Прохладен бриз над планината, или Киану Рийвс на 58

На 2 септември този любим на всички ни мъж навърши 58 години

eva.bg 03 September 2022

Снимка: getty images/guliver

Влюбихме се в него в „Скорост“. „Месец любов“ и „Къщата на езерото“ ни разнежиха. За „Матрицата“ има ли изобщо нужда да казваме нещо?

Ще добавим „Адвокат на дявола“, „47 ронини“, „Джони Мнемоник“, „Малкият Буда“, „Константин“, „Винаги бъди моята може би“, „Моето лично Айдахо“, „Денят, в който земята спря“, „Джон Уик“ и получаваме в едри щрихи филмографията на Киану Рийвс. Всъщност филмите, в които актьорът участва, надхвърлят 100.

Киану е различен от всеки друг средностатистически холивудски актьор. И може би затова няма човек, който да не го харесва, спомнете си снимките на Киану в метрото, които продължават да циркулират в социалните мрежи. Историята на живота му е неведнъж разказвана, осеяна е с трудности и трагедии. Вероятно именно подобно стечение на обстоятелствата изгражда човека Киану Рийвс. Ето няколко по-малко известни факта за него, които решихме да споделим с вас по повод 58-ия му рожден ден.

Името му

Киану в превод от хавайски означава „прохладен бриз над планината“. Звучи красиво, нали? Само че агентите в началото на кариерата му не смятат така и го съветват да смени името си. Той предлага първо Чък Спадина. Агентите не били впечатлени, затова той трябвало да предложи друго име. Какво, мислите, било то? Темпълтън Пейдж Тейлър. Нищо друго не им оставало на агентите, освен да му позволят да запази собственото си име.

Кино затвор

Киану Рийвс не участва във втората част на „Скорост“ (1997), защото не харесва сценария. Вместо това отива на турне с групата си и играе Хамлет в малък театър (със 798 места) в Уинипег, Канада. В свое интервю признава, че това негово решение го е вкарало в „кино затвор“ за повече от десетилетие. През този период му е изключително трудно да получава роли във филми. Казва, че не е работил с Twentieth Century Fox, голямата продуцентска компания зад „Скорост“ 2, до „Денят, в който земята спря“, който беше пуснат през 2008 г.

Рок група

Преди „Матрицата“ Киану Рийвс е басист и беквокалист в група, наречена Dogstar. През 90-те и началото на новото хилядолетие групата издава два албума и обикаля САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Европа и Япония. Подгрявали са за Бон Джоуви и Дейвид Боуи.

Мотори

И за да завършим образа на „лошото момче“, ще кажем, че Киану Рийвс обожава мотори. Нещо повече, те буквално са му страст и дори мания. Актьорът притежава колекция от мотори, собствена компания за мотори (редки, поръчкови модели) Arch Motorcycle Company и има редица белези (както и липсващ далак) вследствие на наранявания, получени, докато е карал мотор. Твърди се, че Киану Рийвс подарява на всеки от 12-членния каскадьорски екип на „Матрицата“ по един Harley Davidson.

Парите

Известно е, че Киану Рийвс намалява хонорарите си, за да помогне да се плати за нещо друго. Той предлага 1 милион долара от хонорара си в „Адвокат на дявола“, за да може Ал Пачино да бъде избран за другата водеща роля. Освен това намалява своя дял от печалбата от билети за „Матрицата“, за да могат продуцентите да си позволят по-добри специални ефекти – това намаление е 38 милиона долара. 

Винаги може да направим повече за хората, които обичаме. Няма таван в това отношение
Дори с парите, от които се отказва, Киану Рийвс е един от най-добре платените актьори в света. За „Матрицата: Презареждане“ и „Матрицата: Революции“ той печели общ доход от 156 милиона долара (за сравнение, повечето високоплатени актьори печелят около 20-30 милиона на филм). Киану Рийвс дарява голяма част от хонорарите си за благотворителност. На въпроса защо е толкова щедър, отговаря, че парите не го интересуват и че може да живее от това, което вече е спечелил, през следващите няколко века.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР