Какво да похапваме, за да държим комарите далеч

Храните, които комарите мразят

eva.bg 25 July 2022

Нещата, които ядем, могат значително да повлияят на химикалите, които отделяме, следователно и на миризмата ни. Някои от ароматите, създадени от нашата диета, са привлекателни за комарите, а други, напротив, замаскират естествената ни миризма или ги отблъскват.

По-долу изброяваме няколко бързи и лесни метода за предпазване от комари, без да се налага да се покриваме от глава до пети с репелент.

Люти чушки

Тайната е в капсаицина. Това мощно, произвеждащо топлина съединение, е активният елемент на лютите чушки и пипер, заради коeто усещаме характерната им пикантност. Тъй като е дразнител за много видове, включително за насекоми, капсаицинът се използва и като естествен инсектицид в много части на света. Комарите се отблъскват от миризмата, която отделяме, когато ядем храни, съдържащи капсаицин.

Можете да добавяте лютите чушки към сосове, салси, ястия и предястия на базата на домати.

Домати 

Доматите са една от няколкото храни, които са богати на тиамин, известен също като витамин В1. Според някои експерти диета, богата на тиамин, може да е много ефективна срещу комари и някои други насекоми. Ако все пак ви ухапят, можете да втриете сок от домат върху засегнатата област, за да спрете сърбежа.

Доматите се включват лесно и естествено в ежедневното ни меню, затова смятаме, че не е нужно да обясняваме подробно. Салати, гаспачо, сосове, както ви харесва!

Ябълков оцет

Ябълковият оцет е често използван естествен репелент срещу комари от много години. Той също действа, като променя аромата ни. Това ни прави по-малко привлекателни за комарите. А най-хубавото е, че той няма да повлияе на начина, по който миришем за хората около нас.

Твърди се, че приемането на една супена лъжица чист ябълков оцет поне веднъж на ден е точно това, от което се нуждаем, за да държим комарите далеч. Ябълковият оцет може да бъде включен и в супи, домашно приготвени сосове за салати и дори напитки.

Чесън и лук

Разбира се, с уговорката, че може би не е най-подходящото ухание, което да разнасяме, но пък са ефективни. Причината е в съединението алицин, което се освобождава през порите ни, когато консумираме тези зеленчуци. Алицинът пречи на естествения ни аромат, като по този начин ни помага да се маскираме и комарите буквално да ни подминават.

Тъй като алицинът се изчерпва, колкото по-дълго е изложен на топлина, се предполага, че този репелентен метод работи най-добре, когато чесънът и лукът се нарязват на филийки и се консумират сурови. Ако идеята е неприемлива за вас, можете просто да овкусявате любимите си тестени изделия и ястия на базата на домати или да добавяте чесън и лук към ястия като ориз, картофи, пиле, сьомга и др. Разбира се, и в салати.

Лимонена трева

Лимонената трева съдържа масло, известно като цитронела, което е популярно естествено средство против насекоми и обикновено се нанася върху кожата или се използва под други форми. Доказано е, че консумирането на лимонена трева също осигурява подобна защита. Това ароматно растение помага да прикриете естествената си миризма, което пречи на комарите да ви идентифицират.

Лимонената трева се използва широко в азиатската кухня и е чудесна добавка към супи и къри. Би се съчетала добре и с печено месо.

Грейпфут

Този сочен плод е отличен източник на витамин С и на укрепващи здравето антиоксиданти, освен това умее да възпира комарите, ефективен е и срещу кърлежи. Предполага се, че може да отблъсне и други насекоми като дървеници и въшки. Това се дължи на съединението нооткатон, което се използва като инсектицид и естествен пестицид.

Цитрусовите плодове могат да бъдат чудесно допълнение към лятното ни меню. Хапвайте по половин грейпфрут сутрин, преди да започнете деня си, или го комбинирайте с други цитрусови плодове в свежа плодова салата, като десерт или междинна закуска.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР