Варна, морето и новият арт проект, който изгря в града

За посланията, които носи новият й варненски проект Art for Air, за Черноморието като специална дестинация и за неразривната връзка между изкуството и технологиите, ни разказва Ели Жотева.

08 August 2022

Снимка: Веселин Желев

Преди броени дни на входа на Морска гара във Варна изгря нов арт проект – Art for Air, който улавя пулса на града и елементите на лятото. Автор на изображението, което оживява в телефоните ни чрез добавена реалност, е Ели Жотева – мултидисциплинарен артист, който живее и работи в Ел Ей. Тя се мести в града на ангелите през 1999 година, когато майка й печели зелена карта. „Оттогава съм напускала Лос Анджелис многократно и съм живяла на различни места като Австралия, Русия и България, но винаги се връщам. Тук има прекрасна мрежа от хора, които мислят нетрадиционно, което ми помага да запазя вдъхновението си“, споделя Ели, която пристига в България специално за проекта Art for Air.

В работата си тя обединява фотографията и дигиталните медии и е силно повлияна от съвременните изследвания в областта на квантовата механика, неврофизиката и машинното зрение. Тя е професор по визуални ефекти в университета Дрексел във Филаделфия, преподава уроци по фотограметрия и добавена реалност в houdini.school.

За посланията, които носи новият й варненски проект, за Черноморието като специална дестинация и за неразривната връзка между изкуството и технологиите, ни разказва Ели Жотева.Ели, разкажи ни за проекта във Варна. Как се случи той? Какво послание носи?

Проектът Art for Air във Варна е колаборация между Филип Морис България и мен и представлява 17-метров мюръл, разположен на емблематичната за града локация - входа на Морска гара. В центъра на изображението е вибриращото слънце с разноцветни лъчи, което изгрява от Черно море - много специално и духовно място за мен. Вдясно от слънцето е изобразен изглед на Варна отвисоко. 3D сградите пресъздават идеята за важността на градското изкуство за подобряване на средата. Вляво на изображението се потапяме под водата, за да открием морските създания, които символизират многообразието и многоцветността, която цари навсякъде около нас. Арт стената е придружена от две webAR изживявания, които превръщат различни 2D аспекти на изображението в 3D изживявания, които всеки може да разгледа на смартфона си чрез добавена реалност. Ценностите, които проектът носи, с всички елементи вплетени в него, са не само ценности на бранда, но и такива, които споделям аз. Многообразието като път към прогреса и важността да сме заедно и да гледаме в една посока.

С какво свързваш Варна и родното Черноморие?

Детството ми е изпълнено с прекрасни спомени от Черноморието. Когато бях малка, родителите ми ме водеха по дивите плажове по крайбрежието. По-късно, като тийнейджър, пътувах на стоп с приятели от София до къмпингите на Карадере и Варвара. През 20-те си години се влюбих в скалистите брегове над Варна, особено в морските скали и скалното катерене около Тюленово. Всъщност, винаги, когато съм под стрес в ежедневието си, затварям очи и се опитвам да се пренеса астрално до скалите около Варвара и Тюленово и в тези спомени намирам покой.  Има нещо невероятно загадъчно и магическо в Черно море: от неговия уникален състав до непредвидимия му и опасен нрав.

Технологичните иновации са неизменна част от твоите проекти. Как реши да изследваш тази посока?

Черпя много вдъхновение от мистериите на невидимото и заради това използвам сензорни инструменти, които могат да разширят сетивния ни капацитет. Съвременните технологии, сензори и данни ни позволяват да усещаме по-далеч от капацитета на собствените си тела. Чрез работата си аз ги трансформирам, за да покажа как те могат да отключат в нас различни перспективи върху мистериите в живота и тези вътре в нас.Как би описала твоя работен процес?

За мен да правиш изкуство означава да мислиш чрез действие. Подхождам с любопитство. Проучвам идеята и я изучавам, събирам изображения и думи и оставям въображението ми да запълни загадъчните празнини, които остават без отговор в моите проучвания. След това процесът на продукция е серия от повторения: обикновено смесвам нови и стари технологии, за да проверя докъде мога да стигна с конкретния инструмент, докато открия нещо интересно. След това правя прототипи и ги редактирам до момента, в който усетя, че произведението е завършено.

Как всъщност се зароди интереса ти към изкуството?

Винаги съм била творческа личност. На 6 години пеех в детския национален радиохор на БНР, а на 10 г. започнах да се изразявам чрез рисуване. Като дете емигрант в Ел Ей, комуникацията на английски с децата ми беше трудна и прекарвах междучасията си в арт залата. Тогава учителката ми по изкуство видя в мен талант и ми помогна да подготвя портфолиото си за LACHSA - нестандартна гимназия по изкуство. Там всеки ден имах час по различна арт медиа и междувременно започнах да взимам специални класове по астрономия, неврология и квантова механика. След това учих фотография в обществен колеж, бакалавър по изобразително изкуство, магистър в дигитално изкуство и накрая следдипломна програма. През цялото това учене винаги ме е водело желанието да творя и комуникирам невербално. Във визуалния свят мога да свържа драстично различни неща и да породя в зрителя усещане и разбиране отвъд логичното мислене.  Освен артист си и преподавател. Разкажи ни повече за това как се преплитат различните ти интереси?

Казват, че най-добрият начин да научиш нещо е да го преподаваш. През последните няколко години организирам семинари във връзка с инструменти с отворен код за фотограметрия, машинна визия и изкуствен интелект чрез моя колектив current.cam. Тази година започнах да преподавам Модерни визуални ефекти (Advanced Visual Effects) в Университета "Дрексъл", по-точно водя курс по използване на Houdini – софтуерът, който използвам в работата си. Започнах и нова работа като артист и изследовател по визуализации в National Center of Supercomputing Applications, където в задълженията ми влиза да разработвам изследователски методи за визуализиране на данни от черна дупка в центъра на галактиката, както и да обуча други да създават същите визуални ефекти. Подготвям и курс по фотограметрия и добавена реалност за Houdini.School, отворена платформа за онлайн обучение. Винаги се вълнувам, когато осъществявам връзка със студентите и се радвам, че имам възможността да предам знанията си на следващите поколения.

Какво те вдъхновява?

Черпя вдъхновение от най-простите до най-сложните процеси в природата. Има множество необясними неща в квантовата механика и неврофизиката, които сочат към ефирните връзки между нас и околната среда.  Проучванията в науката и технологиите, които изследват тези невидими връзки отключват въображението ми към различни въпроси или визии. Вярвам, че съвременните технологии могат да променят възприятията ни и да разширят въображението ни към пространства отвъд познатите. Обичам предизвикателството да създам смисъл чрез изображения и инструменти, които ни позволяват да надникнем в процеси, по-големи от нас.  ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР