7 есенни храни против депресия

eva.bg 20 October 2024

Дългото лято е нещо прекрасно, но скоро есента ще го отпрати, след което ще дойде и зимата. Смяната на сезоните може да бъде неприятна и трудна. Дните стават по-къси, времето е осезаемо по-студено и може да не се чувстваме добре и в настроение. Сезонната депресия не е измислица, а съвсем реален феномен.

Хубавата новина е, че определени сезонни храни повишават настроението и спомагат за по-лесен преход от топлите към студените месеци. Те са заредени с витамини и минерали, които играят ключова роля за функционирането на мозъка и за процесите в целия ни организъм.

Ето седем есенни храни, които ще ви помогнат да се чувствате по-добре.

Тиква

Тя е като синоним на есента, освен това съдържа магнезий, който е свързан с по-нисък риск от депресивни симптоми и разстройства. Включването на тиква в диетата е по-лесно, отколкото мислите. Опитайте да добавите пюрирана тиква към супи, смутита и дори сос за паста. Печената тиква е задължителна и много вкусна. Можете и просто да хапвате тиквени семки или да ги добавяте към салатата си. Те са добър източник на триптофан, аминокиселина, която тялото използва за производството на серотонин. Серотонинът е невротрансмитер, който играе роля в регулирането на настроението. Зимната тиква (тиква цигулка или мускатна тиква) съдържа големи количества витамин B6, който влияе положително на настроението. Според проучване по-ниският прием на витамин B6 е свързан с повишен риск от депресия.

Брюкселско зеле

Тези кръстоцветни зеленчуци са богати на фолиева киселина, която помага за регулиране на настроението. Проучвания показват, че витамини от група В могат да бъдат от полза за хора с депресия. Това хранително вещество е свързано с мозъчната дейност. Ежедневното приемане на храни с високо съдържание на фолат може да подобри настроението ви. Опитайте да добавите настъргано сурово брюкселско зеле към салати или го нарежете на две, поръсете със зехтин и подправки и запечете.

Нар

Друга чудесна есенна храна, която да хапвате редовно, е нарът. Това е плод с високо съдържание на антиоксиданти и е особено лесно да извлечете тази полза, просто пийте пресен сок от нар. Нарът съдържа полифеноли, които имат противовъзпалителни и антидепресантни свойства. Припомняме, че възпалението е една от основните причини за депресия, тревожност и други психични проблеми.

Ябълки

Ябълките са с високо съдържание на антиоксиданти, които могат да помогнат за предотвратяване и възстановяване на оксидативно увреждане и възпаление на клетъчно ниво. Те са пълни и с разтворими фибри, които балансират промените в кръвната захар. Ябълките са много добър източник също на витамин С, който заедно с диетичните фибри помага за намаляване на стреса и повишаване на когнитивната яснота.

Сладък картоф

Сладките картофи са пълни с витамини А, С и В6, които носят много ползи за психичното здраве. Добър източник са и на фибри, които могат да помогнат за регулиране нивата на кръвната захар и облекчаване на някои от симптомите на тревожност и депресия. Според проучване по-високите нива на витамин С са свързани с намалени депресивни симптоми.

Гъби

Гъбите съдържат големи количества селен, витамин D и витамин B6. Селенът може да помогне за предотвратяване на увреждане на клетките в телата ни. Витамин D помага за растежа на клетките. Витамин B6 помага на телата ни да образуват червени кръвни клетки. Всички тези хранителни вещества в гъбите помагат за поддържане на здрава имунна система. Относно витамин D: повече е, ако гъбите са диви, защото (за разлика от култивираните) са имали достъп до пряка слънчева светлина.

Орехи

Орехите са отличен източник на омега-3 мастни киселини (точно като сьомгата). Те също са богати на мед, магнезий, манган, селен и цинк – минерали, които играят роля в когнитивната функция и психичното здраве. Ореховото мляко е една от най-добрите напитки за хидратиране и проучвания показват, че може да помогне за подобряване на настроението и намаляване на тревожността.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР