Сторете път за Лайза Минели

eva.bg 12 March 2022

Снимка: Getty Images

Днес тя става на 76 години и въпреки че се придвижва с инвалидна количка и отдавна не снима - след поредица от травми и болести, завинаги ще остане в сърцата ни с образа на героинята си Сали Боулс от „Кабаре“, с огромните й учудени очи с изкуствени мигли, с бретона й, оформен по линията на веждите, с бомбето и емблематичния й танц на стола.

Днешният ден е богат на именити рожденици, освен Лайза на 12 март са родени още Джак Керуак, Ал Жеро, Аарън Екхарт, Аниш Капур и нашумелият напоследък певец Stromae.

Ето 10 факта за Лайза Минели, с които да почетем забележителната й кариера и странния й живот:

1. Дядо й Винченцо е емигрант от Сицилия.

2. Баща й режисьорът Винсънт Минели е бисексуален. По негова линия тя има и френска кръв. Казва, че семейството й се занимава с шоу бизнес от 1700-ата година.

3. От майка си, голямата актриса Джуди Гарланд, която е с шотландски корени, наследява чувството за хумор, но и склонността към зависимости. По този повод казва: „Вярвам, че хората, които имат проблем с пиенето, отиват в Рая, защото на Земята вече са минали през ада.“

4. На 16 „бяга“ от семейството си и отива в Ню Йорк, където често напуска хотелите, без да плати – навик, наследен от майка й. Всъщност Лайза прекарва по-голяма част от детството си точно по хотели, придружавайки Джуди Гарланд. Казва: „Аз имах изключително интересно детство, като изключим факта, че то нямаше нищо общо с детството.“

5. Първият й съпруг - австралийският певец Питър Алън, се жени за нея, без да й признае, че е гей. След развода двамата остават в добри отношения. През 1992 г. Алън умира от СПИН.

6. Печели четирите най-престижни награди – „Оскар“ (за кино), „Еми“ (за телевизия), „Грами“ (за музика) и „Тони“ (за театър).

7. Получава ролята на Сали Боулс в „Кабаре“, след като Барбара Стрейзънд се отказва от нея, защото искала да се „махне“ от мюзиклите. Ролята носи на Лайза „Оскар“ – един от най-заслужените в историята на кинонаградите.

8. По време на брака си с Марк Джиро, за когото се омъжва през 1979 г., прави три спонтанни аборта. Остава без деца.

9. Сред най-големите й и важни приятелства е това с дизайнера Рой Холстън, с когото се запознават покрай снимките на „Кабаре“. Холстън изгражда личния й стил, характерен с пристрастие към червения цвят.

10. Има общо четири брака. На сватбата й с Дейвид Гест през 2003 г. един от шаферите е Майкъл Джексън. Близка приятелка е с Фреди Меркюри. Имала е любовни връзки с Робърт де Ниро, Михаил Баришников, Мартин Скорсезе. Една от големите й любови, макар и непродължила дълго, е с Шарл Азнавур. Срещат се в Америка през 1963 г., когато тя е на 17, а Азнавур има концерт в Карнеги Хол. Лайза се влюбва от пръв поглед, по нейни думи – буквално спира да диша за два часа, когато го чува как пее. Разделя ги разстоянието Франция – Америка, но Шарл казва за нея: „Тя имаше способността да обича безусловно.“

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР