повод природата и въздуха, и е известна с горещата си минерална вода, която лекува заболявания на опорно-двигателния апарат, чернодробни, жлъчни, кожни, затлъстяване, дори безплодие. Защо тогава да не си взема мъжа под мишница и заедно с приятелите да отидем да си топим кокалите, а да се включваме в твоя аюрведа уикенд?, апострофирах я. Защото, ако не се включите в специална програма, пак няма да станете от масата. Такава си е Меги – доста безцеремонна, когато някой й говори, без да мисли. Добре, въздъхнах и се предадох, какво предлагаш? Да ви помогна да релаксирате, да си възстановите силите и да ви открехна за малките, прости правила, благодарение на които се радваме на живот, пълен с енергия и здраве... Добре, добре, прекъснах я, няма нужда да ме зарибяваш, давай по същество.

Ето информацията, която изстреля по същество.
Центърът има две основни 8-дневни програми. А уикендите?, питам, защото това ме интересува в момента. По същите програми има и аюрведа уикенди, които започват от петък следобед и приключват в неделя вечерта, обяснява Меги и продължава за  програмите. Едната е за коригиране на теглото, втората е за антистрес и релакс. Храната и по двете е подбрана така, че да чисти токсините. Задължително включва салата, супа, основно ядене, плодове, ядки, кълнове и т. н.  Разликата е в количеството. В групата на отслабващите е до 1200-1300 калории на ден. В групата за релакс изяждат 200-300 калории в повече. Абе, Меги, че това си е яко ядене! Но има и теренотерапия, разкри една от малките си аюрведа хитрости тя. До Овчарския водопад, до Седемте рилски езера, до Ресиловския манастир и по други екопътеки. В приказки, закачки и сред изключителните природни красоти преходите се правят неусетно и, забележи, горят по 4000 калории на ден. Това вече е сериозна работа, кимам впечатлена. Какви други здравословни удоволствия предлагаш? Йога, медитация, рейки, ароматерапия, цвето- и музикотерапия, аквааеробика, балансиране на чакрите с кристали, дихателни практики за засилване на метаболизма. Накрая всеки, който пожелае, си тръгва с индивидуална програма за хранене и спорт. Задръж малко, прекъсвам я. Ти ли балансираш чакри и изготвяш индивидуален режим за хранене и спорт? Аз, разбира се, засегна се тя. Нали знаеш, че съм завършила рекреация в икономическия институт във Варна? Рекре какво? Абе наука за възстановяване на човешкото здраве. Не знаех. Освен това съм учила медитация и рейки в курсове в Индия, Катманду и Тибет и съм ученичка на индиеца Ахилес Шарма, личен лекар по аюрведа на принц Чарлз. Така че съм рекреативен холистичен специалист. И как изготвяш индивидуалните програми? Чрез специални тестове за определяне на личностния тип, чрез пулсова диагностика, чрез наблюдение на физическо-емоционалното поведение и чрез събеседване. Виж ти, виж ти, клатя глава респектирана. Освен това центърът прави в петък, събота и неделя семинари за различните практики на аюрведа, продължава Меги. Не, не ми ги изреждай, прекъсвам я. Който се интересува, да влезе в сайта на центъра. На този етап ме интересува къде точно в Сапарева баня отсядат клиентите ти. Ела и виж, отсече приятелката ми. Отидох.

И попаднах в новия и уютен хотел Емали, съвсем близо до парка и до известната Сапарева баня. Първо ми хареса, че хотелът не е голям – 45 легла, разпределени в 5 апартамента и 28 стаи. Второ ми допадна, че управителят е професионален готвач и предлага адски вкусна българска кухня с 6 вида закуски, чомлек, капама, изобщо с всички блюда, характерни за този край. Между другото Меги гъвкаво е успяла да ги вплете в своето балансирано и нискокалорично меню. Впечатлих се от просторното джакузи за 10 човека. Ле-ле, каква аквааеробика може да си спретне човек в него. Отбелязах и още един плюс – басейнът е с лековитата минерална вода и не е необходимо да излизам от хотела, за да мога да я ползвам. Плюс това примерно между цветотерапията и медитацията мога да вмъкна и някоя процедура за фотоподмладяване. От това една жена винаги има нужда. Накратко, смятам, че от този хотел по предлаганата от Меги аюрведа програма наистина ще си тръгна отпочинала, свежа и заредена с енергия за нови трудови подвизи.
...Да не забравя накрая да ви кажа за последния подвиг на рекреативния холистичен специалист Меги Колева. По покана на център Аюрведа предстои в България да дойде за първи път знаменитият аюрведист Дийпак Чопра и да изнесе семинар на тема „Трите ключа към щастието“.
Ами това е. Който иска повече, нека надникне в сайта на центъра www.ayurveda – bg.com
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР