Ели Герасимова: Когато започвам картина, се чувствам все едно ще отворя кутия с подарък

Картините ù са като избухване – и композиционно, и цветово, абстрактен отглас от нейната визия за световете ни, отношенията ни, емоциите ни

25 September 2024

Картините ù са като избухване – и композиционно, и цветово, абстрактен отглас от нейната визия за световете ни, отношенията ни, емоциите ни. Комбинира живопис с колажна техника и различни материали – хартия, метал, глина, плат, и така постига релефност и известна декоративност, която пък създава по-лесно връзки с различни интериорни пространства. Самата тя нарича картините си „приказки“ .     

Ели, през март имаше самостоятелна изложба в римската галерия „Медина Арт“, а след това в Българския културен център. Звучи вълнуващо – изложба в Рим! Вярно, че всички пътища водят в Рим, но все пак как стигна до Вечния град?  

Запознах се с екипа на галерия „Медина Арт“ и не след дълго получих покана от тях за  самостоятелна изложба. Така имах удоволствието да представя мои работи в тази прекрасна галерия в центъра на Рим. Показах 20 живописни и абстрактни творби, обединени в темата ‘’Immaginare…” (Представете си…). След това се появи и възможността да покажа изложбата в Българския културен център в Рим, което отново бе страхотен шанс и голямо удоволствие за мен. Всъщност всяка изложба винаги предизвиква неописуемо вълнение у всеки творец.

Явно март е особено силен месец за теб, защото пак през март си поканена заедно с още 45 художници от цял свят за откриващата изложба на галерията Toolip Art в Будапеща.

Изключително съм горда, че ме поканиха от Toolip Аrt да участвам в откриването на новата им галерия в Будапеща. Идеята им беше да представят автори, с които вече работят, в обща международна изложба. Наистина се чувствах горда, че съм селектирана. Toolip Art Gallery е една от най-динамично развиващите се иновативни галерии в Европа. Огромно удоволствие за мен е, че продължавам да работя с тях.

Кое в детството ти особено много ти повлия да си такава, каквато си днес?

Майка ми е музикант и дълги години се занимаваше с една от най-успешните детски вокални групи, а баща ми е фотограф. Смятам, че пътят, който поех към изкуството, е съдба, и съм щастлива да го следвам. Още от дете родителите ми ме взимаха със себе на изложби, концерти, театри. Със сигурност шансът да се родя в артистично семейство ми е помогнало и повлияло да бъда това, което съм днес.

Родена си в София. Градско момиче ли си? Кое те вдъхновява повече – градът или природата?

Родена съм на пъпа на София, на прекрасната улица „Любен Каравелов“ и да, мога да кажа, че съм градско момиче. Като дете прекарвах летата на семейната ни вила в планината и щастливите ми детски спомени свързвам с нея. Още сънувам тази вила и усещам мириса на боровата горичка, която граничеше с нашата ограда. В последните 20 години пък прекарвах голяма част от лятото в Приморско. Там се намира един от най-красивите заливи, в който не може да не се влюбиш. Енергията и чистотата на това място ме зареждат да творя нови картини.

Учила си дизайн и сценография. Защо не остана в това поле, а реши да се занимаваш с абстрактна живопис?

Като тийнейджър обожавах да ходя на театър! Това беше голяма моя страст, исках всяка вечер да съм на различен спектакъл. Сценографията обхващаше моите страсти – рисуването и театъра, не беше трудно да се насоча натам. Колкото до абстрактната живопис, мисля, че тя избра мен, а не аз нея. От 3-годишна възраст рисувам абстрактни композиции и в мига, в който родителите ми забелязаха това, ми подариха статив и бои, а аз бях най-щастливото и вглъбено дете. Рисувах по цял ден и вечер правех изложба в хола с картините ми от деня.

Как рисуваш – бързо и експанзивно или бавно и с паузи, сред тишина или докато слушаш музика, в студио или навън?

Като натура аз съм динамична, страстна и бърза, а докато рисувам, забравям за времето. Необходимо ми е уединение и настроение. Ателието ми е просторно и светло, но предпочитам да рисувам вечер на фона на любима музика.

Експериментираш с различни материали. Какво не ти достига в живописта, че я комбинираш с колажна техника?    

Колажната техника дава много свобода, чрез нея се постигат интересни релефи и текстури, което обогатява живописта. Съчетанието на различни материали е като игра на пъзел, забавно и в същото време изисква умел подход с чувство и финес. Колажът е техника, която особено харесвам и използвам в творбите си.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР