Как да контролираме стреса

30 October 2022

Постоянно главоболие, кожни проблеми, хронична умора - може би не лекарства, а начини да се справим със стреса, ще помогнат да се отървем от тези проблеми. Според последните проучвания много заболявания - от акне до болки в стомаха - често са психосоматични.

Кожни проблеми

Блокиране на работното място, наближаващи крайни срокове, нито минута свободно време, внезапно появяващо се акне или дерматит - такава верига от събития трябва незабавно да ви предупреди да сте нащрек. Стресът е основният враг на здравата кожа според лекари, специализирали в психодерматологията, специален клон на медицината, който изучава връзката между психиката и кожата.

Гимнастиката у дома е добро антистрес хапче, за което кожата ще ви благодари. Всекидневните упражнения намаляват риска от псориазис при жените с 30%.

Мениджмънтът на времето също помага. Добре е да спазвате контролиран режим: да вечеряте, да лягате за сън и да ставате сутрин в точно определено време. Повече лична дисциплина в рутинните дейности не позволява емоциите да ви завладеят.

Храносмилателни проблеми

Според последните проучвания червата ни съдържат повече неврони от гръбначния мозък. Освен това учените откриха, че някои видове бактерии, живеещи в червата, са в състояние буквално да комуникират с мозъка. Търси се вече и връзката между депресивното състояние и нарушената чревна флора. Според лекарите около 60% от пациентите със синдром на раздразнените черва потвърждават травма, преживяна в юношеството.

Плуването, разходките, йогата са страхотни антистрес практики.

Изследвания на Калифорнийския университет в Лос Анджелис пък потвърдиха, че консумацията на храни с пробиотици и пребиотици значително намалява тревожността. Няма да е излишно да включите в диетата си кефир, кисело мляко и ферментирало зеле.

Главоболие

Според много проучвания чувствителните хора страдат от главоболие и мигрена в пъти по-често от другите.

Когато сме твърде заети или загрижени за нещо, сме склонни да пропускаме хранене, което е непосредствената причина за мигренозното главоболие, коментират невролозите. Водата също помага за намаляване на болката – така че най-лесното средство за облекчаване е да пиете поне литър и половина вода дневно и да се храните редовно.

Намалете кофеина и болкоуспокояващите. Колкото и да е странно, главоболието се появява и при прекомерно приемане на лекарства. Тук лекарите съветват да се откажете от алкохол, кафе, силен чай и дори шоколад, ако главоболието е постоянно. През първите няколко дни може да се почувствате много по-зле, но в дългосрочен план тялото ви ще ви благодари.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР