Ивет Григорова: Да продължаваш да вървиш е да побеждаваш

С 3000 корици на български и световни списания, модели, участвали в над 4500 телевизионни реклами и в най-успешните кино и телевизионни продукции, агенция „Ивет фешън“ не само заслужава да духне свещичките на тортата за 30-годишния си юбилей, но и да бъде поздравена като най-успешната модна агенция в България

Лилия Илиева 27 June 2024

Снимка: Слав&Хубен и личен архив

С 3000 корици на български и световни списания, модели, участвали в над 4500 телевизионни реклами и в най-успешните кино и телевизионни продукции, агенция „Ивет фешън“ не само заслужава да духне свещичките на тортата за 30-годишния си юбилей, но и да бъде поздравена като най-успешната модна агенция в България.  Моделите й работят на шест континента и с най-добрите световни модни агенции като Elite, Ford, Next, IMG, Why Not, Fashion, Women, Premier, Models, ONE Storm.

Влизам в агенцията на звездите на подиума, за да се срещна със създателката на Ivet Fashion – Ивет Григорова. Посреща ме красива, висока, слаба, руса, с елегантен силует, слим дънки, широка риза и без грим. Изглежда като човек, когото времето не докосва. Почти непроменена е от толкова години. Основа агенцията в размирните и хаотични 90-те на миналия век, откри и създаде с екипа си български модели на световно ниво, мина през нелеки изпитания и продължава да върви напред.

Вдъхновена от историята на тази силна и успешна жена, EVA започва рубрика, в която ще припомним истинския смисъл на това да си модел, да отстояваш ценности и да имаш реални критерии за красотата и одухотвореността във време, в което те се разпиляват и загубват все повече и повече. Съвместно с Johnnie Walker ще ви разкажем историите на най-успешните български модели, които не спират да вървят по пътя си към успеха всеки ден, всеки час. И успяват да се справят с предизвикателствата и трудностите с лекота, красива усмивка и продължавайки елегантно напред.

Искам разговорът ни да бъде приятелски – казва Ивет. – Да забравим, че правим интервю – предлага.

Да забравим – съгласявам се. – Ивет, помниш ли първия ден в този офис?

Тъкмо бях родила малката ми дъщеря Кристина, която сега ще навърши 20 години. Беше 2004 г., първият юбилей на агенцията ни. Ivet Fashion ставаше на 10 години.

Създала си агенцията през 90-те, които никак не бяха лесни години. Имало ли е моменти, в които си била на път да се откажеш?

90-те години бяха най-страшните години, после нещата се уталожиха. Появиха се много списания, снимаха се фотосесии. Екипът ми беше два пъти по-голям,от сегашния. Имаше много работа и голяма вътрешна конкуренция между букерите. Всички те бяха в еуфория. Кипеше моден живот. Постоянно нещо се случваше. Всяка вечер ходехме на събития.
Минала съм и през  хубави, и  лоши моменти. Различни неща са се случвали с агенцията, но щом не съм се отказала, значи съм имала сили да продължавам. Бяха години, в които скаути от агенциите по света идваха в България да търсят нови лица. Обаждат се например от Fashion Milano и казват, че идват в България в определен ден и час и дали може да им организирам кастинг. Избираха модели, с които подписваха договори за работа на техните агенции. Започнах да усещам пробива на Ivet Fashion, когато за първи път мои модели започнаха да работят в чужбина. Тогава усетих признание и внимание от чуждите агенции.

Какво ти е приятно да си спомняш за тези 30 години досега?

Има много приятни истории. Хрумва ми колко хубави и вдъхновяващи бяха скаутингите, които правехме,обикаляйки цяла България. Сега избираме повечето модели през социалните мрежи. В сайта на агенцията има раздел  Become a Model.  Там всички нови лица, които биха искали да бъдат наши модели, кандидатстжват,  попълвайки платформата. Става бързо и лесно.

В началото обаче беше различно. Всяка година организирах  скаутинг за две седмици в страната. Разделях екипа на две и обикаляхме България. Посещавахме всеки град. Предварително намирахме местен човек, който да ни организира кастинг на определеното място. Всички желаещи да бъдат модели се събираха. Имаше опашки от момичета. И ние избирахме тези, които според нас имат качества. След това идваха на финален кастинг в София. Събираха се десетки, стотици момичета и момчета. От тях избирахме 25 или 30.

Кои от моделите ви са направили най-голям пробив в световен мащаб?

Още първите ни модели като Теодора Ангелова, Силвия Димитрова, Емилия Дренкова, Мария Рашева, Кристина Милева и много други започнаха да работят и в чужбина. Много от момичетат ги откриваме на нетипични места. Имала съм моменти, в които минавам с колата от лява лента в дясна, защото съм видяла потенциален модел. Спирам. Отварям вратата! Скачам! Говоря с момичето, защото съзнавам, че може да не я срещна повече. Сред моделите, направили пробив на световна сцена, са Бел Хинова, която дефилира многократно за Chanel, Бойка Матова, която дефилира за Valentino и Dior, Яна Карапаунова - за Dries Van Noten Людмил Димитров – за Iceberg, Jacquemus, Dolce&Gabbana и Diesel.

Ivet Fashion работи на шест континента. Има ли разлика между изискванията към моделите в различните географски ширини?

Разбира се. Азиатците например предпочитат по-детските лица, бейби фейс, с много бели кожи. Но и там се променят тенденциите. Иначе класическите стандартни модели с добри букове могат да работят навсякъде - както в Азия, така и в Европа и в Америка.

Има ли възрастови граници за моделите?

Когато Карина Неделчева дойде при мен, беше на 12, висока 1.74 и изглеждаше невероятно. Когато стана на 13, една от най-големите модни агенции в Париж IMG предложи да подпише договор с нея. И подписаха. И тя на тези си години започна да пътува и да работи много интензивно. Времената се менят и днес моделите могат да пътуват само ако са над 16 години. Никол Станкулова също попадна в агенцията на 12.  

Как се работи с 12-годишни?

Като с деца. В Ivet Fashion отношенията са много семейни. Освен, че сме им работодатели, сме и приятели и майки, грижим се за моделите, подхождаме с разбиране. Отнасяме се с емпатия към проблемите им, изслушваме ги, даваме им съвети, помагаме с каквото можем. Работата с тинейджъри наистина е много сложна, а с красиви момичета тинейджъри - още повече. Неслучайно Ivet Fashion е майка агенция.

С колко модела работите в момента?

С около 100 на договор. 10-15 от тях работят в чужбина постоянно, други - само сезонно, защото са ученички.  

Има ли възраст, до която моделите имат професионален път?

Зависи от това как изглеждат. Катя Трифонова например е  много красива жена и продължава да печели професионално от моделинг. Но на различните модели времето се отразява по различен начин.

следваща страница »
1 КОМЕНТАР
1
fyovg
28 June 2024, 14:31

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto

ТВОЯТ КОМЕНТАР