Нежен мус с кестени и шоколад

28 January 2020

Снимка: Диана Шингарова

Сладостта на кестените идеално се допълва от дълбочината на качествения тъмен шоколад.

Пюре от кестени: 400 г кестени, 1 чаша мляко, ¼ чаша захар, 1 чаша вода. Сварете кестените и ги обелете. Поставете 250 г от обелените и грубо нарязани кестени в малка тенджера заедно с мляко, захар и 1 чаша вода и варете, докато течността се редуцира. Пасирайте до гладко пюре. Оставете настрана да се охлади.

Шоколадов мус: 200 г тъмен шоколад, едро нарязан, 2 яйца на стайна температура с отделени белтък от жълтък, 2 с.л. захар, 200 мл пълномаслена сметана, 1 ч.л. екстракт ванилия. Разтопете шоколада на водна баня. Отстранете от огъня и оставете да се поохлади леко, добавете жълтъците и разбъркайте. В отделна чиста купа със среден размер поставете сметаната, 150 г кестеново пюре и ванилов екстракт. Разбийте, докато се образуват меки върхове. Използвайте електрически миксер, за да разбиете белтъците на сняг и постепенно добавяйте захарта, като биете добре между всяко добавяне, докато захарта се разтвори напълно.

Смесете пюрето от кестени и шоколадовия мус до получаване на гладка текстура. Разпределете муса в чаши или малки купички и декорирайте с карамелизирана захар (приготвя се от ¼ чаша захар и 2 с.л. вода) и бита сметана.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР