Истанбул - градът с хиляди лица

Кратка разходка из многопластовия мегаполис

Калина Константинова 05 March 2024

Красив, вечен, традиционен, модерен, магичен, живописен, огромен… Каквито и характеристики да използваме, за да опишем Истанбул, няма да бъдат достатъчни и няма да могат да го обхванат в цялата му сложност и многопластовост.

Дори да го познаваме добре, сме учудени отново и отново при всяка нова среща. Градът се развива стремглаво, пазейки ревностно традициите си. В оживения мегаполис миналото върви ръка за ръка с настоящето и всяка стъпка ни среща с реликви от отминали времена, но и с вълнуващи съвременни реализации. Със своите красиви исторически забележителности, изключителна кухня, оживен нощен живот, фестивали на изкуството и музиката, лабиринти от пазари и търговски пасажи Истанбул е мeчта за всеки пътешественик.

Град на кулинарните изкушения

На кръстопът на различни култури Истанбул е познат с разнообразната си и много вкусна кухня. Храненето е част от гостоприемството, което знаем, че е от изключително значение за турците.

Един от най-известните кулинарни гидове, Michelin, публикува през 2022 г първото си издание за Истанбул. В изданието за 2024 г са препоръчани 77 заведения, между които шест ресторанта, отличени с една звезда Michelin, един- с две звезди, два със зелена звезда и 18 с отличие Bib Gourmand. Измир и Бодрум също за важни кулинарни дестинации и гидът Michelin следи и тамошната кулинарна сцена.

В Истанбул посещението на Пазара на подправкитее истинско удоволствие. Намира се близо до моста Galata в квартала Eminönü. За да отнесете в къщи късче от този живописен град, да откриете непознати продукти или да потърсите специален подарък, това е мястото, което ще ви очарова. В разцвета си през 17-ти век, този богато украсен базар с L-образна форма е бил последната спирка за караваните, пътуващи по Пътя на коприната от Китай и Индия.

Базарът не е толкова натоварен, колкото Капалъ чаршъ, така че ще можете спокойно да се разходите между щандовете, затрупани с подправки и чайове с най-различни цветове, форми и аромати. Както навсякъде, продавачите са вежливи, прекарват време с вас, за да ви покажат всичко и запазват усмивката си, ако все пак си тръгнете с празни ръце, което е малко вероятно.

Друго интересно и може би не толкова познато изкушение е дегустацията на турската боза. Във Vefa Bozası можете да опитате напитката, която е доста по-различна от познатия ни вкус. Направена от ферментирало просо и захар, турската боза е много гъста и се яде с лъжичка. Сервира се поръсена с канела и хрупкав запечен нахут.

Сцена за разнообразни изкуства

Сигурно би отнело месеци да обиколите всички културни институции, паметници, галерии и музеи в Истанбул. Нови мащабни проекти за културни центрове, музикални зали,  музеи; съвременно изкуство на най-високо ниво; реставрации и реновации на исторически забележителности; спираща дъха архитектура са само част от елементите, които оформят актуалната истанбулска културна сцена.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР