Елизабет Втора - 70 години на трона!

Най-публичната и най-загадъчната личност в света отбелязва платинен юбилей като монарх

eva.bg 06 February 2022

Снимка: getty images/guliver

На 6 февруари кралица Елизабет Втора отбелязва платинен юбилей на трона, като става и първия британски монарх, управлявал седем десетилетия.

Кулминацията на тържествата за годишнината ще бъде обаче от 2 до 5 юни, когато всички поданици на Нейно кралско величество ще се радват на почивни дни. Очаква се повече от 10 млн. души да вземат участие в празненствата.

Едно от най-бляскавите събития, наред с големия военен парад с 200 коня и 400 музиканти, и концерта със световни звезди, ще бъде безпрецедентният юбилеен обяд в градината на двореца Уиндзор, на който са поканени над 1600 души. Те ще бъдат настанени на маси с обща дължина половин километър. В дните на празненствата за посещение ще бъдат отворени и кралските резиденции Сандрингам и Балморал.

Кралицата, която е на 95 г., от миналата година е вдовица. Съпругът й принц Филип почина, след като двамата живяха заедно 73 години. След смъртта му Нейно Величество съвсем разреди публичните си прояви, които бяха поети от престолонаследника принц Чарлз и сина му принц Уилям.

В Европа по-дълго от Елизабет Втора на трона е бил само Кралят Слънце Луи XIV, който властва над Франция над 72 години (1643-1715 г.).

„Елизабет II е едновременно най-публичната и най-загадъчната личност в света - пише Сали Бидъл Смит, биограф на кралицата. - В ежедневието и брака, като лидер, стратег и дипломат, като дъщеря и майка, съпруга и баба - в радост и болка тя си остава неизменно Елизабет, кралицата.“

7 характерни за Елизабет Втора неща:

1.    Ако сте от дясната й страна на масата на официална вечеря, не очаквайте по време на първото ястие да разговаря с вас, тъй като по протокол тогава тя говори с онези от лявата й страна. Кралицата никога не нарушава протокола. Единствената волност, която си позволява, е да храни любимите си кучета корги, като им хвърля храна под масата. Но това се приема като част от протокола.



2.    Не приема живи животни като подарък. Въпреки това при пътуванията си кралската двойка е получавала в дар крокодил в тенекиена кутия за бисквити, гигантска костенурка, боа, мечка, както и малко слонче.

3.    От малка Елизабет Втора обича да прибира красиви опаковки от подаръци за повторна употреба. В по-младите си години често е била забелязвана да обикаля из дворците си и да гаси запалените лампи. За да не изхвърлят храна, я съхранявали в пластмасови съдове, от които после с принц Филип закусвали.



4.    Конете са истинска слабост на Елизабет. Сутринта преди коронацията й една от придворните дами я попитала дали не се притеснява. “Разбира се – отвърнала Елизабет, - но все пак съм сигурна, че моят кон ще спечели”, имайки предвид гонките в Дерби. Принц Филип в присъщия му директен стил веднъж казал, че жена му не се интересува от нищо, което не пасе трева и не пърди.

5.    Не забравя думите на чичо си Едуард, абдикиралия брат на баща й, че кралят е като приказно същество, като минотавър – само наполовина е човек. Винаги, винаги слага дълга си като кралица на първо място. С възрастта това все повече й проличава. Дори хора, които не поддържат монархията, твърдят, че при срещата им с тази висока едва 160 см жена, краката им омеквали. Причината – величието, което Елизабет Втора излъчва.

6.    През 1956 г. съпругът й Филип е готов да поиска развод. За да промени решението му, Елизабет го прави от херцог принц и иска от него още 2 деца. И действително – раждат се принцеса Ан и принц Едуард.

7.    За сватбената си рокля плаща с купони. Втората световна война наскоро е приключила, Британия е в икономически колапс. За сватбата правителството й отпуска 200 купона, с които тя купува плат за роклята си. Сър Норман Хартнел, любимият й дизайнер, наема около 30 шивачки и бродировачки, които за около два месеца ушиват и извезват ръчно булчинската рокля, използвайки златни и сребърни нишки, бисери, кристали и пайети. Самият той избродирва върху полата четирилистна детелина за късмет – точно на мястото, където пада дланта на булката.

В галерията ни сме събрали снимки от живота на кралица Елизабет II.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР