пуджа тулани - за искуството да живеем

От седем години насам Пуджа води курсове към програмата „Изкуството да живееш“, работила е с всякакви хора – стресирани жени и мъже, наркомани, деца, живели в среда на насилие, даже затворници, и е обиколила целия свят. 

Лилия Илиева 26 February 2009


От седем години насам Пуджа води курсове към програмата „Изкуството да живееш“, работила е с всякакви хора – стресирани жени и мъже, наркомани, деца, живели в среда на насилие, даже затворници, и е обиколила целия свят. За един час по време на приятния разговор с нея усетих как нивото на напрежението ми намалява, а след раздялата ни се чувствах отпочинала и спокойна като след час по йога. Това беше една от причините да се запиша на семинар и аз. Другата беше, че се чувствах много стресирана. За шест дни по три часа след работно време, и 75 лв. - едни от най-разумно вложените пари в живота ми, се почувствах страхотно. Успях да възстановя здравия си сън, отслабнах 3 килограма, успокоих ума си, срещнах се с приятни жени и мъже на различна възраст, с различни професии. Наместих фокуса си. Преживяването си заслужаваше.

 

А ето какво ми разказа и самата Пуджа:

Какво представлява програмата “Изкуството да живееш”?
Съществуването е факт, но живеенето е изкуство. Курсът по тази програма те отвежда до дълбочините на съзнанието ти. За кратък период се учиш да се освобождаваш от мислите, емоциите и впечатленията, които го замъгляват. Това е много ефективно при борба със стреса и помага да осъзнаеш себе си. „Изкуството да живееш” е международна хуманитарна организация, която работи в повече от 150 страни по света. Тя е със специален консултативен статут към Икономическия и обществен съвет на Обединените нации и работи съвместно със Световната здравна организация. Работим по различни проекти за човешко развитие като образование, справяне с психични травми, инициативи за мир и елиминиране на стреса. В курсовете, които организираме, преподаваме умението да живеем ефективно.

 

Как се получава освобождаването на съзнанието?
Човешкият ум се лута между миналото и бъдещето. Често оставането в миналото ни кара да чувстваме яд или съжаление, а бъдещето провокира у нас безпокойство и напрежение. Системата Art of Living ни учи как да се концентрираме върху сегашното и да бъдем щастливи във всеки момент. Но тъй като не е лесно да контролираш ума, ние го постигаме с дишане. Защото всяка емоция се отразява на дишането. Сигурно си забелязала, че когато си ядосана, вдишването ти се ускорява. Когато си нервна или изплашена, се забавя. Така че ние се учим по обратния път – да въздействаме на ума, контролирайки дишането. По принцип можем да изхвърляме 90% от токсините с помощта на дишането, но обикновено ние използваме само 30% от капацитета на белите си дробове. По време на курса успяваме да използваме до 80-90%.

 

Вече си водила няколко курса в България. Какви според теб са основните проблеми, с които се сблъскват в живота си българските жени?
Днешните жени по принцип са претоварени с много отговорности, задължения и трябва да съчетават доста роли едновременно. Опитът да балансират натрупва у тях стрес, който ги състарява. А се очаква да бъдат и красиви. Едва ли ще те изненадам с това, което ще ти кажа, но ако всяка жена си наложи да отдели няколко минути за дълбока почивка всеки ден, това би й помогнало и би й дало години здраве и хубост. 20 минути медитация са равни на 2 часа сън.

 

Има ли разлика във взаимоотношенията между мъжете и жените тук и в Индия например?
В Индия още съществува силно усещане за принадлежност един към друг и съзнание за важността на фамилните корени. При нас децата се отглеждат, заобиколени от духовност, и са учени да живеят според правилата на човечността. И то не само на теория, а и като осъзната необходимост и реалност. Не трябва да забравяме нито за момент, че връзката между двама души означава много. В западните семейства тя изглежда по-обикновена. Технологиите улесняват комуникациите, но за съжаление заместват общуването очи в очи и намаляват общуването между сърце и сърце.

 

Какъв е според теб ключът към една успешна връзка?
Той е в баланса между уважение и любов. Често когато има много уважение, се страхуваме да обичаме, а когато има твърде много любов, забравяме да уважаваме. Прекалено много внимание отделяме на случайно казани думи и на външни реакции и прояви. А истината е, че най-важната връзка, която някой може да има, е със себе си. Когато тя е добра и уравновесена, всички връзки с околните процъфтяват.

 

Какво според теб трябва да се промени в мисленето ни?
Единствено нагласата, че животът наистина може да бъде подобрен. Малко познание за нас самите, за нашето съзнание, нашето мислене, емоции и тяло ще ни помогне безкрайно много. Необходимо ни е единствено да се освободим от стреса. Тогава естествено ще почувстваме хармонията вътре и около себе си. В училище например изучаваме история, математика, различни науки, но никой не ни учи на основното знание - как да се отнасяме към негативните си емоции или как да управляваме мисленето си. Казват ни, че не трябва да се ядосваме, но никой не ни казва как да го правим.

 

Как мислиш, в какво грешим?
В решенията как да се освободим от стреса. Струва ми се, че доста хора тук започват да стават зависими от външни стимуланти като цигари, кафе, алкохол, за да си набавят енергия. А това, което понякога пропускаме, е, че изворът на положителните емоции и радостта е вътре в нас. И забравяме да сме щастливи СЕГА! Непрекъснато отлагаме щастието. Търсим го в постижения, в предмети или в бъдещето. Осъзнаването, че си мир, любов и радост, ще повиши качеството на живота ти безкрайно много.

 

Ще ти задам въпроса, който всички жени си задават ежедневно, дори ежечасно, и им причинява изключително много стрес: Как да се храним правилно?
Има три вида храни според енергията - ние я наричаме прана, която се съдържа в тях: тамастична – това са месото, застоялата и консервираната храна. Този тип храна те кара да се чувстваш бавен, тежък и раздразнителен. Втората категория е раджастичната храна – това са мазните, пържените или храните с много подправки. Те те правят неспокоен и свръхактивен. А сатвастичната храна са свежите плодове, зеленчуците, задушените или леко сварени храни. Те ти помагат да се чувстваш спокоен и умиротворен. Ясна е разликата как се чувстваш, след като си яла тежко ястие или си преяла, за разлика от моментите, в които си хапнала нещо леко или салата. В първия случай се усещаш уморена, тежко ти е и ти се спи, а във втория си пълна с енергия и си лека. Вегетарианското хранене е много по-полезно за поддържане на живота и лесно за смилане. Прясната, непреработвана храна съдържа повече прана от преварените или от застоялите храни. Така че с малко повече внимание към менюто си можем да увеличим енергията в тялото си и да сме здрави. А не трябва да забравяме, че храната е много важна и за ума ни.

 

Пуджа, защо хората на Запад се обръщат все повече към философиите на Изтока?
Защото технологиите започват да доминират все повече и повече в живота, хората се концентрират прекалено много върху практичността, но при все по-покачващото се ниво на стреса имат нужда да се обърнат към духовността. Тя може да им помогне да намерят мир със себе си и утеха. Мъдрост е да се намери баланс между духовността и практичността. А се обръщат към Изтока, и специално към Индия, защото тя е люлка на духовността. Технологиите превърнаха света в глобално село. Мисля, че сега е ред на духовността да го превърне в глобално семейство.

 

Повече информация за курсовете „Изкуството да живееш“ можете да намерите на www.artofliving-bg.org.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР