Камила ще получи короната на Елизабет с диаманта Koh-i-Noor

07 February 2022

Коронацията на принц Чарлз ще бъде особено интересно и атрактивно събитие, особено след като разбрахме детайли относно половинката му Камила Паркър-Боулс.

Безспорно голяма чест за нея е решението на Елизабет Вторада й позволи да ползва титлата кралица консорт, за което разбрахме от официално изявление. По-любопитен момент обаче е короната, която ще бъде дадена на Камила за коронацията.

Тя е принадлежала на кралица Елизабет Първа, съпруга на Джордж VI. Създадена е през 1937 година. От платина е, съдържа 2 800 диаманта, но безценният й статут идва най-вече от легендарния диамант Koh-i-Noor, който е част от короната.

Камила се омъжи за принц Чарлз през 2005 година. Колкото и да се иска на някои поданици Елизабет II да преотстъпи трона на внука си принц Уилям и съпругата му Кейт Мидълтън, явно това няма да се случи и редът за онаследяване на трона ще бъде спазен.

В британската традиция съпругата на краля по правило носи титлата кралица консорт, която не дава конституционни правомощия. Такава ще бъде и Камила, по желание на Елизабет Втора.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР