Номинации за Оскари 2022: Кои бяха изненадите и кои са губещите

Кристен Стюарт измести Лейди Гага. Брадли Купър и Лео ди Каприо останаха с празни ръце.

eva.bg 09 February 2022

Снимка: getty images/guliver

Номинациите за наградите Оскар бяха обявени и както всяка година, сега пак има както изненадващи фаворити, така и неочаквано пренебрегнати такива.

Докато „Силата на кучето“ събра цели 12 номинации и намери място в почти всички категории, то друга по принцип сочена за фаворит лента бе пренебрегнати почти изцяло. Става въпрос за „Домът на Гучи“. Лентата на Ридли Скот се оказа големият губещ на тазгодишните Оскари.

Получи само една номинация за грим и прическа, а Лейди Гага, която всички очакваха да видят сред номинираните в категорията за главна женска роля, със сигурност има за какво да съжалява. Сред губещите са Адам Драйвър и Джаред Лето, които също бяха пренебрегнати в категориите за главна и поддържаща мъжка роля.

И докато Лейди Гага, за съжаление на феновете си, не бе сред номинираните, то донякъде изненадващо с първа номинация за Оскар може да се похвали Кристен Стюарт за образа си на Лейди Даяна във филма "Spencer". Самата лента иначе не бе отличена с други номинации.

Друга изненада се оказа и "Drive My Car" на японския режисьор Рюсуке Хамагучи. Лентата събра доста позитивни отзиви от критиците в Кан, но никой не очакваше да постигне такъв успех сега. "Drive My Car" е номиниран е за най-добър филм, режисьор, адаптиран сценарий и чуждоезичен филм.

„Дюн“ очаквано спечели номинации в категориите за дизайн и ефекти, но извън това може да се похвали само с номинация в категорията за най-добър филм. Дени Вилньов не бе сред номинираните за режисьор, както и никой от актьорите.

Леонардо ди Каприо също няма да се бори за статуетка с играта си в “Don’t Look Up”, въпреки че мнозина очакваха да е сред номинираните. Пренебрегната беше и Франсис Макдорманд за ролята на Лейди Макбет.

Приятна изненада се оказа присъствието на Джеси Бъкли сред номинираните за поддържаща женска роля за играта си в “The Lost Daughter”, както и на Джуди Денч за „Белфаст“.

Брадли Купър имаше шансове да бъде номиран както за главна мъжка роля за играта си в „Улицата на кошмарите“, така и за поддържаща за "Licorice Pizza".

Е, не успя да се класира в нито една от категориите, за което със сигурност феновете му много съжаляват.

Пълният списък с номинации може да видите тук, а кой в крайна сметка ще си тръгне със статуетка ще разберем на 27 март. Със сигурност "Силата на кучето" съвсем заслужено си спечели най-голям брой номинации, така че ще очакваме и много статуетки.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР