Пилатес у дома с Карла Ройо Виянова

Карла Ройо Виянова има трима сина, но продължава да носи дънки 26-а мярка, както и преди 20 г. Съпругата на Кубрат Сакскобургготски доста скептично преди шест години отива за първи път на час по Пилатес.

Ивайло Харалампиев 26 February 2009

Карла Ройо Виянова има трима сина, но продължава да носи дънки 26-а мярка, както и преди 20 г. Съпругата на Кубрат Сакскобургготски доста скептично преди шест години отива за първи път на час по Пилатес. Днес не само е пристрастена към тази гимнастика, но е и авторка на книгата „Пилатес у дома" (издателство "temas de hoy") заедно с треньорката си Сусана Гереро. За илюстрациите Карла две седмици позира пред фотограф, като прави всички упражнения, разделени на три нива.

Как започна с метода Пилатес?

От малка страдам от изкривяване на гръбначния стълб. Връщах се вкъщи вечер и понякога не можех да се движа, карали са ме дори в спешно отделение. Преди около шест години една приятелка ми спомена за някакъв магичен метод, който щял да ми помогне. „Пила-какво", я попитах, тогава не ми и звучеше познато и тя ми го записа на една бележка. Признавам, че на първия урок бях много скептично настроена. След онзи първи час и половина бях убедена, че не съм направила никакво кой знае какво усилие според моите разбирания за спорт. Всичко беше много бавно и плавно. Каква беше изненадата ми обаче на другия ден, когато установих, че въпреки редовните тренировки във фитнес залата, имам мускулна треска. На четвъртия урок болките ми изчезнаха и оттогава забравих за тях. И направо се пристрастих към метода Пилатес.

Отслабва ли се по този начин?
Кантарът не показва разлика в килограмите, но профилът на мускулите се променя и фигурата се оформя по различен начин. Започнах през зимата, а когато дойде лятото, времето за бикини, видях, че коремните ми мускули са оформени и изглеждат добре. Има много добри упражнения за всички части на тялото, включително за дупето и за краката. Пилатес ти дава много повече издръжливост във всекидневния живот. А и по време на тренировката - един час - напълно се абстрахираш от всичко.

За кого е предназначен Пилатес?
Хубавото е, че е приложим за всеки, за деца и дори за възрастни. На мъжете им е по-трудно да започнат, но и на тях помага - спасява ги от околокоремния пояс и шкембето. Здравата мускулатура на гърба и на корема образува естествен корсет, който подпира всичко.

Как препоръчваш да започнат тренировките?
За хората, които започват отначало, е важно да усвоят предварителните упражнения и да научат правилната стойка. Следват упражненията за загряване. По-напредналите могат да преминат към средното или висшето ниво. Упражненията трябва да се правят много бавно и съсредоточено. Една сесия продължава между 45 минути и един час.

Защо реши ти да показваш упражненията в книгата?
Досега всички подобни книги са илюстрирани от някой топспортист, който изпълнява всичко перфектно. Нашата е по-реална и показва една „ученичка", която започва от нулата и напредва със съответните грешки, които треньорката коментира.

След колко време се постига резултат при Пилатес?
Необходими са поне два часа в седмицата, което въобще не е чак толкова много. Когато започнах, две години правех гимнастика Пилатес по четири часа на седмица. Едно от големите предимства е именно в това, че еволюираш с метода малко по малко. Ако видиш, че нещо ти е много трудно, правиш друго упражнение или го изпълняваш в по-лек вариант, докато свикнеш. Пилатес може да се практикува самостоятелно, но се комбинира перфектно и с други спортове. Сега комбинирам с йога и малко фитнес. Кубрат ме записа в неговия фитнес и понякога ходим заедно.

Успя ли да запалиш съпруга си по Пилатес?
Той е суперспортист, но предпочита силовите упражнения и дейностите на открито. Но много мои приятелки ме последваха. Някои от тях продължават с треньор, други - сами у дома. Ако имаш личен треньор, уроците са доста скъпи. Има и колективни, но не ги препоръчвам, когато са за повече от четири човека.

Ти упражненията от книгата си ли правиш, или нещо по-сложно?
В залата с треньорката ми използваме и машините към метода. Вкъщи правя matt Пилатес (от англ., постелка), на който наблягаме в книгата. Тези упражнения правя в събота и в неделя, когато съм във ваканция, на плаж или на планина.

Споменаваш в увода, че не си спряла с Пилатес, дори когато си била бременна в деветия месец...
Когато забременях, лекарите ми казаха, че щом тренирам от четири години, няма абсолютно никакъв проблем да продължа. Но не препоръчвам да започнеш с Пилатес, когато забременееш, защото усилието върху коремната преса е много силно. Аз правих гимнастика до последната седмица преди да родя. Болките от предишните бременности не се появиха отново, а възстановяването беше бързо и лесно. Тирсо се роди през юни, през август вече можех да се фукам по бански с възстановената си фигура. Първите си двама синове не можех да нося дори и по десет минути, Тирсо ми вися на гърба осем месеца. Обожавах това ново усещане - да мога да правя разходки с него по плажа по няколко километра на ден.

Освен с Пилатес, йога и фитнес, поддържаш ли фигурата си с диети?
Привърженичка съм на здравословната храна без специални диети. Менюто ми включва много зеленчуци, плодове, червено месо, риба. Не купувам само органична храна и пълнозърнести продукти, не прилагам и разделното хранене. Настоявам у дома да се яде много разнообразно. Вечер винаги има супа, пюре или консоме, често леща, и основно ястие - месо на скара, риба или ориз с пържени яйца.

И все пак как успяваш да носиш един и същи размер дрехи от тийнейджърка, както твърдиш?
Дори и да имаш добър ген, благодарна съм на родителите ми за това, с годините се появяват изменения. И вече трябва да „заработваш" добрата си физическа форма.

Загряване

С това упражнение се подсилват коремните мускули и предната страна на бедрото.

Упражнение: Легни по гръб, краката са полусвити високо, раменете са максимално надолу. Вдишвайки, направи 5 повдигания на ръцете, без да движиш раменете. Издишвайки, направи още 5 движения, наблягайки на работата на коремнaтa пресa.

Поеми въздух и движи 5 пъти ръцете, издишай като контролираш корема, „дърпайки" от пъпа надолу и гълтайки диафрагмата.

Коментари: Прави упражнението, без да повдигаш раменете до ушите. Можеш да направиш 5 повторения, да отпочинеш и да направиш още 5. Ако искаш упражнението ти да бъде по-интензивно, можеш да задържиш краката изпънати, но помни, че гърбът е винаги отпуснат.

Внимание: Дръж раменете надолу. Ако усетиш напрежение в кръста, свий още коленете, приближавайки ги към гърдите, като се опитваш да запазиш гърба неутрален.

Не поемай напрежение върху врата.

Колело

С това упражнение ще укрепиш коремните мускули, ще работиш за добро равновесие и мобилност на ханша.

Упражнение: Изпъни краката нагоре, докато тялото се отпусне в областта на гърба, раменете са стабилна опора. Повдигни ханша, опитвайки се да изведеш краката във вертикално положение, но без тежестта да пада върху врата. Поеми въздух, протягайки единия крак и приближавайки го към лицето, сгъни другия крак, отдалечавайки го. Издишай и движи краката, сякаш въртиш педали на колело. Когато искаш да спреш, събери краката и ги спусни надолу, като прилепваш гърба към пода малко по малко, без да дестабилизираш рамената.

Коментари: Не забравяй, че тежестта никога не пада върху врата, а върху гърба и страничната мускулатура. В началото можеш да подпираш ханша с ръце, но постепенно се опитай да задържиш ханша високо, с ръце опрени на пода. Наблегни на дишането Пилатес, ще ти помогне да запазиш равновесието и ще подсили работата на коремните мускули. Можеш да повториш упражнението "с педалите" четири пъти, да отпочинеш и да се вдигнеш отново.

Внимание: Не изправяй краката прекалено във вертикално положение, в противен случай тежестта ще отиде към врата. Гледай да не движиш ханша, докато движиш краката. Контролирай раменете, за да не се отлепват от пода.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР