Болките в гърлото и как да ги облекчим

С полезни домашни средства

eva.bg 25 September 2022

Болките в гърлото (фарингит) са сред най-честите здравословни неразположения, особено през есента и зимата. Те обикновено са причинени от настинка, грип, стрептококови бактерии в гърлото и често изчезват в рамките на една седмица.

Има различни начини за облекчаване на болното гърло с полезни домашни средства. Разбира се, препоръчително е да потърсите консултация със специалист, ако симптомите продължат да са налице. Задължително потърсете лекар, ако болките в гърлото са съпроводени от висока температура, втрисане, затруднено преглъщане или ако не можете да приемате изобщо течности.

Гаргара със солена вода

Въпреки че солената вода може да не ви осигури незабавно облекчаване, тя все пак е ефективно средство за убиване на бактерии, като същевременно втечнява слузта и успокоява болката. Добавете половин чаена лъжичка сол към 200-250 мл топла вода и направете гаргара.

Мед

Медът е едно от най-добрите средства при възпалено гърло заради естествените си антибактериални свойства. Ако страдате от силна кашлица в допълнение към болното гърло, медът може също да действа като ефективно средство за потискане на кашлицата. Смесете две супени лъжици мед с чаша топла вода или чай и разбъркайте добре. Пийте по няколко пъти на ден.

Лимон

Подобно на солената вода и меда, лимоните са чудесни при болки в гърлото, защото могат да помогнат за втечняването на слузта и да осигурят облекчаване на болката. Те са пълни с витамин С, който подсилва имунната система и й дава повече сила да се бори с инфекцията. Смесете една чаена лъжичка лимонов сок в чаша топла вода и изпийте за бързо облекчаване.

Лют сос 

Може да звучи странно да използвате лют сос за облекчаване на болезненото гърло, но всъщност е доказано, че това действа. Лютият сос се прави от чушки с високо съдържание на капсаицин, който може да се използва за борба с възпалението и за облекчаване на болката. Капването на няколко капки лют сос в чаша топла вода за гаргара може да бъде точното средство за излекуване на болното гърло.

Чай

Има различни видове билкови чайове, които можете да опитате за бързо облекчаване на възпалено гърло. Чаят от карамфил и зеленият чай съдържат антибактериални и противовъзпалителни свойства за борба с инфекциите, като същевременно осигуряват облекчаване. Чайовете от малина, лайка и мента са чудесен избор за облекчаване на болката и намаляване на възпалението. Ако гласът ви е дрезгав и ви е трудно да говорите, чаят от лайка може да е най-добрият вариант. Чаят от мента може естествено да предизвика изтръпване на гърлото и така да облекчи болката. Избягвайте чайове със съдържание на кофеин.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР