Млечна салата с тиквички

24 June 2023

Снимка: ИЛИАН ИЛИЕВ РЕЦЕПТИ ОТ КНИГАТА „ВКУСНО В СЕВЕРОЗАПАДА“

Пиперлив хумор, шарени закачки, дълги трапези, многолюдни сбирки – и всичко това придружено от вкусни манджи, и то под звуците на духовата музика. Този свой северозапад ни поднася в най-новата си книга кулинарният фотограф Илиан Илиев. Ще може да опитате „Супа от комшийски петел“, „Пукани пиперки от село Лютидол“, рецептата на шеф Виктор Ангелов за „Шкембе чорба с характер от село Кошарник“, „Кюфтетата на бай Бани от центъра на Монтана“, „Пърленките на шеф Светлана Илиева“, „Свински ребра от село Реброво“, „Бухтички по Берковски“ на шеф Петко Костадинов… Поднасяме ви рецепта от книгата. 

МЛЕЧНА САЛАТА С ТИКВИЧКИ

350 г тиквички
120 г цедено кисело мляко
10 мл зехтин
5 г чесън
2 г копър
10 г кедрови ядки
микс от салати, билки – каквото имате зелено – 30 г
олио за пържене

Нарежете тиквичките на шайби и изпържете в силно загрято олио. Извадете ги и отцедете на кухненска хартия, посолете и след като изстинат, ги сложете в купа. Към тях добавете останалите продукти за салатата. Разбъркайте добре и овкусете със сол. Пригответе зелено олио от: 5 г копър, 20 г чесън, 12 мл зехтин, 20 г магданоз, 30 г лимонов сок, 2 г сол, като смесите всички продукти и пасирате до получаване на хомогенна смес.

За декориране на салатата: нарежете една тиквичка на тънки ленти по дължина, след това всяка лента наполовина по дължина.

Наредете  6 ленти една до друга, като зелената част на тиквичката ви служи за ориентир, повдигнете всяка втора лента и поставете нова лента, върнете повдигнатите ленти на място и повдигнете останалите, като добавяте напречно нова. И така, докато получите плитка. С помощта на остър ринг изрежете кръг, с който можете да покриете салатата, овкусете го със зеленото олио и малко сол. Сервирайте в купа, като на дъното поставите салатата, след това плетката от тиквички и гарнирайте с билки и зелени салати, овкусени с билковото олио.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР