Няма друг като Килиън Мърфи

Дали Опенхаймер е ролята на живота му? Не знаем, но знаем, че Килиън Мърфи е гениален актьор

eva.bg 31 July 2023

Снимка: getty images/guliver

За чудовищно талантливия ирландски актьор с пронизващите сини очи светът (и режисьорът Кристофър Нолан) научава през 2002 г. Тогава той се появява в „28 дни по-късно“ – постапокалиптичен трилър на Дани Бойл.

Филмът пожънва голям успех. „Започнаха да ме канят на срещи хора, които до този момент дори не се стараеха да произнесат правилно името ми“, казва Мърфи.

Играе в „Момичето с перлената обица“ заедно със Скарлет Йохансон, в „Студената планина“ с Джуд Лоу, Никол Кидман и Рене Зелуегър. След това идват блокбастърите „Батман в началото“ и „Черният рицар“ на Кристофър Нолан, където се снима с Крисчън Бейл, Майкъл Кейн, Гари Олдман, Хийт Леджър. Помним го и в „Генезис“, „Дилъри на време“, „Дюнкерк“.

Килиън Мърфи обаче не е и никога не е бил типичната холивудска звезда.

Знам, че съм старомоден, но не искам да лансирам модна линия, не искам да издавам албум. Просто искам да върша работата си възможно най-добре и ако това промени нещо за някого, е страхотно. Не искам да променям света.
Дете на ревностни католици, учители, за Килиън семейството винаги е било най-важно. Роден е на 25 май 1976 г. Първата му страст е музиката. Участва в банда, основана от брат му. Добри са, дори им предлагат да запишат плоча, но родителите на момчетата не разрешават подписването на договор със звукозаписната компания.

Килиън Мърфи учи право, но не се дипломира. По това време, някъде през 1996 г., се явява на прослушване за театрална трупа и това предопределя кариерата му.

През 1996 г., когато е едва на 20, той среща Ивон Макгинес – художничка, с 4 години по-възрастна от него. През 2004 г. двамата се женят. Имат две деца, момчета, днес на 17 и на 16 години.

След като в продължение на 15 години Килиън Мърфи живее със семейството си в Лондон, решава да се завърне в Ирландия.

Къщата им е в тихо предградие на Дъблин, край морския бряг и близо до дома на родителите на актьора. Той смята, че решението да се преместят, е едно от най-мъдрите, които някога е взимал.

За снимките на сериала „Peaky Blinders“ му се налага да отсъства всяка година за по няколко месеца (в периода от 2012 г. до 2021 г.), освен това се ангажира и с други роли, но не мисли за преместване в Щатите, защото знае, че Ирландия е неговото място. Там, където може да бъде обикновен човек с обикновен живот. Където може да бъде себе си, без да робува на Холивуд.

„Пътувам с автобус или с метро, отивам до магазина, купувам мляко и правя нормалните неща. Няма да съм щастлив, ако не мога да правя всичко това. Като актьор ти влизаш в кожата на истински хора, затова за теб е особено важно да живееш като нормален човек.“

За ролята си в „Опенхаймер“ на Кристофър Нолан се подлага на диета, за да свали килограми (самият актьор не желае да навлиза в детайли, защото за него не това е най-важното) и да заприлича максимално на героя си. Колегите му Емили Блънт, Робърт Дауни Джуниър и Мат Деймън са изключително впечатлени от него, от професионализма, отдадеността и дисциплината му и от начина, по който Килиън е успял да се свърже и изгради образа.

„Отговорността, която нося на раменете си, е огромна. Донякъде това ме ужасяваше. Той е бил сложна и противоречива фигура, но все пак иконична. Трябваше да се превърна в Смъртта, в разрушителя на светове. Има толкова нива на намерения и действия, че съм прекарвал часове в интерпретиране на всяка негова дума и всеки негов жест, за да мога да го разбера“, казва Килиън Мърфи за Робърт Опенхаймер, създателят на атомната бомба.

Освен колегите на Мърфи впечатлени от него са и научните консултанти, към които продукцията се обръща и с които тясно работи. Един от тях е Кип Торн, физик, носител на Нобелова награда. Торн е учил в Принстън при Опенхаймер.

„Той имаше много интересни въпроси, търсеше и се опитваше да събере информация, за да си помогне да изиграе тази роля. И бях много впечатлен“, казва Торн за Килиън Мърфи.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Oppenheimer (@oppenheimermovie)

Съпругата на режисьора Кристофър Нолан, продуцентът Ема Томас, се обажда на Мърфи един следобед в дома, където той живее със съпругата си и двамата им сина тийнейджъри. Нолан просто няма телефон, имейл или компютър. Ема казва, че Крис би искал да говори с Килиън и му подава слушалката, след което режисьорът казва: „Килиън, ще се радвам да играеш главната роля в това ново нещо“.

Мърфи се опитва да пресъздаде отговора си от онази минута: „Бях без думи. Но развълнуван. Изключително развълнуван“. Бил толкова зашеметен, че трябвало да седне: „Умът ти експлодира“.

„Когато мислех за Опенхаймер във всички нюанси на неговия характер, всеки път си представях Килиън. Той е от редките таланти, които имат способността да изследват различните слоеве на персонажите и позволява на зрителите да разберат какъв в действителност е бил този човек“, казва Нолан.

По време на снимките Килиън Мърфи почти е спрял да се храни, не е и спял особено много. По негови думи е бил в някакво трескаво хипер състояние, с неизчерпаема енергия, макар и на ръба. Самият Опенхаймер е живеел на цигари и мартини.

„Очевидно е, че ако възнамерявате да играете герой, трябва да натрупате информация за този човек и за неговата среда или ерата, в която се намира, и да използвате толкова малко или толкова много, колкото е необходимо.“

Опенхаймер е точно типът образ, в чието превъплъщение Килиън Мърфи е най-добър. Злодей, но не точно.

„Винаги съм се интересувал от нещата, които са – не искам да казвам от тъмната страна, защото това е твърде ограничаващо – меланхолични, двусмислени или по-трансгресивни. Това за мен е драма. Това е мястото, където трябва да се потърси истинското.“

Мърфи обича сценарият да се развива бавно, историята и героите да показват всички ъгли на човешкото състояние, „всички нюанси“. Притежава изключителната способност да изобразява скритото, физически манифестирайки интензивна човешка емоция без думи, излъчваща яростна, поглъщаща енергия. Сложни, противоречиви герои, не точно обикновени злодеи, защото има нещо толкова притегателно и харизматично у тях, че не можеш да им устоиш.

В свое интервю Килиън Мърфи казва, че аспектът на любовната история в „Опенхаймер“ е по-силен от всичко, което някога е правил. Той включва голота за Мърфи и Флорънс Пю, която играе любовницата на Опенхаймер, секс сцени, освен това има сложни (според актьора дори тежки) сцени с Емили Блънт, която влиза в образа на съпругата на Опенхаймер.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Oppenheimer (@oppenheimermovie)

Ролята на Опенхаймер е силна заявка за „Оскар“ за Килиън Мърфи, защото каквото и да си говорим, той прави филма. Изнася цялата продукция на раменете си, без да подценяваме труда на нито един член на екипа.

„Един режисьор, забравих кой, ми каза, че са необходими 30 години, за да станеш актьор. И аз вярвам в това. Трябва да научиш занаята си, да опознаеш бранша и също така трябва да живееш живот и да преминеш през неща.“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР