Д-р Елеонора Валянова: Нямам вече съмнения в себе си

25 жени, 25 дигитални корици и силата да вдъхновяваш за 25-я рожден ден на EVA

Люба Вангелова 26 February 2024

Снимка: Слав&Хубен

Естетиката и самочувствието са две теми, които сме свикнали да вървят ръка за ръка. Специалистите, които се грижат за визията ни, се грижат и за самочувствието ни. Разговаряме с д-р Елеонора Валянова, естетичен дерматолог в „Хил клиник“, за това как личният свят на професионалиста се отразява на работата му и как личните ù търсения са я отвели там, където е.

Д-р Валянова, като естетичен дерматолог в работата си се грижите за красотата, но и за самочувствието на пациентите си. А как се грижите за вашето самочувствие?

Полагам старателно грижи за себе си – за менталното, емоционалното и физическото си състояние. Храня се здравословно, но не изпадам в крайности. Минала съм през много видове експериментално хранене и установих, че крайностите не ми понасят добре, но пък интервалното гладуване е това, което е подходящо за мен. Не се храня до 14–15 ч. и това е всеки ден. Работя доста интензивно от 8:30 до 15 ч., след това спортувам, задължително 2–3 пъти в седмицата. Чета много. Това ми помага в комуникацията с пациентите, която е изискваща – те трябва да се доверят на лекаря, трябва да ги разбираме, да усетим енергията им, да усетим вибрациите им. Чета много книги с такава насоченост. Освен множеството професионални тренинги, конгреси и дерматологични събития, от време на време ходя на семинари по психология – това е мое хоби. Обичам планините и често правя бързи изкачвания на маршрути около 10 км.

На какво се крепят дългосрочните отношения с пациентите ви?

На честната комуникация и на уважението. Аз не прекрачвам границата и получавам същото и от тях. Да казвам НЕ е част от моето професионално израстване. Казвам НЕ, когато очакванията на пациентите са нереалистични. По-добре да се разочароват от първоначалния разговор, отколкото по-късно от терапията. С годините и опита (над 50 хиляди пациенти са преминали през клиниките, в които работя) се научих, че пациентите се различни и идват с определени искания. Моята роля е на базата на опита, който имам да достигнем до оптималното за тях решение. Предлагам на всеки един дългосрочен план за промяна и поддържане, съобразен с неговите желания и нуждите на лицето. Днес мога да се похваля с най-всеотдайните, лъчезарни, даващи и получаващи, изключителни пациенти.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by EVA magazine (@eva_magazine)

С натрупването на професионален опит как вие се променихте, как се промени представата за вашата женственост?

Обменът на информация, на вибрация, женски практики – това ми помогна. Професията ме научи, че всяка жена има качества – външни и вътрешни – които трябва да намери и да подчертава. През годините се промених много – бях несигурна и неуверена, но винаги съм била трудолюбива и всеотдайна. Преди съм се разочаровала и съм била строга към себе си, а днес приемам живота и си позволявам да съм спокойна и радостна от изборите си. Сега си давам повече свобода, за да творя, и се освободих от самоограниченията, които си налагах в миналото. Това доведе именно до привличането на този тип пациенти – удовлетворени от себе си дами и господа, които знаят какво искат. Ако работата ми не носи подобна енергия, нямаше да мога да се справя всеки ден с десетките пациенти. По време на обученията, които водя, също усещам силата на екипната работа. За мен е истинско удоволствие да предавам знанията и техниките на други колеги. В ролята си на международен тренер на Aptos и международен тренер на Teoxane се чувствам комфортно и се старая да предам не просто методите, а цялостната визия за промяна на лицето.

Коя тенденция в естетическата дерматология бихте искали да не се е появявала?

Щом нещо се е появило на пазара и има последователи, значи има своето място. Известно е, че пазарът определя, коя съм аз, че да квалифицирам тенденции. (Смее се.) Всичко, което е свръх и не изглежда естетически издържано, не е моето разбиране. Моята естетика е елегантната, запазвам индивидуалността на пациента, за да прилича на себе си. Държа да хармонизирам чертите му и да подчертая най-доброто от тях: да структурирам добър лицев овал и контур, да подобря състоянието на кожата и всички слоеве на лицето. Постигайки симетрични пропорции, свежест и позитивно излъчване, аз се стремя да съхраня индивидуалността му.

Кой е най-важният момент в професионалния ви път?

Изкуството е водещото в работата ми – обичам да променям, да творя и да имам удовлетворение от това, да направя нещо по най-добрия възможен начин. Да съм в мир със себе си е това, което ме води през последните години, за да мога да оцелявам. Структурирала съм дейността си (чрез професионални умения и комуникации) така, че в края на деня и аз, и пациентите да сме максимално удовлетворени от съвместната работа. Това ми осигурява мир и спокойствие, за да успявам да релаксирам. Не обичам ограниченията. Благодарна съм на пациентите и на мястото, където работя – „Хил клиник“, които не са ме ограничавали и са ми давали абсолютна свобода.

Вие сте носител на Специална награда Жена на годината за 2023-та. Какво са за вас наградите?

От една страна, тази награда отговаря на всичко, което съм постигнала, и на пътя, който съм извървяла, но признавам, че изпитах силно вълнение, когато я поех в ръцете си. Приемам наградата най-вече като повод да продължавам да работя върху себе си.  Максималист съм, постоянно надграждам и усъвършенствам уменията си. Смятам, че трябва да има приемственост в професията и съм всеотдайна към младите колеги, които обучавам. Наградата за мен е съвкупност от всички тези неща.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР