Пликче печени кестени, моля

Днес си говорим за ползите от похапването на кестени. Нали знаете, че точно сега е сезонът им?

eva.bg 22 October 2022

Антиоксиданти, фибри, протеини, витамини. Всичко това се съдържа в ядливите кестени, a ако трябва да сме още по-изчерпателни и конкретни, ще нахвърлим следния списък: мед, манган, витамин B6, витамин C, тиамин, фолиева киселина, рибофлавин (витамин B2), калий.

Кои са петте основни ползи за здравето от консумирането на кестени?

1. Добър източник на антиоксиданти

Кестените съдържат редица антиоксиданти, включително витамин С и каротеноидите лутеин и зеаксантин, както и различни растителни съединения, сред които полифеноли като галова киселина и танини. Тези хранителни вещества и растителни съединения предпазват клетките от увреждане и могат да предотвратят развитието на хронични заболявания.

2. Подпомагат функцията на сърцето

Тъй като са източник на полифеноли като галова и елагова киселина, кестените могат да помогнат при защитата на сърцето от оксидативен стрес. Кестените също са добър източник на калий, който е важен за регулиране на кръвното налягане.

3. Поддържат функцията на храносмилателната система

Кестените са чудесен източник на фибри, които поддържат функцията на храносмилателната система. Фибрите действат и като пребиотик, подхранвайки чревните бактерии и на свой ред помагайки за поддържането на здрави черва и чревна флора.

4. Контролират кръвната захар

Въпреки че кестените осигуряват повече въглехидрати от другите ядки, допълнителните фибри, които съдържат, помагат за регулирането на освобождаването им. Антиоксидантите, които се съдържат в кестените, като галова и елагова киселина, подобряват отговора на клетките към инсулина, което прави цялостния контрол на кръвната захар по-ефективен.

5. Подпомагат поддържането на здравословно тегло

С високо съдържание на фибри, кестените могат да потиснат апетита. Освен това са с по-малко мазнини и калории. Според някои проучвания добавянето на кестени към диетата може да намали натрупването на мазнини в областта на корема.

Как да добавим кестени към менюто си?

Кестените са не само здравословни, но и вкусни и лесни за добавяне към вашата диета. Те имат леко сладък вкус и приятна текстура. Приготвят се лесно. Можете да ги печете във фурната върху лист хартия за печене за 20-30 минути на 200°C. Задължително пробийте обвивката на ядките преди печене, за да предотвратите експлозията им във фурната.

Като алтернатива можете да сварите кестените в тенджера с вода. Оставете водата да заври и след това намалете котлона, за да къкри за около 30 минути. Отново не забравяйте да пробиете кората на кестените предварително. След като кестените са сварени, кората им се отстранява лесно, така можете да се насладите на вкусна междинна закуска.

Кестените могат да бъдат включени в салати, плънки, супи, крем, тарти, пайове, мъфини. И като казахме мъфини, веднага споделяме с вас една рецепта. Необходими са ви 1/2 ч.ч. масло, 1 ч.ч. неподсладено пюре от кестени, 3/4 ч.ч. захар, 3 яйца (жълтъците да бъдат отделени от белтъците). Загрейте фурната на 180°C. Намажете с масло и брашно малки формички за мъфини. Разтопете маслото на слаб огън. Разбъркайте го в кестеновото пюре, захарта и жълтъците. Разбийте белтъците, докато сместа образува твърд връх, и ги прибавете към другата смес. Разпределете равномерно по формичките и печете за около 20 минути или докато клечка за зъби излиза суха. Извадете от фурната и поръсете с пудра захар по желание.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР