Вени като на французойкa

Разширените вени са болест и не трябва да ги подценяваме.

Адриана Попова 08 February 2023

Снимка: Марин Каравелов

Д-р Асен Тодоров завършва Медицинския университет в София през 2008 г. Член е на Българското хирургично дружество, на Българското дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и на Европейското дружество по съдова хирургия, специализирал е флебология в  Атина и Дюселдорф. Флебологията е клон на съдовата хирургия, който се занимава с разширени вени.

Д-р Тодоров работи като хирург в Специализираната болница за активно лечение по онкология, като съдов хирург в Аджибадем Сити Клиник, а в Imani Medical Centre в София се занимава с лечението на разширени вени. 

Във Франция след определена възраст повечето жени се консултират с флеболог за здравето на вените си. Кога наистина е време да потърсим лекар?

Разширените вени са болест и не трябва да ги подценяваме. Когато, независимо от възрастта, имаме видими разширени вени в областта на подбедрицата, тежест, болка, разпъване, дискомфорт в края на работния ден, е редно да потърсим мнението на специалист, защото тези симптоми алармират за венозен застой или венозен рефлукс. Имал съм възможността да видя как работят колегите в Париж и ние по нищо не им отстъпваме, като огромен процент от тази патология и при тях, и при нас се лекува извън болниците.

Какво точно е разширена вена?

Вените имат клапи, които позволяват кръвта да върви към сърцето и да не се задържа в подбедриците. Когато клапите се увредят, налягането на кръвта се покачва и това води до отпускане на венозната стена и разширяване на съда. От транспортна функцията на вената става резервоарна. Заради тази промяна се отделят биологично активни вещества, които предизвикват хронично възпаление в областта на подбедрицата.

Подкожието и кожата променят структурата си, изтъняват. Кожата става лесно ранима. Пигментира се. Появяват се дерматити, възпаления на кожата, екземи. И накрая може да се стигне до венозна язва, която не заздравява с години.

Проблемът не е просто естетически. Вените могат да се възпаляват и в тях да се образуват и тромби, това състояние може да се усложни и дори да застраши живота на пациента. Процентът на тежките усложнения все пак е малък, а и съвременната медицина разполага с модерни ефективни защити.

Предлагат се различни методи за третиране на проблемните вени, как да изберем?

Лазерната аблация се смята за златен стандарт в Европа от близо 20 години, препоръчва я и Европейското дружество по съдова хирургия.  Успеваемостта ѝ е 98%.  Златен стандарт в медицината означава метод, с който се сравняват всички други методи.

Какво може да се каже за инжектирането на пяна, което придоби популярност?

Нека да си представим повърхностните вени в крака като дърво. Стволът на дървото е сафенната вена, а клоните са това, което е видимо за пациента и съдовия хирург. Ако за ствола аблацията е златен стандарт, то за клоните това е склеротерапията. Има колеги, които третират ствола със склеротерапия. И рецидивите им, за съжаление, достигат до 40%. Да, процедурата е евтина, да, може да се повтаря, но с висок процент на усложнения. Когато при мен в клиника Imani дойде пациент, винаги му предлагам златния стандарт за лечение.

А какво се случва с добрата стара операция?

На мен силата ми е в операционната зала, аз съм хирург, но операцията вече не е златен стандарт за лечение на разширени вени. Ако отсечем ствола на дървото с брадва, около отсеченото дърво израстват храсти, които се държат като плевели. И ти трябва да „черпиш“ пациента с нови разрези, за да поддържаш крака му здрав.

Има ли възраст и пол проблемът с вените?

Все по-често се наблюдават млади хора, които страдат от разширени вени. Жените са по-предразположени, защото при бременност и раждане организмът им е подложен на хормонални промени, които засягат и венозната стена. Образно казано, в торбата си те държат повече рискови фактори за поява на разширени  вени. Една трета от жените страдат от тях. Допреди двайсетина години се е изчаквало да преминат активната възраст за забременяване и раждане, защото има по-голяма опасност от рецидив след процедурите. Французите са първите, които променят това статукво. Една млада жена иска да показва краката си, а неестетично изглеждащите вени създават комплекси.  С лазерна аблация или със склеротерапия поддържаме краката на младите дами в перфектно състояние.

Доколко проблемът е обусловен генетично?

Има генетична предиспозиция, да. Знаем рисковите фактори, но не знаем кой е пусковият механизъм, който стартира процеса на увреждане. В момента провеждаме само симптоматично лечение с премахване на увредените вени.

Има ли нещо, което може да се направи, за да се избегнат процедурите в лекарския кабинет?

В съгласие с Европейското дружество по съдова хирургия при диагностициране на пациент с разширени вени се препоръчва един месец той да пие венотоничен апарат и да носи еластичен чорап. В цялата ми практика аз не съм видял на някого да му изчезнат разширените вени от пиене на лекарство и носене на чорап.

Все пак какво се препоръчва като профилактика?

Двата крака на човек са му дадени, за да ходи. Това е най-важната профилактика – ходенето, тичането, плуването, колоезденето, спортове без свръхнатоварване. Всяко движение на мускулатурата на долните крайници подпомага функцията на вената. Към това добавяме пълноценното хранене, намаляване на телесното тегло и отказа от тютюнопушене.

При вас идват доста модели за процедури.

Идват за капиляри, които не са задължително симптом на болест. Изпъкваща вена или капилярче могат да дразнят естетически, особено при слаб човек. Може да се получи и при трениращи хора. Има актьори с вена на челото, която изпъква, когато са под напрежение или се смеят. Загрозява ги и затова ги премахваме. Ето там златен стандарт е склеротерапията.

Лазерна аблация – процедурата продължава около час, с минимален дискомфорт за пациента и бързо възстановяване, без болничен престой. Инжектира се местна упойка, след което с лазер вената се изгаря. След процедурата се препоръчва носенето на компресионни чорапи за 2-3 седмици. В този период кожата на крака е добре да се третира обилно с хидратиращ крем. Пътуванията са разрешени, но се препоръчва разтъпкване на всеки 2-3 часа.

Склеротерапия – малко количество склерозиращ агент (пяна) се инжектира в разширената вена, стените ѝ се слепват и тя се изключва от кръвообращението, като кръвта се насочва към съседни нормално функциониращи вени. След процедурата за десетина дни се носят компресионни чорапи.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР