До Плевен на лов за Майстора и Шагал

Адриана Попова 31 March 2023

Марк Шагал

Снимка: фотография, предоставена от ХГ „Илия Бешков“ с филиал Дарение „Колекция Светлин Русев“

Плевен си струва да му посветите поне един ден, особено ако обичате да гледате изкуство. Изключително разнообразна е колекцията, дарена от Светлин Русев на града преди близо 40 години, която представя 4 континента – Европа, Азия, Латинска Америка и Африка, български класици и  малко на брой, но бижутерски графики и скулптури от Гоя, Реноар, Шагал, Дали, Пикасо, Роден и Дега. За ударната доза красота дори няма да платите вход – такова е условието на дарението.

Лесно ще намерите мястото. Сградата на бившата градска баня се отличава в центъра на Плевен с извисяващия се купол във формата на луковица и червено-бялата си фасада.

Въпреки че някои я наричат турската баня – може би заради вплетените ориенталски и мавритански елементи, тя е завършена през 1908 г. от арх. Лазаров, оставил впечатляващо наследство – като Двореца Врана и десетки обществени сгради и частни къщи в големите български градове. През 70-те сградата пустее и дори се обмисля събарянето ѝ.

През 1984 година се решава, че е подходяща да подслони голямото дарение, което Светлин Русев прави на родния си град – 322 творби, живопис, графика и скулптура – от личната си колекция. Колекцията влиза в сградата като ръка в ръкавица, хармонията между архитектурната среда и произведенията на изкуството е впечатляваща.

През 1999 г. Светлин Русев дарява още 82 творби – български възрожденски щампи, съвременна рисунка и графика и европейски майстори от 18., 19. и 20. век, между които Домие, Дьолакроа, Гоя, Миле, Реноар, Кете Колвиц, Шагал, Ренато Гутузо, Салвадор Дали, Пикасо, малки скулптури на Роден и Дега. Западноевропейските майстори са разположени в подкуполното пространство, до което се изкачвате по виещи се дървени стълби.

Преди това, на първия етаж на сградата са изложени картини на най-известните български художници от първата половина на 20. век, сред които Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Сирак Скитник, Вера Недкова, Бенчо Обрешков, Дечко Узунов, Владимир Димитров-Майстора. Вторият етаж е посветен на художници от втората половина на 20. век, като Никола Манев, Калина Тасева, Енчо Пиронков и Георги Божилов. Личните творби на Светлин Русев са сравнително малко – най-впечатляващата, кръглият портрет на Ванга, посреща още с влизането в бившата баня.  

Колекцията е изключително разнообразна. Включва още африкански маски и фигури, мексиканско изкуство, гръцки и румънски художници, икони, християнски скулптури от Гоа, Индия. Тук ще видите и мащабната композиция „Масата“ на големия скулптор Павел Койчев. Почитателите на Любомир Далчев също имат своите мигове. Откритие е чудесната скулптурна глава на Джорджо де Кирико, ваяна от натура от „българина от Рим“ Асен Пейков, прочут със статуята на Леонардо да Винчи на входа на летището в Рим.

Произведенията идват в колекцията по различен начин, разказват уредниците. През 80-те Светлин Русев пътува в Западна Европа, за да прави откупки за Галерията за чуждестранно изкуство, тогава си създава международно име на колекционер и експерт. Става и член на Есенния салон в Париж.

Като дългогодишен преподавател в Художествената академия, шеф на Съюза на художниците, организатор на изложби и участник в журита Светлин Русев е получавал и много подаръци от свои колеги. Интересна е историята на придобиването на акварела „Пред буря“, една не толкова типична творба на Майстора. Светлин Русев харесва картината още като студент в Художествената академия от класа на Дечко Узунов, когато я вижда при посещение в ателието на Владимир Димитров, а в по-късни години му я подаряват.  

Ако искате да се срещнете с повече работи на самия Светлин Русев, отидете до Градската художествена галерия на Плевен „Илия Бешков“. Там е мащабното му платно „Светлина и мрак“, както и последната му творба – рисунки върху големи, грубо оформени мраморни плочи, наречени „Следи върху камък“, те са от май 2018 г., буквално дни преди художникът да си отиде. Той е имал сериозно участие при оформянето на колекцията на Градската галерия, където също могат да се видят картини на големи имена като Майстора, Илия Петров, Златю Бояджиев, Бенчо Обрешков, Екатерина Савова-Ненова, Васил Стоилов, Давид Перец, Андрей Даниел.
Плевен дава чудесна възможност да оцветите деня си с изкуство (галериите не работят в неделя), да се разходите из оживената му централна част, сред многото паметници от войните, сред фонтаните и кафенетата му, един, слава богу, дишащ бъл-
гарски град.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР