Веган карамел
Сходен по вкус с традиционния карамел, но се прави много по-лесно, без да изисква специални умения или оборудване
Мануела Панайотова 24 March 2021
Карамелът е един от най-популярните и вкусни десертни компоненти, използвани за блясък и финален щрих в сладкарството. Има няколко вида - твърд, мек и течен карамелен сос, но общото между тях е красивият кехлибарено-кафяв цвят и това, че не може да им се устои...
Предлагаме ви една идея за веган сос, който е сходен по вкус с традиционния карамел, но се прави много по-лесно, без да изисква специални умения или оборудване, успешно може да допълни или завърши и най-семплия десерт.
Използвах 100 г бадемов (лешников) тахан, 80 г кленов сироп, (агаве или мед), 2 с. лъжици кокосово масло, 5 фурми, 1 ч. лъжичка ванилия, щипка сол.
Как го направих: Отстраних костилките на фурмите и ги сотирах в кокосово масло, докато леко се карамелизират. Смесих ги с останалите съставки, поставих в блендер и пасирах, докато се получи паста. За копринено гладка текстура претрих през цедка.