Суров шоколадов кейк с копривен топинг

Диана Шингарова 18 April 2021

Снимка: Диана Шингарова

Копривата се използва по нашите земи от незапомнени времена. Отварата от нея е натурален природен тоник. Тя подпомага дейността на сърцето, има кръвоспиращо и общо укрепващо действие, помага и при наднормено тегло и диабет.Вижте как да поднесем копривата елегантно и вкусно

Необходими продукти за 6 къпкейка: Шоколадови кексчета: 1 чаша орехи, 1/2 чаша тиквени семки, 8 фурми без костилки, 1 с.л. кокосово масло, 1/4 чаша сурово какао на прах, 1 ч.л. канела, щипка морска сол Копривен топинг: 1 чаша кокосовo масло, 2 с.л. кленов сироп, ½ лимонова кора, 1 с.л. лимонов сок, 30 г листенца коприва

Начин на приготвяне: За шоколадовите кексчета: Сложете орехите и тиквените семки в блендер. Добавете фурмите, кокосовото масло, какаото, канелата и морската сол и блендирайте, докато текстурата стане еднородна. Разделете сместа в 6 мини формички за мъфини. Сложете ги за час в хладилника да стегнат. За топинга: На водна баня разтопете кокосовото масло. Преместете настрани и оставете леко да се охлади.

Отстранете листенцата коприва от дръжките и ги измийте, отцедете добре. Сложете в блендер с 1 с.л. лимонов сок и пасирайте до гладкост. Добавете разтопеното кокосово масло, кленовия сироп, лимоновата кора и разбъркайте, докато се смесят съставките. Затворете в купата и приберете за около половин час във фризера. Не се притеснявайте, ако сместа не изглежда еднородна в този момент. Разбъркайте добре. Сложете топинга в пош и декорирайте къпкейковете. Съхранявайте в хладилник или фризер в херметичен контейнер.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР