Чудните градини на Етрета

Едно от чудесата на Нормандия. Изключително впечатляващи, те са разделени на няколко зони, в които природата, растителността и изкуството са в постоянен поетичен диалог.

Калина Константинова 19 October 2023

Градините Етрета (Jardins d’Étretat) се простират над скалите на Côte d’Albâtre (Бряг от алабастър), едно от чудесата на Нормандия. Изключително впечатляващи, те са разделени на няколко зони, в които природата, растителността и изкуството са в постоянен поетичен диалог. Носител са на наградата „Европейски градини“ в категорията „Най-добра реновация на историческа градина“, притежават две звезди в Зеления пътеводител на Michelin, част са от мрежата Great Gardens of the World.

Ролята на мадам Тебо

В началото на 20. век много парижани преоткриват Нормандия, и по-специално град Етрета, и купуват или построяват там ваканционните си имоти.

През 1905 г. френската комедийна актриса мадам Тебо решава да е по-оригинална и не избира къща в центъра на града, както повечето хора, а построява вилата си на върха на страховитите отвесни скали Falaise d’Amont, място, брулено от ветрове, обгърнато от мистерия и романтика. Нарича я „Вила Роксолана“ на името на съпругата на султан Сюлейман Великолепни – роля, която тя играе в театъра.

Вдъхновена от красотата на природата, която е впечатлявала, и художниците импресионисти, мадам Тебо решава да създаде градина с прекрасна гледка към скалното образувание l’Aiguille creuse (Кухата игла) и Ла Манш. Градината се превръща в забележителност в региона, но с времето е изоставена и никой не се грижи за нея.



Да измамиш времето

През 2017 г. ландшафтният архитект Александър Гривко открива това, което е останало от градината, и решава да вдъхне нов живот на мястото. Има желание да запази и разкаже историята, създадена от мадам Тебо, но същевременно да ѝ вдъхне по-съвременно излъчване.

Само за две години Александър Гривко успява да създаде градина, която изглежда сякаш е на половин век. За да постигне този много впечатляващ резултат, той се вдъхновява  от Андре льо Нотр, великия  „художник“ на паркове и градини, известен в цял свят с проектирането на кралската градина  на Версай. 

Навремето, за да създаде парка на двореца за рекордно кратък срок, Льо Нотр използва само ограничено количество растителни видове и успява да постигне изключителни визуални ефекти със специфичен начин на подрязване. Гривко прилага неговите принципи.

Градините Étretat са изпълнени с грандиозни композиции от подрязани растения, които отразяват природното наследство и историята на Нормандия. Между тях ще видите „Вълните на Ла Манш“, „Спирали и водовъртежи“, „Ферми за стриди“, „Скали и арки на Côte d’Albâtre“… Тези композиции подчертават биоразнообразието и естествената красота на екосистемата, но и показват оригинални скулптурни форми и нови трендове в ландшафтното изкуство.



В лабиринта на емоциите

Още при първоначалния проект за реновиране на градините възниква идеята за диалог между природа и изкуство. Поканени са скулптори и артисти, които откликват, и техните творения формират постоянната експозиция на мястото. Произведенията са разпръснати из седем различни зони. Зоната „Аватар“ например се намира на входа и сякаш е портал, водещ към сюрреалистичен и магически свят.

Тук дори дърветата „композират“ музика. Растенията, подрязани в необичайни форми, ни канят в приказка, в която всеки избира своя път, за да срещне своя „аватар“. На това място може да разгледаме творбите на британския колектив Greyworld, на руската художничка Алена Коган, на немския скулптор Томас Рьослер…

Пространството, наречено „Емоции“, е вдъхновено от първата френска ферма за стриди. Тя е създадена от Мария-Антоанета и се намира в подножието на Jardins d’Étretat във водите на Ла Манш. То илюстрира морския свят – подрязаните растения напомнят за пейзажите на морското дъно, жизнената среда на стридите. Много внушителни са „Дъждовните капки“, скулптурите на испанеца Самюел Салседо, изработени от полиестерна смола и алуминиев прах, които представят широк спектър от човешки емоции. Артистът е уловил непредсказуемите изражения – очакване за целувка или раздразнение, изтощение или пресищане, болка или удоволствие. Интерпретацията на всяко от тези лица зависи преди всичко от зрителя. „Лицата-емоции“ символизират и различните „състояния“ на подводния свят и неговата фауна.

Градината „Импресии“ се намира в центъра на общото пространство. От нея се разкриват красиви гледки към Ла Манш и скалните образувания, увековечени в картини на Коро, Дьолакроа, Мане, Моне… Тук растителните композиции напомнят на приливите и отливите на океана и още по-осезателно ни потапят в морския свят.

Всяка следваща градина е все по-впечатляваща. Вдъхновената от вселената на „Алиса в Страната на чудесата“ е известна и с богатата си колекция от орхидеи. В Дзен градината всички растения цъфтят в бяло. В „Ла Манш“ огромен лабиринт от растения е оформен като разбиващи се вълни….

Тези растителни и скулптурни композиции оформят постоянната експозиция, но отскоро паркът организира и артистични резиденции за творци от региона, с желанието да бъде част от художествената история на Етрета.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР