Сухи в жегата

Възходящата популярност на уелнес движението увеличи интереса към това как функционира всеки сантиметър от кожата ни и съответната грижа за нея. А подмишниците са една от важните части, върху които неизбежно се съсредоточаваме. Какво повече можем да кажем за тях и дали правилната грижа включва още повече продукти и стъпки от тези, които познаваме?

Люба Вангелова 16 August 2022

Снимка: pexel

Възходящата популярност на уелнес движението увеличи интереса към това как функционира всеки сантиметър от кожата ни и съответната грижа за нея. А подмишниците са една от важните части, върху които неизбежно се съсредоточаваме. Какво повече можем да кажем за тях и дали правилната грижа включва още повече продукти и стъпки от тези, които познаваме?

Дискомфорт без сезон

Едва ли има човек, който да не е наясно, че за обикновеното изпотяване сезон няма. Не е нужно да чакаме наближаването на лятото, за да се замислим как да регулираме този причиняващ лек или по-сериозен дискомфорт процес в организма. Изобщо грижата за зоната на подмишниците е целогодишна и не е задължително причина за нея да бъде изпотяването, което всъщност е нормално и дори здравословно. По този начин тялото регулира температурата си и се предпазва от прегряване.

Ендокринолозите напомнят, че дейността на потните жлези се контролира от нервната и от хормоналната система. Жлезите реагират на стрес, страх, както и на по-голямо от обичайното количество алкохол. Така че изпотяването зависи от много фактори извън температурата на околната среда, включително физическата ни кондиция, психическото ни състояние и др. Прекомерното изпотяване, състояние, известно като хиперхидроза, може да има генетична основа или да бъде причинено от затлъстяване, заболяване на щитовидната жлеза, множествена склероза или болест на Паркинсон.

Дотук със сериозните причинители на изпотяването. Идва ред на по-прозаичните. Да започнем с кожния микробиом, чието поддържане в баланс е наша грижа, също като на микробиома на стомашно-чревния тракт. Самата пот е без мирис. „Благовонията“ всъщност са комбинация от бактерии (коринебактерии – corynebacterium), пот и себум. И тук идва темата за ежедневната грижа за чувствителната кожа на подмишниците – почистване, хидратиране, защита с дезодоранти и антиперспиранти, ексфолиране.

Веднъж дневно (освен ако не сте спортист)

Подмишниците са обитавани от микроорганизми, предпочитащи влажна среда, и основната грижа е насочена към поддържането им в баланс с помощта на редовна хигиена. Колкото хора, толкова и видове кожи. Затова отговорът на въпроса по колко пъти на ден да се измиваме, не е еднозначен. Това зависи от самата кожа и от чувствителността ѝ. Но прекаляването крие риск от унищожаване на липидния ѝ слой, създаден от отделения себум. Това прави кожата по-суха и податлива на различни заболявания. Затова измиване веднъж на ден се приема за достатъчно. Освен ако не сте спортист или прекалено взискателни, или използвате специални продукти за тяло, регулиращи pH на кожата ви.



Мигновено хидратиране

По примера на грижата за кожата на лицето, където след измиване нанасяте хидратиращ продукт, следва да правите същото за кожата на подмишниците. Особено след душ или след бръснене мигновената хидратация е решаваща за облекчаване на дразненето и обривите.

Редовно ексфолиране

Освен че кожата на подмишниците може да бъде чувствителна и раздразнена, върху нея лесно се натрупват мъртви клетки. Отново следва същото като при грижата за лице – отстраняването им с помощта на пилинг. За предпочитане е да използвате нежни ексфолиращи пудри, които се разтварят с вода. Но не го правете върху раздразнена кожа. Може да използвате само ексфолиращи ръкавици, с които просто да измивате подмишниците си. Ефективен е и почистващ продукт с гликолова киселина.

Внимателно с бръснача

Бръсненето е същото като пързалянето с кънки – трябва да е само върху гладка повърхност и с остър ръб. Тоест трябва ви остра самобръсначка и козметичен продукт, омекотяващ окосмяването в зоната – гел, пяна, сапун. След бръснене най-добре е да не нанасяте никакви козметични продукти (освен хидратант) в продължение на няколко часа.

Умна защита

Дезодорант, антиперспирант, ботокс или нищо – слушайте тялото си. Това е най-добрият съвет за грижа за кожата в областта на подмишниците. Всеки вариант е добър, стига да работи за вас. Пазарът на подобни козметични продукти е щедър – гел, крем, твърда текстура, минерални стикове и спрей.

Антиперспирантите е важно да се ползват правилно – върху чисти и сухи подмишници, в идеалния случай вечер преди лягане. През нощта активните вещества затварят потните жлези в кожата. За разлика от тях дезодорантите обикновено не съдържат алуминиеви съединения, което ги прави по-популярни. Те не могат да предотвратят изпотяването, но пък „поемат“ миризмата, което е приемлив вариант.

Ако сте с по-чувствителна кожа, важно е да следите състава на продуктите. Всяко тяло е различно и уникално, затова не следвайте другите, а открийте своя начин.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР