Фани Коларова: Мога да ти дам слънцето, ако ми дадеш луната

Лилия Илиева 02 March 2024

Много красива, фокусирана и наясно със себе си, без да се пилее в нищо излишно, Фани Коларова звучи като човек, който присъства 100% в момента и в разговора ни. Има чувство за хумор, в общуването с нея има лекота. Поводът за интервюто ни е ролята ѝ във втория сезон на много успешния сериал на БНТ „Вина“, който гледаме всяка неделя. Фани дава рядко интервюта. Живее от много години във Франция и има успешна кариера там. Завършила е кинорежисура в НАТФИЗ, кино в Сорбоната, училището за актьори във Флоран. Играе във филми от дете, има и филми като режисьор. На екран си е партнирала с актьори като Жан Рено и Лиъм Нийсън. В живота е близка приятелка с Ален Делон.

Един ден Виктор Божинов ми се обади по телефона – разказва Фани. – Познаваме се от НАФТИЗ, където сме следвали по едно и също време. И ми каза: Търся те за една роля, но за много скоро. Питам – за кога? Той – за другия петък. Ха-ха-ха! Първата ми реакция вътрешно беше: Ами аз не обичам така. Обичам да се организирам. Но си казах: не реагирай толкова бързо, защото съм такава – каквото ми е на сърцето, това ми е на езика. Обясних: малко ми изглежда сложно, но прати сценария и до 24 часа ще ти звънна. Сценарият ми хареса. Реших да изляза от зоната си на комфорт.

Имала съм и други предложения от България, но не съм ги приемала по различни причини. С Виктор исках да работя, още като гледах „Под прикритие“, докато бях бремена. Реших го същата вечер. Казах на мъжа ми. Той ме погледна странно. Агентът ми реагира – ти тук не искаш да снимаш, а сега си вдигаш чукалата и заминаваш след пет дена в България за седмица. Така стана. Освободих детето ми от училище, взех го с мен, тръснах го на майка в София и заминах за Мелник.



Каква е героинята ти?

Тя е жена от началото на миналия век, но е с характер и си тежи на мястото. Епизодите са много интересни. Връщаме се в ядрото на историята, в самото начало, откъдето е започнала. Действието се развива през 1920 г. Интересно беше не само че работим в епоха, но и че трябва да изиграя героинята ми в различни моменти в период от 15 години. Бях шокирана, като се видях състарена с този грим и с тази прическа. Актьорите много искаме да се въплътим в образи, на които не приличаме в живота, и като се случи, е доста стряскащо. Детето ми не можа да ме познае, когато му пратих снимки. Споделих на Виктор Божинов, че може и хората да не ме познаят. Той ми отговори, че ако стане така, значи ще сме изградили верен образ.

А ти как се подготви за този образ? И колко вино отне процесът?

Аз не пия, колкото и да е странно. Не успях да пропия и не успяха да ме пропият. Така че без вино. За пет или шест дена трябваше да организирам пътуване, дете и да подготвя образ. За мен е много важно да съм си научила текста добре и да не мисля за него на терен, за да съм свободна в ролята си, в образа си, без да мисля за думите. Когато изработвах ролята, мислех за моята баба, за нейни снимки, които съм разглеждала. Обсъдих персонажа и с Виктор, как си го представя, какво очаква от него.

Аз съм много взискателна в любовта. Давам много
и взимам много! Когато се обичаме, да се обичаме, да сме готови на всичко един за друг. Докато се обичаме. Което пак не значи, че ще се обичаме 60 години.
За бабата, на която си кръстена, ли си мислила?

Не, аз съм кръстена на баба ми по бащина линия, а мислех за баба ми по майчина. Бих казала, че тя е по-буржоазна. През 1920 г. е била още дете, но е живяла в началото на века и ми е разказвала за това време. Мислех за нея дори във връзка с визуалното изграждане на героинята ми.

Предлагаш ли идеи за ролите си на режисьорите, с които работиш? Все пак си завършила режисура и си работила като режисьор.

Когато снимам като актриса, не, никога, защото знам какво е да си от другата страна като режисьор. Ако работиш с 10 актьори и те дойдат и ти дадат 10 идеи, от които ти нямаш нужда, е доста неприятно и досадно. Наблюдавам процеса. Бих дала мнение, ако ме попитат или видя нещо, което за мен наистина е очевадно и е хубаво да се промени. Иначе не се бър-кам и не мисля, че е нужно на режисьора. Обичам, като съм актриса, да съм актриса. От друга страна, Виктор е много интересен и като режисьор, и като личност. Мисля, че показва много малка част от себе си и е многопластов. Умее да работи с актьорите и това ми харесва. Разбрахме се и работихме добре заедно, защото знае какво иска и как да го обясни, без да го натрапва. Аз по принцип съм много пряма, без да съм груба. И на финала му казах, че за първи път от толкова години снимки всички в екипа – от шофьора до режисьора, ми бяха симпатични. Екипът работеше зверски, но всички бяха прекрасни и сутрин отивах с радост на снимки.

А имаше ли химия между теб и Жан Рено, когато работихте заедно?

Партньорството ми с Жан Рено беше много хубаво, но понеже съм директна, си позволих да кажа в интервю за българско списание, че между нас имаше уважение и партньорството ни беше удоволствие, но не намерихме кой знае какви допирни точки. След това интервю един ден майка ми ми прати интервю с Жан Рено за българско списание по повод същия филм. Той споделяше: „С Фани си партнирахме много хубаво. Беше прекрасно! Аз се чувствах доста срамежлив пред нея и не можах да се отпусна. Но си спомням, когато тя ми чистеше раните по гърба“. Беше казал някакви мили прекрасни неща. Това ме изненада и ми показа, че не съм преценила правилно.

Как си партнирахте с Лиъм Нийсън?

Много бързо си паснахме и се разбрахме. Снимахме по-кратко, но се харесахме като хора. Той е страхотен, много интересен човек и, естествено, невероятен актьор. Бих казала, че сме близки и продължаваме да сме приятели.

Играеш във филма на баща ти „Ако някой те обича“. Как обичаш да бъдеш обичана?

Аз съм много взискателна в това отношение. Може би защото съм едно дете и така съм отгледана, всичко да е за мен. Давам много и взимам много. Мога да ти дам слънцето, но ти трябва да ми дадеш луната. Не приемам по-малко от това. Наполовина не ми е интересно. Ако не съм зареждана от другата страна толкова силно, колкото имам нужда, губя интерес. Живея с 200 км/ч. Когато се обичаме, да се обичаме, да сме готови на всичко един за друг. Докато се обичаме. Което пак не значи, че ще се обичаме 60 години.

Кой е мъжът до теб сега?

Казва се Людовик, заедно сме от 8 години. Има полицейско образование и е в специалните части към Министерството на вътрешните работи. Работеше за охраната на Никола Саркози в продължение на 15 години.

Твой приятел филмов продуцент сподели, че си го научила да бяга бързо благодарение на една метла.

Ха-ха-ха! Това е продуцентът Иван Кирилов, който доста бой е изял с метлата. Когато семействата ни се събираха, имахме любима игра да го гоня с една огромна метла. Гонех го часове из цялата къща и из двора. Това ми е мил спомен. Като бях малка, исках да съм момче. Играех само с момчета и ме интересуваше само да се бия. Нямах здраво коляно, нито здрав лакът. Дори майка ми има хубава история за най-големия срам на живота ѝ. Как като ме завела след четири дни боледуване в детската градина и като ме видели да се задавам, децата се прибрали от двора в градината, уплашени, че идва боят.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР