ако не обичате тофу, яжте сланина

Още от дете подозирам, че ако съм била на мястото на този, който е разпределял витамините и другите здравословни нещица по продукти, бих ги напъхала преди всичко в бонбоните и газираните напитки.

Ваня Шекерова 14 September 2009

 

Сега по-скоро бих се спряла на пържолите и отлежалите вина. По силата на обстоятелството, че работя в женско списание, сега прекрасно знам, че в спанака има букет от свръхважни за здравето ми вещества, но това не ми пречи да го избягвам и да се мръщя при вида и мириса на зеленикавата кашица, която възприемам като недостойна дори за близване. А някой може да се потриса от доматите, варените яйца или печения кромид лук...

Разбира се, с отвращението можеш да се пребориш. Да стиснеш, т.е. да разтвориш зъби и да изядеш каквото трябва. Но струва ли си? В края на краищата, в живота няма чак толкова много радости. А една от тях е да похапнеш вкусно... Да превръщаш това удоволствие в мъка, даже и да ти се удаде да погълнеш 20 милиграма повече витамин С, е направо безмислено. Храната, изядена без апетит, се усвоява лошо и всички усилия са напразни. Няма смисъл от насилие над самия себе си. Имаш пълното конституционно право да не ядеш това, което не ти харесва. Можеш да замениш несимпатичните ти продукти с подходящи по състав алтернативи.

уф, броколи

Броколи се слави не само с чудодейните си лечебни свойства, а и с отсъствието на какъвто и да било вкус. Някои особено извратени чревоугодници се изхитряват да долавят тънък аромат и деликатно вкусово звучене на този зеленчук, но повечето от нас успяват да забележат само едно - лигава зърнеста субстанция. А химическият му състав, за разлика от вкусовия, е твърде богат. Има в броколито голямо количество изотиоцианти, които могат да се преобразуват в глюкозинолати - растителни ферменти, способни да предпазят клетките от ракови заболявания.

Глюкозинолатите активират имунната система на организма и унищожават видоизменените чревни клетки. Работата е само в това, че сварено, броколито губи част от полезните си качества. Така че идеалният вариант е да го гризем сурово, макар че и сготвено, на мнозина не им харесва.

суши

Японските изследователи открили огромно количество изотиоцианти във васаби - зеления хрян, който се използва в приготвянето на суши. Освен това в него има и вещества, защитаващи зъбния емайл от бактериите, провокиращи кариес на зъбите. В броколито няма такъв бонус. Освен суши, източник на изотиоцианти могат да бъдат чесънът, горчицата и карфиолът.

не, само не спанак

Това, че спанакът е пълен с желязо, е всеизвестна мистификация. Просто навремето умниците, правещи таблица на хранителните стойности на различните продукти, не са поставили една запетая на точното място. И този зелен кошмар дълго е бил смятан за супер рекордьор по съдържание на ценния метал.

Сега спанакът вече е развенчан, но пак заема място в хит-парада на най-полезните неща на света. Но заради това, че в него е открито немалко количество зеаксантин, който принадлежи към групата инхибитори МАО. Това няма никакво отношение към китайската политика. МАО е съкращение от моноаминооксидаза, вещество, което пречи на организма да произвежда серотонин, дофамин и норадреналин. А те са медиатори, отговорни за много важни процеси в тялото.

Например за доброто настроение и самочувствието. Така че МАО може да ни изпорти живота и е хубаво, дето има кой да го усмири. Например спанакът, който съдържа 330 микрограма зеаксантин на 100 г продукт. И даже и сварен съдържа достатъчно от него - 180 мкг на 100 г. Но все пак има хора като мен, у които доброто настроение не се появява при вида на варен спанак, без оглед на количествата зеаксантин.

консервирана царевица

Царевицата по принцип е по-добра от спанака. При това не е задължително да е прясна, напълно годна е и в консервиран вид. В стограмова консерва царевица се съдържат 530 мкг зеаксантин. Изяждаш и се радваш на живота.

не ми наливайте червено, моля

Ако трябва бързо да се измисли повод за пиене, то е уместно да припомним, че в червеното вино се съдържа много танин. С това дъбилно вещество не само се оцветяват кожи, но то укрепва стените на кръвоносните съдове. Какво да правя обаче, когато стомахът ми категорично не го приема?

чай

Ако не можеш да пиеш вино, наблегни на чая. В него танинът не е по-малко. И нито един катаджия няма да ти направи проблем, ако от теб лъха на чай.

доматите - тази гадост

Във вид на кетчуп или върху пица никой не би ги отрекъл. Но в суров вид ги консумират само любителите. Мнозина имат алергия към тях, получават сърбежи и обриви. Този ефект е предизвикан от хистамина. И интересно, че повече мъже, отколкото жени реагират болезнено на доматите. Горките, ако само знаят, че за тях те са по-полезни. В тях има особено важен каротиноид - пигмента ликопен, защитаващ кръвоносните съдове и предпазващ организма от много видове онкозаболявания. Изследвания на Харвардското медицинско училище показват, че яденето на домати два пъти седмично понижава риска от рак на простата жлеза с 34%.

гуаява

Този екзотичен плод съдържа даже повече ликопен (5,4 мг на 100 г продукт) от доматите (3 мг). Гуаявата се яде в сурово състояние, може и с кората и ако свикнеш, е доста вкусна. Ако обаче сте против подобни нововъведения в менюто, то опитайте да ядете диня през цялата година. Със своите 4,9 мг ликопен динята е достойна алтернатива на доматите. Впрочем, ако понасяте домати във вид на кетчуп, то не е нужно да мислите да друг вариант. Ликопен има и в кетчупа, при това в концентриран вид.

кой ми напъха гъби в чинията?

Ако не обичате гъби, не е страшно. Не са чак такъв склад на микролементи. С изключение може би на китайската гъба шитаке, призната от учените за най-великата гъба на всички времена и народи. Тази гъба е в състояние да усили имунитета на организма чрез активиране на левкоцитите и чрез подпомагане на синтеза на мощен килър на рака, наречен интерлейкин. Освен това шитаке съдържа вещество, много ефикасно при лечение на артрит.

таблетки

Шитаке не понася превоза на големи разстояния и на вкус не е нищо особено. А ако изпитате остра нужда от помощта й, може просто да си купите таблетки в аптеката, които съдържат същите вещества като гъбата.

морковът е за зайци

Ние редовно рапортуваме,че свободните радикали са много лоша работа, която може да предизвика дори развитието на тумор. Днес медиците сериозно изучават различните хранителни продукти от гледна точка на възможността им да абсорбират оксигенните радикали. Съществува цяла школа в този клон на научните изследвания, която извежда на едно от първите места морковите с техния склад на бета и алфа-каротин. Заради това моркови трябва да се ядат целогодишно.

тиква

А може и да не ги хрупате, ако не ги обичате. Каротиноидите не са чак толкова дефицитен субект. В тиквата също има от тях, плюс и много витамин Е, който защитава клетките. И микроелемента калий, нужен на мускулите. Ако и тиквата не ви радва, обърнете внимание на сладкия червен пипер. Жълтият също съдържа много каротиноиди.

ненавиждам лук

В растенията има разнообразни флавоноиди - на учените на този етап са познати повече от 5 хиляди вида. В лука има флавоноид кверцетин, способен да донесе големи ползи на човечеството. Например той способства за усвояването на витамин С, защитава от възпаления, понижава нивото на лошия холестерин и дори помага при диабет. Освен кверцетин, в лука има и серосъдържащи вещества, които прекрасно дезинфекцират лигавиците в организма. Въпреки това обаче малко са хората, които просто така могат да сдъвчат лук и после да тръгнат на романтично мероприятие.

ябълка

Почти същото високо съдържание на кверцетин се наблюдава в ябълката. Но вкусът и мирисът са различни. И плюс това, с оглед на романтичното мероприятие, ще добавим, че те намаляват изработката на газове в червата. Колкото до серосъдържащите съединения, съжалявам, но трябва да ги търсим в миризливите лук и чесън.

и никаква риба, ако обичате...

Известно е, че трябва да учим децата да ядат риба от най-ранна възраст. Иначе съществува риск те да не свикнат с вкуса й. И цял живот да страдат от дефицит на йод и ненаситени мастни киселини от сорта на омега 3.

птици

В 100 г риба тон има 4,6 г ненаситени мастни киселини. За да набавите тази доза полезно вещество, трябва да унищожите или 460 г пуешко месо или 180 г пилешки гърди. Колкото до йода, този проблем се решава с употребата на йодирана сол.

тофу - пфу!

Соевото сирене - тофу - сега се пропагандира като абсолютно универсален продукт. От тофу можело да се направи или по-точно наподоби месо. Или колбас. Или риба. Соевият белтък лесно приема вкуса на различните хранителни добавки. Но въпреки това вие усещате само един - подозрителен. И като го дъвчете, е някак си гумено. Дори и мисълта, че приемате толкова дефицитните изофлавони, не ви утешава. Макар изофлавоните да са прекрасна защита от рак, преди всичко на простатата.

сланина

Колкото и да е странно - да! В 100 чиста бяла сланинка се съдържат 12,1 мг изофлавони. Наистина, два пъти по-малко отколкото в тофуто, но затова пък каква вкусотия!

какво е това ленено семе!?

Чували сте, че с него хранят канарчета или нещо подобно. Но вие не възнамерявате да кълвете, дори и след като знаете колко много баластни вещества има в него. Колко е полезно за работата на червата, каква профилактика срещу хемороиди е, и въобще колко благотворно влияе на цялата храносмилателна система. Освен това учените отдавна тръбят колко е ценно лененото семе за съхранение на простата. Да се чуди човек защо мъжкото канарче толкова жалостиво пее...

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР