В подкрепа на младите предприемачи

За 5-та поредна година “Академия за местни предприемачи 5.0” излъчи победители сред тях

21 March 2022

На специално събитие фондация BCause представи резултатите от седмото издание на програмата „Забавно лято, грижовна есен“. Програмата подкрепя тютюнопроизводителните общности в следните области: летни образователни академии за деца от 1-ви до 7-ми клас, обучения за учители в методите на неформалното образование, подкрепа за местни предприемачи за стартиране на бизнес в тези региони и медицинска грижа за възрастните хора.

„Академия за местни предприемачи 5.0“ се провежда за пета поредна година от център „Ринкър“ към фондация BCause с финансовата подкрепа на Филип Морис България. Тя е насочена към инициативни хора с бизнес идеи от регионите на Хасково, Кърджали, Силистра и Благоевград и се радва на увеличаващ се интерес.

33 000 лв. беше наградният фонд, разпределен между 5-те победителя на тазгодишната „Академия за местни предприемачи 5.0“, част от социално отговорната програма „Забавно лято, грижовна есен“. Финалистите се класираха след оспорвана битка между 49 екипа, които кандидатстваха да бъдат част от Академията със своите креативни идеи. След интервюта, на следващия етап за обучения, бяха допуснати 14 екипа. В три поредни уикенда предприемачите участваха в лекции и упражнения, усвоявайки бизнес знания и стратегии.

След обученията и консултациите с менторите на програмата, 12-те екипа разработиха бизнес планове и презентации, които представиха пред жури в състав: Елица Баракова - изпълнителен директор на дондация BCause, Диляна Якова, мениджър “Регулации и устойчиво развитие“ във Филип Морис България, Мартина Григорова - член на Борда на директорите на SIS Credit, Елена Николова - директор развитие на общността във CEO Angels Club, Цветан Филев - председател на „Националната асоциация на тютюнопроизводителите“, Веселин Димитров - редакционен директор на Forbes България и Деница Соколова – Мениджър „Проекти“ в Дарик радио.

Кандидатите се представиха изключително добре и изборът за журито се оказа наистина сложен. В крайна сметка, по време на емоционална, макар и виртуална церемония, наградният фонд беше увеличен и разпределен между 5 екипа:

Спортен клуб „Перун“ на Илиян Попов, треньор и ентусиаст от Разлог получи 8 000 лева, които ще инвестира в по-добри условия за привличането на повече деца в единствения за града плувен басейн. Илиян тренира и работи всеотдайно и с деца с различни физически или ментални проблеми.

Грета Георгиева и нейният бранд Baby SG, Силистра, също получи 8 000 лева, за да развие бранда за индивидуализирани керамични подаръци за бебета и техните родители.

7 000 лева за подобряване на маркетинга на своите продукти получи Марина Симеонова, художник-бижутер от Банско. Това ще й помогне бижутата от природни материали Omaya да достигнат до повече клиенти, включително извън България.

Тодора Кръндева получи награда от 5 000 лева, за да продължи да работи по бранда си Good in Bed Sheets за производство в Хасково на спално бельо от щадящи природата алтернативни на памука материали – тенсел, лен, коноп, коприна. За коприната Теодора ще работи с малкото останали български бубари.

Крум Петров и неговата дърводелската работилница „Мерак“ получи инвестиция от 5 000 лева за закупуване на подвижно оборудване, с което, освен че ще снабдява бизнеса си с качествен дървен материал, ще помогне и за „спасяването“ му за последващото му устойчиво използване.

Всички финалисти показаха огромен напредък в рамките на програмата и силна мотивация за реализират идеите си. Победителите се отличиха с ясни планове, отдаденост към професията и амбиция за растеж, иновации, за социален и екологичен отпечатък.“ – каза Елица Баракова от фондация BCause.

С академията подкрепихме не само петима активни млади хора и техните малки семейни фирми и начинания в 4 региона. Всички те допринасят за реалната социална и икономическа активност на малките общности, в които живеят и където искат да се развиват.“ – допълни Диляна Якова, мениджър регулации и устойчиво развитие във Филип Морис България с удовлетворение от изпълнените цели на програмата.

С финала на „Академията за предприемачи 5.0“ завърши седмото издание на програмата „Забавно лято, грижовна есен“, осъществявана от фондация BCause. Дългосрочната програма е част от инициативите на Филип Морис България за корпоративна социална отговорност и в изпълнение на стратегията за устойчиво развитие на компанията. За изминалите 7 години програмата обхвана над 3 255 деца между 7 и 14 г., 117 учители, 1 418 възрастни хора в 25 малки населени места на 11 общини от 5 тютюнопроизводителни региона. От кандидатствалите над 300 бизнес идеи 65 предприемачески екипа преминаха през обучения, като 19 от тях получиха безвъзмездно финансиране. От старта на програмата до момента в нея са инвестирани над 1,4 милиона лева. Партньори на фондация BCause и нейния Център за предприемачество и обучения „Ринкър“ в осъществяването на програмата са Народно читалище „Бъдеще сега“, Българската болнична асоциация и местните общински администрации.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР