домът на бойка велкова

18 October 2007

тук се зареждам с любов, спокойствие и топлота

текст ваня шекерова
фотография светослав караджов


Домовете приличат на своите обитатели. Особено пък домовете на знаменитостите. Животът на писатели, артисти, художници е винаги на прицел, но в жилищата им не всеки може да надникне. Влизайки в тях, много често откриваме нещо много важно за собствениците, което до момента не сме имали начин да научим. Домът на известния човек е сплав от интимност и публичност, защита и самоутвърждаване, темперамент и амплоа. Човекът, заснет в обстановката на своето жилище, най-много прилича на самия себе си.

Една от най-красивите български актриси, изиграла бляскаво ролята на Десислава във филма “Боянският майстор”, е Бойка Велкова. Години наред тя печели искрени овации по театралните сцени. Миналата година спечели Аскеер за ролята на Елена Андреевна във “Вуйчо Ваньо”, поставена от Леонид Хейфец. Преди това бе наградена от Съюза на артистите в България за ролята си в последната постановка на Стоян Камбарев “Три сестри” - все в театър “София”. В момента Бойка играе в пиесата "По-близо" на Патрик Марбър в "Сълза и смях", с което счупва схващането, че е една типично Чехова героиня.

От съвсем малка Бойка е възпитана да общува с красотата - дължи го на майка си. Именно майка й я насърчава да стане балерина - девойката учи успешно в балетно училище, докато нещастно стечение на обстоятелствата я принуждава да се прости с мечтата си да танцува на професионална сцена. (Досега обаче Бойка пази навиците си от балетното училище - всеки ден прави екзерсиз и гимнастика с елементи от балета за по 30-40 минути. Така се поддържа в завидно добра физическа форма.)

Кандидатства във ВИТИЗ, след завършването му седем години играе в русенския театър. Сега си дава сметка какъв опит е това, какво натрупване. Още от Русе датира плодотворното сътрудничество и приятелството й с покойния режисьор Стоян Камбарев. (Бойка споделя, че загубата му е най-жестокото попарване в живота й.)

От десет години Бойка е съпруга на Теодосий Спасов. Нарича го мъжа на своя живот, имат син Тео, на когото се радват безумно. Съжителството с големия музикант дало на актрисата ново познание за фолклора - нещо, което преди не я занимавало и затова не си давала сметка за стойността му. Все още не се е изкушила да пробва гласа си с пеене - той е много нисък и леко продран, но пее вярно и има музикален слух. Когато говори за съпруга си, Бойка признава, че той я научил и да бъде по-смирена.

Предварителното очакване за дома на артистичното семейство е той да е красив и романтичен. То се оправдава още от входната врата, над която още стои върбово венче от Цветница.

За Бойка Велкова домът е мястото, където се чувства потопена в спокойствие, любов и топлота. С Теодосий все още живеят в неголям апартамент на висок етаж, от който се открива гледка към покривите на стара София. Романтичка по природа, Бойка е избрала за семейното жилище претенциозния стил рококо, наречен още "Луи XV". Освен че са красиви, мебелите са леки и подходящи за малко помещение. Шкафът към гарнитурата е недостатъчен семейството да побере книгите си, но се надяват скоро да се преместят по-нашироко и да има място за всичко. Мебелите в топли канелени тонове, тапицирани с дамаска-гоблен Бойка е вписала в любимия си цвят - бяло, декорирала е интериора с много зеленина и семейни реликви - икони, рисувани върху дърво, статуетки-награди, сред които нейният "Аскеер".

бойка велкова
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР