Крадци на сън

Sleeping Beauty или в детайли за проблемите в следствие на липса на сън

д-р Ирина Баранова 04 September 2022

Откъсът е от книгата „Биохакинг. Бъди най-добрата версия на себе си“ (ИК „Ера“) на д-р Ирина Баранова,
дерматолог и основател на първия онлайн курс по биохакинг – най-новия метод, чрез който да
пренастроим организма си така, че да живеем по-дълго и щастливо.

Вие май не си доспивате – точно на вас говоря, ако сте сред тези, които две седмици поред спят само по шест часа в денонощието. Тогава умствените и физическите ви способности се понижават до такава степен, все едно сте бодърствали 48 часа.

Хроничното недоспиване има пагубен ефект върху здравето и красотата, тъй като то води до системно нарушаване на производството на мелатонин, този диригент на хормоналния оркестър, на чиято вълшебна палка е подвластно и самото Време.

Ние работим в осветени офиси, лягаме си да спим с електронни занимавки в ръце и употребяваме огромно количество кофеин. Живеем с илюзията, че сме се наспали, използваме различни средства, които ни дават възможност да се чувстваме бодри, макар че на практика нещата са много по-сериозни. Мнозина се лишават от пълноценен сън, за да бъдат по-продуктивни и да постигнат нещо повече, но постъпвайки така, само спъват осъществяването на своите планове.

Според направените проучвания в САЩ хроничното лишаване от сън на работниците води до обща загуба от поне 100 милиарда долара годишно. За да се наспят, повечето хора на планетата се нуждаят от седем до девет часа сън през нощта. Децата и старите хора трябва да спят още по-дълго.

Статистиката е неумолима: всеки час недоспиване води до преяждане, равностойно на 600 излишни килокалории, тоест първата последица от липсата на сън е наднорменото тегло в резултат на настъпи-
лия хормонален дисбаланс и на стремежа сънят да се замести с ядене. За да отслабнете, трябва да спите – как ви се струва това? И да пиете мелатонин.

Дефицитът на сън е разбойник, който ни отнема работоспособността, умението да мислим, здравето и доброто настроение. И красотата. Точно така. На лицето ви е изписано, че имате хронична нужда от сън и това личи по сенките под очите ви, по изтощението на лицето ви и дълбоко врязаните бръчки.

Ние сме свикнали да решаваме проблемите си за сметка на съня. Всъщност онези от моите пациентки, които спят не по-малко от осем часа, се радват на многократно по-добър ефект от естетичните процедури в сравнение с тези, на които не им достига сън.

Опитайте се да си лягате по-рано и да спите по-дълго. Изглежда лесно, нали? Защо тогава да не опитате? Тишина, плътни щори, прохлада, приток на чист въздух и никакви електронни джаджи. Ние спим и бодърстваме на цикли, подчинявайки се на циркадния ритъм (биологичния ритъм).

21,00 – начало на производството на мелатонин.
2,00 – дълбок сън.
4,00 – часът, когато телесната температура е най-ниска. Бодърстването по това време е особено вредно.
6,00 – нивата на кортизола се повишават, което помага на мозъка и тялото да се събудят. По-рано ставах в шест без двайсет, сега вече – точно в шест.
7,00 – организмът окончателно преустановява изработването на мелатонин.
9,00 – половите хормони достигат своя пик и това е най-доброто време за секс, вместо да обсъждате G-точката. Впрочем това безсмислено обсъждане е и една от причините за романсите на работното място.
10,00 – пик на умствената активност.
14,30 – върхова форма на системите, които отговарят за двигателните умения и координацията.
15,30 – най-подходящото време за реакция.
17,00 – най-активно функционират сърдечносъдовата и мускулната система. Време е за фитнес.
19,00 – кръвното налягане и температурата на тялото се повишават.

Поне нещо от вашия режим съвпадна ли с този?

Само че тук не виждам кога е най-подходящо да се ходи при специалист козметолог, но от опит знам, че пациентите понасят по-леко инжекциите през първата половина на деня, макар че по-често ги правят през втората (след работа). А козметичните процедури дават по-добър ефект и са по-приятни след 14 часа.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР