Можем ли със зехтин екстра върджин да третираме кожата

26 March 2022

„Да, колкото и странно да изглежда това" – казва Анна Петкова, сертифициран сомелиер на зехтин от Международния кулинарен център и образователна лаборатория Olive Oil Times в Ню Йорк. 

„Зехтинът екстра върджин е много добър, заради съдържанието на омега-9 и витамин Е. Съдържа и сквален, срещан само в черния дроб на акулата и използван в козметичната индустрия за продукти за по-зряла кожа, когато епидермисът не може вече да го произвежда в достатъчно количество.

Полифенолите пък влияят много добре за цялостното състояние на метаболизма – активират го. А самите фенолни съединения имат противовъзпалително и защитнто действие, така че това помага за цялостното здравословно състояние на организма.“

Скваленът е естествено органично съединение, получавано предимно от масло от черен дроб на акула. Всички растения и животни произвеждат сквален, включително и хората.

Скваленът е предложен като важна част от Средиземноморската диета, тъй като може да бъде хемопревантивно вещество, което защитава хората от рак.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР