Енджи Касабие: Не се страхувайте от храната

Тахан, зеленчуци и плодове, фъстъчено масло, риба тон, авокадо и мляко от шамфъстък за шейкове – това са продуктите, които винаги са подръка на Енджи Касабие. Популярната диетоложка споделя с EVA своята гледна точка за храната като регулатор на стреса и приятел в битката ни с депресията

Люба Вангелова 01 July 2022

Тахан, зеленчуци и плодове, фъстъчено масло, риба тон, авокадо и мляко от шамфъстък за шейкове – това са продуктите, които винаги са подръка на Енджи Касабие. Популярната диетоложка споделя с EVA своята гледна точка за храната като регулатор на стреса и приятел в битката ни с депресията.

Представата какво означава да се храним полезно, днес се променя. Затова e важно периодично да се консултираме с диетолог. Поканихме за разговор една от най-известните (и най-красиви) диетоложки в България Енджи Касабие, изготвила менютата на много кинозвезди, снимали филми у нас, като Силвестър Сталоун, Джейсън Стейтъм, Жан-Клод ван Дам, Робърт де Ниро, Джон Траволта, както и на цели семейства от висшите кръгове в Обединените арабски емирства. Тя ежедневно консултира десетки хора по пътя им към желаните килограми и оптималното здравословно състояние, а резултатите, които те постигат, са най-важният мотиватор не само за тях, но и за нея.

Енджи, във визитката ти пише, че си асистент в „Катедра по хигиена, медицинска екология и хранене“ в Медицинския университет. Искало ли ти се е да те наричат д-р Касабие вместо Енджи?

Вярно е, че съм доктор на науките и по храните, но за мен няма значение дали ще се обръщат към мен с Енджи или д-р Енджи. Все пак, положила съм Хипократовата клетва. Това, че помагам на хората в храненето, не е маловажно, напротив – изглеждайки и чувствайки се добре, помагам не само за добрата физика, но и за добрата психика.

Прочетох в едно от интервютата ти, че се усещаш българка по душа и кръв. Какво направи България толкова близка до теб?

Дошла съм в България на около 2-годишна възраст и нямам съзнателен спомен за живота си в Ливан. Тук съм израснала и се чувствам истинска българка. Тук стартирах професионалното си развитие, семейството и приятелите ми са тук. А домът на човек е там, където са близките му. Гордея се, че имам български паспорт.

Самата ти си олицетворение на идеалната жена – красива, майка, работеща, успяла. Какво обаче е онова, което не виждаме от живота ти, което не знаем за теб?

Много интересен и важен въпрос. Искам хората да видят истинската Енджи, а не това, което се представя едностранно в социалните мрежи. В моите социални мрежи съм си аз, просто не мога да покажа 100% от себе си, от живота си. Грижа се за семейството си сама, мъжът ми ми помага. Да, на работното си място съм професионалист, вкъщи съм домакиня. Не съм повърхностна и не съм суетна, но обичам да изглеждам добре. Нямам много време за себе си, но не се оплаквам. Внимавам какво хапвам, как изглеждам, защото искам да бъда най-добрата своя версия.

Коя е най-голямата грешка по пътя към здравето и красотата?

Че забравяме да обичаме себе си! Намираме го за егоистично, но не е така. Учейки се как да се обичаме, се научаваме как да обичаме другите. Когато не се чувстваме добре психически и физически, всичко куца. Допускат се грешки в личния и в професионалния живот. Тогава не си добър пример за околните.

Днес повечето диетолози отхвърлят диетите, като уверяват, че именно ежедневното ни хранене е разковничето към красотата и здравето. Какво мислиш ти?

Самата дума диета причинява стрес, а животът е достатъчно динамичен. Нямаме нужда от излишно напрежение, затова избягвам тази дума. Вместо нея използвам „разнообразно хранене“ и „полезно хранене“. Да, понякога хапваме и по нещо вредно, но пък точно то е възможно да ни действа като антидепресант. По този начин, позволявайки си малки отклонения, вместо да прибягваме до хапчета, ние борим състоянието чрез хранене.

Известно е, че психиката помага на физиката, но за много хора това звучи абстрактно. Как се случва въпросното въздействие в процеса на отслабването?

В никакъв случай не бих казала, че е абстрактно – психиката действа на хормоните. Те правят блокаж, намаляват обмяната на веществата и забавят самия процес, като следствие задържаме течности. Когато имаме много токсини в организма и лоша храносмилателна система, тогава качваме килограми и имаме апетит към сладки неща. Високият процент на затлъстяването в световен мащаб е следствие на стрес или хормонален дисбаланс. Както при изпит в училище или университет от притеснение ти се свива коремът на топка, ходи ти се до тоалетната – това е вследствие именно на притеснението. Стресът вреди на нашия метаболизъм, а оттам – и на нашия организъм като цяло.

Как запазваш дисциплината в храненето, когато се намираш в труден или много напрегнат момент от живота си?

Дисциплина се изгражда, когато не се страхуваме от храната. Важно е да знаем как и какво да хапваме, дори и нездравословни храни. Когато нямаме страх от храната, а правилно подреждаме менюто, дисциплината на хранене не е толкова трудно постижима.

А може ли храната да ни помогне да преодолеем депресията например?

Може, разбира се. Храненето помага на психиката много. Бори депресията. Когато храната е свежа, няма пестициди и консерванти, ние сме по-продуктивни и с позитивно настроение. Когато не задържаме токсини, нямаме глад към захар, значи нямаме от „лошите“ бактерии в организма си.

В моменти на тревожност посягаме по-често към захарта, към сладоледа, шоколада. Знаем за т.нар. емоционално хранене. Как да устоим на този капан?

Всички обичаме сладко, просто едни го хапват по-умерено, а други не се владеят. Да, има и такива, в чието хранене то изобщо не присъства. Първо, захарта и сладкото е вид наркотик, привикваме и се пристрастяваме към него. Но с риск да се повторя, колкото повече прекаляваме със сладкото, толкова повече се увеличават „лошите“ бактерии. Трябва да обръщаме специално внимание на подуването на стомаха, на перисталтиката си, защото това е важно. Ако нещо не е наред там, първото, което трябва да се направи, е промяна в храненето.

Как да избегнем чувството за вина, след като сме преяли например?

Понякога хапваме, без да сме гладни. Всички го правим. Но трябва да съумеем да продължим деня си нормално. Вредно е мисленето тип „днес ще се нахраня изобилно и от утре започвам диета“. Но когато се случи преяждането, не бива да имаме чувство за вина. В такива случаи трябва да се пият повече течности и да се помни, че мазнини не се трупат или свалят за един-единствен ден.

Защо в България липсва културата на хранене и как може да се промени това?

Спрямо Европа в България имаме добра култура на хранене. Лошото е, че избираме кардинален начин за отслабване – екстремни диети, които водят до бумеранг ефект.

Съпругът ти Рабих Ел Зейн е носител на титлата „Мистър Ливан“. Действа ли ти мотивиращо човекът до теб да е с перфектна визия?

Рабих е мъжката сила, от която имам нужда. Обича ме, подкрепя ме във всичко, помага ми с домакинските задължения и с детето и винаги ме мотивира да се развивам и да продължавам напред.

Кога на теб самата ти е било трудно да следваш съветите, които даваш на клиентите си?

Трудно ми е, когато пътувам. Когато съм на снимки, се храня изцяло с моята кухня. Отскоро разбрах, че имам проблем с хормоните и щитовидната жлеза. Спряла съм лактозата и глутена, за да запазя фигурата си. Балансирам хормоните чрез хранене и медитация. Моята кухня предлага заместител на лактозното сирене и кашкавал, но за съжаление, не се намират във всеки магазин или заведение.

Как избираш продуктите в хранителния магазин – имаш ли принцип, който следваш винаги, или се съобразяваш с нещо конкретно?

Да, има много продукти, които присъстват в моята кухня винаги: тахан, зеленчуци и плодове, фъстъчено масло, риба тон, авокадо и мляко от шамфъстък за шейкове. Това пазарувам. Не консумирам хляб, сирена, кашкавали, консервирана храна тип туршия от магазина, а само от моята кухня. Грижа се за перисталтиката на червата си.

Предвид постоянно появяващите се нови тенденции в диетологията, има ли смисъл поговорката „Вечерята дай на врага си!“?

Хора, които имат проблем с перисталтиката на червата, трябва да избягват хранене преди лягане. Организмът ни има нужда от почивка и не успява да обработи храната правилно. Затова сутрин може да се чувстваме преуморени.

Каква е тайната на твоята безупречна външност?

Нямам негативни емоции, не тая злоба към никого. Моля се, медитирам и се усмихвам повече. И спазвам няколко прости правила – избирам храната си правилно, пия много течности, не пия, не пуша и спя минимум 6-8 часа дневно, за да намаля максимално нивата на стреса.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР