„Галет“ с късмет
Френският традиционен десерт „la galette des rois“ е повод за събиране на семейства и приятели през целия месец януари
Калина Константинова 28 January 2024
На 6-ти януари французите празнуват Епифани, християнският празник, който символично отбелязва поднасянето на даровете от Тримата Влъхви на новородения Христос. На този ден и през целия месец семействата се събират около „la galette des rois“, сладкиш от многолистно тесто с бадемов крем, в който е скрито късметче.
Всички кулинарни институции спазват традицията и предлагат своите „galettes des rois“. Можете да ги намерите почти във всяка хлебарница и сладкарница в семеен формат или индивидуални. Традиционната рецепта е особено ценена, но всяка година сладкарите предлагат и интерпретации.
Този десерт се приготвя и консумира не само във Франция, но и в Квебек, Швейцария, Люксембург, Белгия и Ливан.
Рецепта
Продукти: Бадемов крем- 120 г захар, 120 г меко масло, 120 г смлени бадеми, 2 яйца, 15 ml ром; 2 пакета многолистно тесто; жълтък за намазване
Приготвяне: Разбъркайте заедно захарта и маслото. Прибавете яйцата едно по едно и смлените бадеми. Разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес. Изрежете два кръга от многолистното тесто с размерите на тавата, в която ще печете тартата. Поставете първия върху хартия за печене. Разпределете отгоре бадемовия крем и поставете и втория кръг, като добре прилепите двата един към друг. Не забравяйте да сложите късметчето между блатовете преди това. С остър нож нарисувайте декорация върху тестото. Намажете тартата с разбъркан жълтък с малко мляко. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса докато се зачерви.