Халстън – добрият, лошият и злият в US модата

eva.bg 25 September 2021

Снимка: София Филм Фест

„Халстън“ не е едноименният сериал на Нетфликс, а истински документален филм за създателя на модна къща Halston. Филмът улавя най-важните моменти в живота и кариерата на човека, който искаше "да облече всички американци”.

Първият дизайнер суперзвезда в Америка, Рой Халстън Фроуик създава истинска империя и олицетворява драматичната социална и сексуална революция през последните десетилетия на ХХ век. Прекрачвайки отвъд блясъка на 70-те години, режисьорът Фредерик Ченг ("Диор и аз") разкрива влиянието на Халстън върху модата, културата и бизнеса.

Ченг умело преплита непознати архивни кадри и лични интервюта с колеги и приятели на Халстън - Лайза Минели, племенницата му Лесли Фроуик, режисьорът Джоел Шумахер, с прочутите "музи на Халстън", които го вдъхновяват за създаване на неговите модели - Анджелика Хюстън, Бианка Джагър, Елза Перети (представихме я в летния брой на EVA), Лорън Хътън.

Ченг представя историята на Халстън като разследване и включва игрални епизоди, в които участва актрисата и писателка Тави Гевинсън - в ролята на специалистка по архивите, която проучва информацията, запазена в компанията на Халстън. Зрителят прониква отвъд гръмките заглавия в пресата, в конфликта между артистичното наследство и натиска от страна на големия бизнес.

Заглавието е част от най-бляскавата фестивална секция Fashion Gala на София Филм Фест в традиционно партньорство с @maison.de.mitko.damov. Можем да го видим на 25 септември, събота, в Дома на киното от 20,30 часа.

Билети: http://services.ibs.bg/DK/online/index.jsp

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР