Да се запасим със здраве за зимата

Сега е времето на сиропа от черен бъз

eva.bg 26 August 2023

Сега е времето на сиропа от черен бъз (бъзак), който е особено разпространен по родните географски ширини. В края на август и началото на септември узрява и е готов за приготвяне на сиропи и лековити отвари черният бъз.

За ползите от тази супербилка могат да се изпишат доста страници, но ние ще изброим само малка част от тях.

Плодовете съдържат много витамин С, желязо, калий, фосфор, аминокиселини, В-комплекс, имат над три пъти по-силно антиоксиданто действие от витамин E и едно от най-силните антивирусни действия в природата. Петър Димков казва за бъза, че е най-силната българска билка.

Полезен е при срив на имунната система, простудни и респираторни заболявания, спомага за бързото възстановяване на организма след боледуване, при анемия, проблеми с кръвното, възпаления на бъбреците и на пикочните пътища. Има силно антиканцерогенно (противораково) действие. Освен това има силно диуретично действие, поради което се използва и за регулиране на килограмите.

Плодът е най-активната част на растението. Бере се в края на август. След това клонките и зелените плодове, които са отровни, се изхвърлят.

Ето и рецептата на Петър Димков:

Плодът се измива добре, с вилица се отбират зърната от дръжките. В буркан се подрежда ред плод, ред захар с дебелина на слоя около един пръст. Задължително последният слой трябва да е от захар. Стъкленият съд се оставя за три седмици на място без пряка слънчева светлина. След 21 дни се прецежда. Внимавайте да не попадне зрънце от плода в сиропа, защото може да ферментира.

Сиропът се съхранява пак в стъклени съдове на хладно и тъмно. Пие се по една супена лъжица дневно преди хранене. Добре е да приготвите поне 4-5 буркана, за да имате сироп за целия зимен сезон, когато организмът ви се нужда от засилване на имунната система.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР