Нероли – от парфюмите към здравето, щастието и красотата

Маслото от белите цветчета на горчивия портокал има многобройни приложения и ползи

eva.bg 25 June 2022

Познаваме го предимно от описанията на парфюмите. Оказва се обаче, че маслото от нероли носи многобройни ползи за здравето. И не само.

Маслото от нероли е сред най-ароматните етерични масла. Извлича се чрез парна дестилация на цветовете на растението Citrus aurantium – горчиво портокалово дърво. Има нотки на цветя и цитруси, с лек пиперлив оттенък и наситена интензивност.

Смята се, че маслото дължи името си на Ана-Мария да ла Тремоли, принцеса на Нероли (градче близо до Рим). Ана-Мария много обичала аромата на белите портокалови цветчета и парфюмирала с него дрехите и хартията за писмата си. Използвала маслото от нероли и в грижата за кожата си, както и за вани.

Маслото от нероли може да помогне за подобряване здравето на кожата чрез намаляване на акнето благодарение на своите противогъбични и антимикробни свойства. Препоръчва се и за превенция на стрии и третиране на белези. Има подмладяващо и регенериращо действие, ето защо може да бъде открито в състава на кремове, тоници и спрейове за лице.

Маслото от нероли изобилства от антиоксиданти и притежава противовъзпалителни, противоракови, антидиабетни свойства. Ефективно е при лечение симптомите на кандидоза заради мощното си противогъбично действие.

Маслото от нероли е отлично за ароматерапия, носейки невероятни ползи за психическото и физическото здраве. Действа чудодейно при тъга и безсъние, за постигане на хармония и отпускане. Вдишването на масло от нероли може да помогне за намаляване симптомите на тревожност, стрес и депресия, може да успокои внезапно появили се негативни емоции.

Проучване установява, че при хора, вдишвали аромата на масло от нероли (заедно с други масла като лавандула, майорана и иланг-иланг), се наблюдава понижаване в нивата на кортизол в слюнката и на кръвното налягане. Това се дължи на способността на маслото от нероли да подтиска секрецията на кортизол и да стимулира производството на серотонин – т.нар. хормон на щастието.

Маслото от нероли действа добре при бременност и дори по време на самото раждане, за намаляване на болката и напрежението. То може да облекчи и симптомите на ПМС и менопауза. Вдишването на масло от нероли може да помогне за подуването, болката и промените в настроението в периода на менструация.

Маслото от нероли е безопасно за използване, когато се разрежда правилно в базово масло, например кокосово или от жожоба. За точков масаж можете да използвате 4-7 капки масло от нероли на две супени лъжици базово масло. Ако искате да си направите вана с масло от нероли, добавете 3-5 капки във водата.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР