Спокойна кожа за хубав живот

Д-р Айлин Шеф и съвременните дерматологични проблеми

Люба Вангелова 24 November 2021

По последни данни 1.9 милиарда души по света страдат от кожни заболявания, като 87% от тях споделят, че това влияе неблагоприятно върху социалния им живот. Към настоящия момент 165 милиона деца по целия свят страдат от атопичен дерматит. Ето защо част от ангажимента на козметичния бранд La Roche-Posay е да работи активно за разпространяването на знания за научните достижения в грижата за кожата, да образова и да подкрепя хората с кожни неразположения. А всички, които работят в тази посока, La Roche-Posay определя като активисти за здравето на кожата. На 18 ноември на живо от Париж козметичният бранд проведе глобалното онлайн събитие DermLive, на което списание EVA бе гост.

В глобалното събитие DermLive участваха лекари от няколко държави на различни континенти (психолози, дерматолози, онколози), включително и пациенти, които споделиха свои лични истории. Стана ясно, че хората с хронични кожни неразположения са в рисковата група за развитие на психологични проблеми. Това подкрепя доказателството, че дерматологията променя живота на хората. С такава цел La Roche-Posay създава международна общност от активисти, която да помага на всички засегнати. Може да откриете информация за дейността й в социалните мрежи под хаштага #skinhealthactivists. Знанието е сила, която предотвратява проблеми и променя животи.

Важните теми за кожата

По време на събитието DermLive бяха разгледани няколко ключови теми в посока иновации и информиране относно кожните проблеми.

#1
Новината беше революцията в SPF - след 85 години проучвания във фотопротекцията, лабораториите на L’Oreal откриват ново поколение UV филтър Mexoryl 400, с който ще бъде обогатена гамата Anthelios на La Roche-Posay. Филтърът поглъща голям диапазон от ултравиолетовите лъчи тип А. Именно UVA лъчите проникват по-дълбоко в кожата, като причиняват стареене, алергии и провокират развитието на онкологични заболявания. Тези лъчи съставляват 30% от целия слънчев спектър и засягат всички типове кожа, като проникват и през стъклото. Новият продукт, който очакваме през 2022 година, Anthelios UVMune 400 защитава кожата от най-вредните лъчи, които увреждат клетките й. Защитата е на биологично и на генетично ниво, като предпазва кожата освен от изгаряне, също и от възпаления, нарушения, хиперпигментации.

#2
Втората важна тема, представена на DermLive, разгледа кожните несъвършенства като белезите и влиянието им върху начина на живот. Специалистите споделиха, че 200 милиона души (в различни етапи от живота си) всяка година получават белези - в детството или в зряла възраст, от ухапване, нараняване, акне, алергии, следоперативни, под въздействието на UV лъчите. Като всяко кожно неразположение те също причиняват тревожност и психично напрежение. La Roche-Posay работи в тясно сътрудничество в дерматолози от цял свят, които в такива случаи препоръчват употребата на Cicaplast - продукт, който помага за третирането на белези във всеки техен етап. Според дерматолозите зарастването на белезите зависи както от генетиката, така и от действията на самия човек. Затова е важно всеки в дома си да разполага с Cicaplast, като този продукт дава възможност на самата кожа да работи за възстановяването на целостта си. Подходящ е за всички възрасти и типове кожа, и за различни случаи в ежедневието.

#3
Третата важна тема, разгледана по време на DermLive, бе подобряване на състоянието на кожата при пациенти с онкологични заболявания. Факт е, че 80% от онкоболните страдат от дерматологични последствия от лечението - например извънредна сухота, обострена чувствителност, алергии и др. Лансирането на програмата “Fight With Care” цели именно подкрепа на пациенти, за които проблемите с кожата не трябва да бъдат пречка за провеждането на основната грижа за противораковото им лечение. La Roche-Posay заедно с дерматолози и онколози са разработили протокол с конкретни стъпки за действие в различни ситуации, които включват конкретни продукти на козметичната марка, ефективни решения за подобряване на живота на пациентите и разпространяване на информация.

Д-р Айлин Шеф, дерматолог и съвременните кожни проблеми

Стана ясно, че физическият дискомфорт (включително провокиран и от кожните проблеми) влияе върху социалния и психологически живот на човек. Ето как общността #skinhealthactivists може да промени начина на живот на милиони хора по света - чрез просветителска дейност, образователни действия, конкретни препоръки за грижа и продукти, психологическа подкрепа.

У нас все по-разпространен проблем е акнето не само сред подрастващите, но и в зряла възраст. 40% от жените в зряла възраст имат акне. 46% от хората с акне са склонни да развият депресия. Все по-чести са и атопичните състояния на кожата. 60% от хората с атопичен дерматит страдат от загуба на съня си и се чувстват стигматизирани от обществото. Психологически са и голяма част от причините за зачестилите кожни алергии. Проведените изследвания показват, че до 2050 г. 50% от населението по света ще развие алергия.

Потърсихме специалист дерматолог, който дълбоко вярва в достиженията на науката и в реалната възможност, която дават те за ефективното повлияване на изброените проблеми.  Д-р Айлин Шеф е дерматолог, за който пациентите й казват, че е не само лекар по образование, но и по призвание. Тя отговори на въпроси на ЕВА, засягащи темите за съвременните дерматологични проблеми като акне, атопичен дерматит, алергии и за това как дерматологията може да промени начина на живот на хората с подобни проблеми.



Кои са най-честите съвременни дерматологични проблеми?

Кожните проблеми се увеличават. Пациентите с атопичен дерматит са се увеличили три пъти само за последните 10 години, като все повече нараства техният брой в индустриализираните страни - в някои държави над 30% от населението има някакъв вид атопия. Акнето отдавна не е проблем само при тийнейджърите, а все повече от него страдат жени между 25 и 40 години. Към групата на често срещаните кожни проблеми в днешно време могат да се добавят розацея, псориазис и екзема, както и алергичните реакции, появили се вследствие на употреба на неподходяща козметика (за грижа и за грим).

Какви са най-честите причини за акнето в зряла възраст и защо са засегнати повече жените?

В повечето случаи акнето се проявява в пубертета и отшумява в зряла възраст. Понякога обаче, и то по-често при жените, първите симптоми се появяват след 25-годишна възраст. В този период младите дами могат да се заблудят, че това е моментно раздразнение и да опитат да го самолекуват. Това може да доведе до сериозни и необратими последици. Най-често при дамите акнето е външна реакция на нарушаване на нивата на хормоните. Според дерматологично проучване над 60 % от всички жени, засегнати от акне, изпитват предменструално влошаване на симптомите. В такива случаи е добре да се проведат консултации както с дерматолог, така и с АГ специалист, и да бъде изготвен съвместен план за лечение. Често се налага прием на хормони, за да бъде подобрен хормоналният баланс. Днес хормоните са прецизно дозирани и не причиняват странични ефекти като окосмяване или напълняване.

Какво трябва и не трябва да се прави при акне?

Лечението на акне е строго индивидуален процес и трябва да бъде съобразен с много различни фактори. Той е продължителен, комплексен и може да отнеме месеци, дори години. Ако трябва да обобщим:
- пъпките НЕ се чоплят/стискат;
- НЕ се прилагат “изпитани” бабини домашни рецепти;
- НЕ се самоназначават продукти за третиране на акнеична кожа;
- ВИНАГИ се обръщаме към специалист дерматолог, който да назначи подходящото лечение.

Атопичният дерматит сериозно влошава качеството на живот на пациентите и техните семейства. Защо е толкова разпространено това възпалително състояние на кожата?

Това не е заболяване само на детето, а на цялото семейство. Децата непрекъснато се чешат, разкървавяват кожата си. Плачат по цяла нощ, изпитват огромно привързване към родителя, който будува заедно с тях. Завърта се порочният кръг - недоспиване, стрес, неудовлетвореност, липса на възможност за нормално ежедневие. Получава се огромна фрустрация в рамките на семейството, което е сериозно предизвикателство и в здравен, и в социален смисъл. Разходите за лечение са големи - за емолиенти, хидратанти, лекарства, специфични щадящи измивни продукти и др. Тези семейства трябва да бъдат подпомагани. А към момента нито здравната каса, нито социалните институции вземат отношение по проблемите им. Няма реимбурсирани лекарства, профилактиката не е застъпена.

Какви са възможните решения за лечение?

Атопичният дерматит причинява изсушаване на кожата. През лятото козметиката е предимно хидратираща, докато през есента трябва да бъде под формата на по-мазни и плътни кремове и лосиони. Особено внимание трябва да се обърне на продуктите за хигиена. Повечето сапуни, душ гелове и други причиняват изсушаване на кожата. С напредване на възрастта тя става по-суха. Увеличава се усещането за напрежение и дразнене при допир от различни плътни материи. Тези сигнали са алармиращи и показват, че кожата има нужда от подхранване с подходяща козметика. Ако пациентът се намира в период на активно заболяване, трябва да нанася лечебната козметика 2-3 пъти дневно. Ако вече е навлязъл в период на ремисия, козметиката трябва да се нанася един път дневно. Най-добре е след вземане на душ. Тогава овлажняването на кожата е най-ефикасно.

По време на събитието на La Roche-Posay DermLive стана ясно, че до 2050 г. 50% от населението на света ще страда от алергия. Какви са данните у нас?

В нашата страна от атопичен дерматит са засегнати около 600 000 души и тенденцията е да се увеличават с всяка година Счита се, че това е болест на цивилизацията, която засяга не само кожата, а множество органи и системи в тялото ни. Дали в бъдеще ще се увеличава броят на засегнатите от заболяването зависи от индустриализацията на страната ни. Колкото е по-замърсен въздухът, колкото повече е застъпена битовата химия, толкова повече честотата на атопичния дерматит ще нараства. Връзката е пряка, никой не е застрахован.

Съвременните дерматологични проблеми се отразяват на психичното здраве и на качеството на живот. Кой е правилният подход от страна на пациента, на специалиста, на обществото?

Макар повечето от нас да знаят, че в живота има по-важни неща от външния вид, пациентите с кожни проблеми като акне и атопичен дерматит често се чувстват неравностойни в едно общество, което придава все по-голямо значение на визията, по-предразположени са към депресия, тревожност и социална фобия. Моят съвет към всички пациенти, страдащи от кожни проблеми, е да НЕ се самолекуват чрез допитване до приятел или социалните мрежи, а да се консултират с техния лекар и да започнат лечение възможно най-скоро. Това ще попречи на заболяването да окаже влияние върху живота им и ще спомогне за предотвратяването на състояния на депресия.

Кои са най-често срещаните митове, свързани с кожата и с грижата за нея?

Съдейки от практика си, най-разпространените митове са:
- През зимата няма нужда да се използват SPF продукти
- Ако дневната рутина е от много стъпки, то тя е правилна.
- Кожните проблеми като атопия, розацея, акне се “оправят” през летния сезон.

Може ли козметиката да допринесе към дерматологията и да промени качеството ни на живот?

Да, разбира се. Ето например при децата с атопичен дерматит най-тежък е нощният сърбеж. Оплакванията могат да се облекчат значително с редовната употреба на подходяща козметика за атопичен дерматит. Важно е родителите да не спират употребата и след отшумяване на симптомите, защото само по този начин може да има дълги периоди на ремисия и спокоен начин на живот. Винаги съветвам преди да се включват продукти в ежедневната грижа, да се направи консултация със специалист. В моята практика използвам и различни уреди за диагностика на кожата. Дори еднакъв продукт на различни марки да има едно и също предназначение, то често процентният му състав е различен и това автоматично го прави не универсално подходящ. Ако обрив или неразположение се задържи повече от 2 дни, трябва да се потърси мнение от дерматолог, а не да се налага самолечение. Нека бъдем отговорни към здравето си!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР