За радостта от събитието Brit

директно от Лондон, Васил Христов за EVA 09 February 2022

Определят най-престижните британски музикални награди като най-бляскавото светско събитие в Лондон. И нямам как да е иначе с червения килим, безспорните музикални звезди, светкавиците на папараците и уникалното шоу на сцената. Но наградите BRIT са нещо много повече. Те са празник за близо 20 хиляди музикални фенове в залата и милиони зрители пред телевизионния екран.

Публиката тук е също толкова разноцветна, както музикалните стилове, представени на церемонията. От строго официални тоалети до небрежно обути кроксове на бос крак. Но това, което обединява всички, са хубавата музика, купонът и… питието. За много българи британската култура за подобни събития може да изглежда леко стряскаща, но да танцуваш с чаша бира в ръка до човек с чаша шампанско е нещо твърде обичайно за „церемониалния етикет“ на събитието.

Домът на наградите О2 Арена е впечатляващо съоръжение, където спокойно може да изчакате началото на церемонията в някой бар или пицария. А дъхът на завръщането към живота отпреди пандемията се усеща навсякъде. Въпреки че организаторите изрично изискват сертификат и отрицателен антигенен тест от последните 24 часа при влизане в залата, това не изглежда проблем за никого, защото близо 75% от населението във Великобритания са напълно ваксинирани.



Докато публиката влиза от десетките входове на арената, звездите използват червения килим, за да демонстрират пред журналисти и фотографи модния си избор за вечерта. И тук, както и при публиката, може да се види всичко. Безспорната звезда на вечерта Адел блести в невероятна черна рокля на Армани. Не пропуска да демонстрира новата си визия, но подправена със забележителен диамантен пръстен, който поражда спекулации за вероятен годеж с приятеля й, спортния агент Рич Пол.

И ако задължителната елегантност с допустима доза ексцентричност за цвят е нещо разбираемо, повдигнатите вежди на колегите са оценката по достойнство на другата крайност - ексцентричност с претенция за елегантност. Музикантът Ник Гейл предизвиква недоумение с каската си с формата на глава на прасе. Британската TikTok звезда Аби Робъртсе заложила на странна смесица от еротична пижама и готическа визия. А певиците Талия Сторм и Ашли Робъртс от групата Pussycat Dolls са с толкова силно изрязани тоалети, че не оставят почти нищо на въображението. Джой Крукс впечатлява с тоалет по поръчка, повлиян от южноазиатските ѝ корени.

Атмосферата в залата е нажежена до краен предел. За това допринася и дизайнът на сцената, в който основен акцент са два електрически стълба за високо напрежение. Интересно решение на дизайнерите, което мнозина свързаха с покачването на цената на тока във Великобритания с 54 %. Доста коментатори изключиха случайност в този избор, защото наградите BRIT често са ставали трибуна на силни социални и политически послания. Плод на такова е решението за първи път тази година да не се връчват награди в мъжки и женски категории, за да се избегне неудобството от това полът на някои от изпълнителите да се поставя в рамки. Особено след като миналата година звездата Сам Смит се определи като небинарен и това породи доста главоболия на организаторите в коя категория да го включат. Адел също се намеси в дебата за половата идентичност. Излизайки на сцената, за да получи третата си награда за вечерта – статуетката за артист на 2022 г., тя каза: „Разбирам защо името на тази награда се е променило, но наистина обичам да бъда жена и да съм жена артист. Наистина се гордея с нас.“



И като стана дума за награди…

Адел печели три от четирите основни награди в тазгодишното издание на BRIT, където участва с изпълнение на песента си "I DrinkWine“. Тя довежда до екстаз публиката, която не я е чувала на живо в Лондон от 6 години. Певицата печели наградите за най-добър изпълнител, за албум и за песен на годината за "Easy on Me“. Адел вече има общо 12 статуетки от наградите BRIT в колекцията си и това я нарежда веднага след Роби Уилямс, който засега е най-награждавания изпълнител в историята на престижните британски музикални награди с 13 статуетки. Това накара водещия на церемонията комикът Мо Гилиган да я нарече "Кралица на BRIT“.



Рок групата Wolf Alice получава наградата за най-добра група. Рапърът Little Simz е определен за най-добър нов изпълнител. Ед Шийрън е победител в категорията автор на песни на годината. Били Айлиш и Оливия Родриго печелят съответно отличията за най-добър международен изпълнител и международна песен. За международна група на годината изборът е за американския R&B дует Silk Sonic.

И докато звездите приемат своите награди, публиката се забавлява и танцува на живите изпълнения в залата. Ед Шийрън и Bring Me the Horizon откриват вечерта с невероятна смесица на стилове. Тази тенденция е продължена от Ан-Мари и KSI. Падането на Ан-Мари още при първите акорди на песента не я смущава и тя се развихря, влизайки в ритъм с хореографията. Лиам Галахар долита за изпълнението си с хеликоптер, но това не му спестява разочарованието на феновете и критиката от звученето на новата му песен. Оливия Родриго, която е отличена с наградата за изгряваща звезда, доказва с най-новия си хит London Is Lonely защо я е заслужила.


Финалът на Дейв, който изпълнява In the Fire с помощта на Fredo, Ghetts, Meekz, Giggs и госпъл хор, буквално възпламенява сцената и залата. И този път посланието на песента е силно социално, за да напомни иконичното му участие от 2020 година, когато атакува премиера Джонсън, като го нарече „истински расист“. Сега той запя „всичко, освен заплатата на майка ми, се увеличава“.

Колкото и да е странно, истинският спектакъл не се случва на сцената, а зад нея. Близо тричасовото шоу е подчинено на сложна техническа хореография с железен синхрон. Mагия е да наблюдаваш как между десетките летящи от всички посоки камери с отработени движения сценични работници сменят декора, пренареждат осветлението или превеждат следващата звезда от мястото й в залата зад кулисите, откъдето да излезе за музикалното си изпълнение. Магия.

А това, че магията е била истинска, доказват десетките хиляди усмихнати лица на зрителите, които бързат към близката метростанция, за да отнесат у дома си частица от една позабравена предепидемична нормалност.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР