ин витро матурация

На 19 февруари Даная от Пазарджик навърши годинка. Тя едва ли е единственото дете, родено на тази дата, но струпването на телевизионни екипи и журналисти на рождения й ден подсказваше, че е някак специална. Даная е първото бебе в България, заченато чрез матурация (IVM – in vitro maturacia).

Адриана Попова 03 June 2009

На 19 февруари Даная от Пазарджик навърши годинка. Тя едва ли е единственото дете, родено на тази дата, но струпването на телевизионни екипи и журналисти на рождения й ден подсказваше, че е някак специална. Даная е първото бебе в България, заченато чрез матурация (IVM – in vitro maturacia). Едва три месеца по-рано е родено първото такова бебе във Великобритания, шест месеца преди това - в Германия. Методът се прилага от водещи клиники в Дания, Италия, Финландия, Канада и Южна Корея. У нас се практикува в Центъра за репродуктивна медицина и оплождане ин витро „София“ с шеф д-р Явор Владимиров.


За разлика от стандартната ин витро процедура при матурацията не се инжектират хормони или това се прави в много малки дози. Затова този метод е доста по-щадящ за здравето на бъдещата майка. Тук се изваждат незрели яйцеклетки, които се поставят в изкуствена среда до узряването им. Матурацията е лансирана преди около 3 години от датски и канадски специалисти. Може да се прилага при всяка пациентка, но е препоръчителна при жени с поликистозни яйчници, каквито са близо една четвърт от пациентките с проблеми при забременяването. Силен коз в полза на IVM е, че може да се приложи при жени с ракови заболявания.


Матурацията все още е непознат метод и затова бъдещите майки се притесняват, че при нея се увеличава рискът от вродени малформации на плода, но според д-р Владимиров той не е по-голям, отколкото при стандартната ин витро процедура – 6 на 1000 бременности. Другото притеснение е, че матурацията е с по-ниска резултатност. На първия европейски конгрес по IVM м. г. в Монца, Италия, е отчетена между 15 и 25% успеваемост на метода, т.е. с 10% по-ниска от тази на класическото ин витро. У жените има съмнения, че с новия метод опасността от спонтанен аборт се увеличава. Д-р Владимиров обяснява, че някои клиники съобщават за едва 4% спонтанни аборти, други – за 20-30%, колкото по принцип са при пациентките с поликистозни яйчници.
Първите резултати от прилагането на метода в България били доста обезкуражаващи, но с времето и натрупването на опит се появи Даная. След нея са родени още 7 IMV бебета, на път са други 6.


плюсове
 по-евтина процедура за пациентите (2800 лв. срещу 5-6 хил. при класическа ин витро процедура)
 няма риск от хиперстимулация
 пациентката посещава клиниката по-рядко
минуси
 относително по-ниска резултатност
 по-трудоемка за клиниката процедура

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР