спортен кодекс

за максимални резултати при минимални усилия

07 September 2009

 

Новата идея е, че, занимавайки се с гимнастика, е по-добре да не направиш всичко намислено, отколкото да се претовариш. Така се постигат максимални резултати при минимални усилия

закон 1

Преумората се натрупва и в резултат води до спад на силите. Затова всякакво съмнение по отношение на количеството и натоварването по време на тренировка може да решите в полза на намаляването им. Една и съща мускулна група не бива да се натоварва няколко дни подред. След тренировка в тъканите започва сложен биохимичен синтез на белтъци, необходими за правилното формиране на мускулите. Излишното натоварване спира процеса, вашите усилия пропадат. Какъв е оптималният режим? Мускулите на гърба, кръста, гърдите, бедрата и седалището след натоварване трябва да почиват 3-4 дни. За ръцете и прасците прекъсването е три дни, а за коремните мускули са достатъчни две денонощия. Тези цифри са задължителният минимум за организма.

закон 2

Помните ли шестобалната система за оценяване в училище? Ако я вземете за основа, то трябва да си почивате като за отличен, а да тренирате е достатъчно и за среден 3. Не става дума за качеството на работата над себе си, а за количеството натоварвания. И никога не изпреварвайте сроковете. Ако например имате тренировка в четвъртък, но трябва да я отмените заради важна среща, то я отложете за петък, никога не я правете в сряда.

закон 3

Вие сигурно знаете кои са ви проблемните зони и с удоволствие отбелязвате идеалните. Запомнете: за добре оформените мускули е достатъчен лек флирт с тренажора, а към изоставащите трябва да проявите истинска страст. Например, при така наречения етиопски тип женска фигура има хубава форма на раменете и красив релеф на мускулите на ръцете, стегнати гръб и гърди. А бедрата и седалището може да са "недоразвити". В този случай трябва от време на време да правите леки тонизиращи упражнения за горната част на тялото и да се занимавате сериозно с долната част.

закон 4

Въпреки широко разпространеното мнение, може да се занимавате с физкултура и само вкъщи. Но за да го правите правилно, трябва в началото да намерите 10 дни за занимания в спортна зала и с инструктор, който да ви направи персонална програма, като отчете не само целта, но и средствата, т.е. вашето телосложение. Малцина знаят, че изборът на програма зависи от обхвата на движението на ставите на всеки един човек. Така например при изпълнение на едно сравнително просто упражнение събиране и разтваряне на ръцете от лег, при едни жени по-активно работят мускулите на гърдите, при други - делтовидните и бицепсите. Това може да определи само специалист, който ви наблюдава в движение.

закон 5

Следете дишането! Всяко упражнение започва с вдишване. Задържайте дишането и започвайте да изпълнявате стартовата фаза на всяко упражнение, издишайте при връщане в изходно положение. Ако стартовите движения са "атакуващи", то финалът е плавен, с бавно издишване, и обратно: плавен старт и "атакуващ" финал с кратко "уверено" издишване. Принципът какъвто краят, такова и издишването ще ви помогне разумно да разпределите натоварването между мускулите и сърцето.

закон 6

Количеството повторения на всяко упражнение зависи от амплитудата (отклонението от изходното положение), с която то се изпълнява. Колкото е по-малка тя, толкова повече повторения може да си позволите. При тренировки за резултат в горната част на тялото лимитът е 15 повторения, при долната - 20. Ако искате да правите упражнения за общ тонус, може леко да увеличите амплитудата за сметка на повторенията - от 6 до 10 съответно.

закон 7

Ако след вчерашната тренировка ви болят мускулите (не просто наболяват, а именно болят), то отложете всички тренировки, докато болките отзвучат напълно. Идете на масаж. Мнозина смятат, че спортуването облекчава болките и от време на време те наистина намаляват, но само за да се върнат после с нова сила. Не мъчете себе си. И никога не тренирайте насила! Физкултурата е вашият отдих от работа, време, което посвещавате на себе си. Това не е тежка повинност и задължение, а удоволствие.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР