Емилия Лисичкова: Да не спираш да вървиш

Емилия Лисичкова от платформа АГОРА е една от дамите в специалния ни проект "15 истории на успеха"

Лилия Илиева 04 January 2024

Снимка: Костадин Кръстев-Коко

Емилия Лисичкова е председател на Платформа АГОРА, която стимулира и подпомага активните граждански общности за местно развитие, за да се повиши качеството на живот. Емилия е философ по образование. Била е сътрудник в Центъра за демокрация в сектора на гражданските организации за кратко, директор на фондация „Янко Сакъзов“ и национален координатор на проект по програмата на ООН за развитие.

От 15 години създадената от нея и нейни съмишленици Платформа АГОРА обединява местни общности в България за общи каузи и подпомага усилията им да решават проблеми заедно. В сътрудничество с читалища, граждански организации, културни институции, бизнес сдружения и общини в цялата страна и с дългосрочната подкрепа на фондация „Америка за България“ и други партньори, Платформата допринася за реализацията на стотици местни инициативи, каузи и фестивали.

Как и защо беше създадена АГОРА? И кой измисли името?

Появи се през 2008 г. след години експерименти със социални иновации и проектиране на положителни промени в общностите в посока българското читалище. Името е абревиатура на Активни граждански общности за развитие и алтернатива. Много мислих, докато го намеря, така че да отговаря най-точно на мисията на организацията ни. Работим за това те да идентифицират проблемите, нуждите и очакванията си. И наши партньори в процеса са читалищата. Не сме спирали да надграждаме управленския им опит и социалния им капацитет, да разработваме и прилагаме социални иновации, да развиваме уменията и знанията им за работа в съвременната технологична и динамична среда.
С АГОРА изградихме мрежа от 150 читалища с различни възгледи, умения, капацитет и перспективи в цялата страна.

Коя беше първата ви кауза?

Една от първите беше Конкурсът АГОРА. Направихме го през 2009 г. и се разви в ежегоден и национален. Има вече 13 издания, в които са участвали 545 читалища. 65 от тях са достигнали до финал и 17 са победили и са станали носители на наградата АГОРА. Наложи се като „читалищните Оскари“. Насърчава активните, иновативно мислещи и общностно ангажирани читалища да търсят нови възможности и перспективи за развитие на своите общности. Номинира успешни читалищни инициативи, успешно реализирани в предходната година в категориите „Общност в развитие“, „Солидарност и хуманност“, „Изкуство и култура за развитие“, „Перспективи за израстване“, „Най-продуктивно партньорство“. Те се оценяват от 9-членно жури, което избира финалистите в петте категории. Финалистите представят инициативата си на церемонията и на живо присъстващите избират от петте финалиста победителя в конкурса и носител на голямата награда за предходната година.

 

 

Как започна партньорството ви с „Америка за България“ и с какво то ви помогна да реализирате идеите си?

Срещнахме се още през 2009 г., докато и ние, и те бяхме в процес на регистрация. Интересите ни по темата за общностите се пресякоха с тогавашния член на Борда на директорите Джо Боргати, с президента на ФАБ Франк Бауер и изпълнителния директор Деси Тальокова. Бордът на директорите на „Америка за България“ посети някои от местата, където работим, срещна се с наши партньори и реши, че си струва да подкрепят пилотния ни проект „Активизиране на общностите чрез читалищата в България”. Оттогава благодарение на фондацията сме разработили успешни устойчиви практики за общностно развитие, сред които дългосрочната програма за общински фондове за подкрепа на местни инициативи, подходът АГОРА, програмата „Развитие на дарителството на местно ниво“, поредицата „Наръчник за читалища“ с пет специализирани издания, обучителни програми за гражданско участие, лидерство, дарителство, доброволчество, предприемачество, културно наследство и т.н.

През последните години след проведени дискусии сме подкрепили пряко над 40 граждански инициативи и благодарение на общинските фондове, които създадохме с 10 общини, са финансирани 170 местни инициативи. 

А партньорството с „Америка за България“ ни даде възможност да мечтаем, да бъдем смели, да търсим нестандартни решения и да експериментираме. За нас тя е не просто финансираща организация. От 15 години е наш партньор, вдъхновител и подкрепа по трудния път на развитието и демократичните промени в България и ни дава куража да търсим предизвикателства, да поемаме рискове, да бъдем иноватори, творци и да отстояваме принципите си. Подкрепата ѝ е безценна за нас.

Коя история, свързана с АГОРА, ви е впечатлила най-много до момента?

Една от най-пищните, цветни и емоционални истории е тази на кулинарните фестивали. Началото им положихме през 2009 г., когато с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“ създадохме първия кулинарен фестивал „Куртово Конаре Фест – Фестивал на чушката, домата и традиционните умения“. Куртово Конаре фест бе отговорът на местната общност на проблемите с нерентабилното местно земеделие. И до днес фестивалът отбелязва успехите и постиженията на общността между две издания и обединява местните хора за съхраняване и надграждане на традиционния местен поминък. Земеделски производители, предприемачи, носители на традиционни знания и умения, деца и ученици, самодейци, обединени от своето читалище - "Любен Каравелов", променят живота си. 

С Куртово Конаре Фест започна тематично направление в дейността на АГОРА – фестивали на традиционни храни и поминък. Впоследствие подкрепихме още 8 кулинарни фестивала. Всеки от тях вече е самостоятелен и става ценност за своята общност. Вече почти всяко село има кулинарен празник.

Разработихме и мобилно приложение КулинарФест, за което АГОРА получи наградата „Достъп до добра храна 2021“ в категория „Кулинарен туристически продукт“ на VIII Национална конференция „Достъп до добра храна: предизвикателства пред сигурността и устойчивостта на хранителните системи“.

Кое ви вдъхновява в работата ви?

Израстването на хората, формирането на лидерство, енергията на включването, когато всички заедно подобряват средата и начина си на живот. Промяната е възможна благодарение на активната общност, която не чака някой друг да носи отговорността за бъдещето ѝ. Работим с прекрасни местни хора, благодарение на които си казваме „няма невъзможни неща“ и сме им безкрайно благодарни.

С какво най-много се гордеете?

С общността от учещи се, любопитни, експериментиращи и споделящи съмишленици от цялата страна – граждански активисти, читалищни секретари и председатели, самодейци, доброволци. Учим се взаимно, споделяме предизвикателствата и търсим решения на проблемите заедно. Така благодарение на изграденото през годините доверие се развива и общността.

За себе си се гордея, че не се отказвам лесно. Поставям си дългосрочни цели и ги преследвам постепенно с усилие и упорство. Харесвам мисълта на Айнщайн: „В сърцевината на всяка трудност се крие възможност“.

Какво е за вас успехът?

И той, и славата са мимолетни и илюзорни. Успех е не само да постигнеш целта си, а да не напускаш пътя, по който вървиш, да не се отказваш от трудностите и да има хора, с които да споделяш този път. Успехът е да не спираш да вървиш.

Кoе ви дава поводи за оптимизъм?

Петнадесет години АГОРА следва своя път благодарение на подкрепа на организации като фондация „Америка за България“, фондация „Чарлз Стюарт Мот“, програми на различни еврофондове и дарители. Вярваме, че тази подкрепа е плод на споделените ни демократични ценности, които са гарант за смислена и реална промяна, за дългосрочни устойчиви резултати, за стабилност на вложените от нас усилия. Това ни дава увереност, кураж и самочувствие да имаме дългосрочни цели, да надграждаме процесите и резултатите си в съответствие с правилата и нормите, базирани на демократични ценности и категоричност на морала и закона.

Това е в основата на нашия оптимизъм – магията да вярваме в себе си, за да ни повярват и другите.

Благодарни сме на оптимизма на „Америка за България“, който се оказа заразен.

Как изглежда един ваш ден?

Предполагам, като всеки ден на една работеща жена: сутрешно кафе, разпределяне на задачите за деня, работа пред компютъра, разговори по телефон (напоследък много чести са срещите в Зум), вечерни ангажименти вкъщи. През последните месеци семейството ми се увеличи с още един член – прекрасно куче порода Чау-Чау, което се намести трайно в дневния ми график. Служебните ми пътувания са толкова често, че също могат да влязат в определението „обикновен ден“.

Какво ви вълнува извън професионалните ви интереси?

Обичам да пътувам. Професионалният ми живот е в синхрон с потребността ми от динамика и движение. Посетила съм много неизвестни прекрасни кътчета в страната ни. Била съм в далечни непознати села и съм се срещала с изключителни местни хора – носители на традицията, на местни родови истории, на кулинарни рецепти и местни поводи за гордост. Всичко това ми даде незаменимо богатство.  

Вие самата за какво дарявате пари, време, усилия, енергия с най-голямо удоволствие?

Гражданският сектор привлича хора, отдадени на каузи. Всички ние сме тук не за да получаваме, а за да даваме. Не съм изключение. На каузата общностно развитие съм посветила безвъзмездно огромна част от времето и енергията си. Конкурс АГОРА е само една от собствените ни инициативи, които правим изцяло с доброволен труд и дарения. С удоволствие подкрепям по всякакви начини и кампании на наши партньори, с които правят добро. А съвсем в личен план, обичам поезията на мои приятели и с удоволствие ги подкрепям по всякакви начини да издадат стихосбирките си.

Кои са най-интересните ви срещи, свързани с вашата работа?

Срещите с местните хора, участници в кулинарните фестивали – колоритни, вещи, мъдри, пазители на традицията, на местното самочувствие и гордост. Те не само готвят уникално! Те пеят, танцуват, разказват истории, усмихват се, искрено се забавляват и носят оная енергия, която ме зарежда със самочувствието, че усилието си е струвало.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР