Хляб наш насъщен

Не отказвайте напълно хляба, без него няма да отслабнете, само ще си навлечете здравословни проблеми.

Ваня Шекерова 08 June 2007

Ако нямате проблеми с наднормено тегло или затлъстяване, може да ядете всякакъв хляб, даже и заклеймения бял, нищо няма да ви стане, стига да не прекалявате с количествата. Защо белият хляб е обявен за лош и кой е добрият хляб, какво ни носи хлябът като част от добре балансиран хранителен режим и колко е дневната нужда от хляб ще се опитаме да разберем с помощта на диетолога д-р Митко Ригов - човека, изготвил индивидуалната програма за хранене на Ути Бъчваров.

Добрия хляб

Според д-р Ригов той ни дава сложни, а не прости въглехидрати, богат е на разтворими и неразтворими влакнини, както и на минерали, сред които калций, желязо, цинк, селен, витамини от В групата - особено на В5, антиоксиданти, бета каротин, омега 3 мастни киселини... Имате ли вече идея колко много хранителни добавки трябва да гълтате, ако не ядете хляб?

Кой е този хляб?

От всички, които се предлагат на пазара, най-пълно отговаря на тези изисквания ръженият. Но истинският ръжен, а не този, постигнат с оцветители и подобрители, твърди д-р Ригов. Той е от т.нар. кисели хлябове, които набъбват в стомаха и буквално метат отпадните продукти от червата. Те се пекат 1 час и имат 10-дневна годност. Хляб с по-дълъг срок на годност от тази, е пълен с консерванти и не би трябвало да бъде предпочетен пред пресните.

Добър е обогатеният с цели семена хляб от типа зърнена мозайка, фермерският, Добруджа, обогатен с влакнини. Не е за подценяване хлябът Бонус без брашно, с добър метаболитен и протективен ефект, който подобрява перисталтиката на червата, създава чувство за ситост, подобрява липидната обмяна.

Тези хлябове съдържат фитоестрогени, които предпазват от рак на дебелото черво, на гърдата и на простатата. Дават свободни въглехидрати, които влияят много добре на микрофлората. Те са много подходящи за хора, подложени на стрес и вредно влияние на околната среда. Затова казваме, че те имат имунопротективен и имуностимулиращ ефект. И би трябвало да присъстват в менюто на всеки от нас.

По колко на ден?

В 100 г ръжен хляб Нилана се съдържат 160 кал. 200 кал дават 100 г Бонус, а 250-260 - 100 г Добруджа, ако не е обогатен с влакнини. Според д-р Ригов нуждата от хляб за всеки е индивидуална - няма усреднени норми, но все пак е между 100 и 300 г. Консумацията му зависи от възрастта, пола, здравословното състояние и физическата активност. При определянето на количествата трябва да се има предвид и качеството на хляба - белият, за да бъде метаболизиран, изисква от организма да отдели витамини и микроелементи, без да му дава нищо. Пълнозърнестите, и особено ръженият, набавят влакнини в количества, значително по-големи от тези, които дават зеленчуците. 100 г добър хляб осигурява 40-50 г влакнини при дневна нужда на организма от 25-30 г и при 2-4 г, получени от същото количество зеленчуци.

Пресен или препечен?

По принцип според д-р Ригов е добре да се хапва по-сух, не съвсем пресен и много мек хляб. А най-добре препечен. Тогава той е с по-ниско водно съдържание и стимулира отделянето на по-големи количества стомашни сокове, което подпомага храносмилането и по-доброто усвояване на хранителните вещества. И най-важното - яжте бавно и с наслада. Може да е само хляб - колкото по-проста е една храна, толкова по-добре за този, който я яде.

За повече информация: Медицински център по лечебно хранене и здравословна редукция на теглото
Тел. 02/ 956 39 86; 0898 571 943;  0898 497 124

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР