Здравето - лукс по време на пандемия

Центриране на емоциите, пробуждане на емпатия и доброта и овладяване на темпото – основните препоръки за качествено по-добър живот

Краси Генова 05 November 2021

Световната уелнес организация, чието седалище се намира в Бостън, САЩ, пренареди приоритетите си спрямо новата глобална ситуация и наблегна на изключителното значение на хармонията между тяло и дух. Докладът на организацията, изготвен с помощта на водещи медицински специалисти, очерта уелнес тенденциите за година напред.

БЪДЕЩЕТО НА ИМУНИТЕТА
Не подсилвайте, а балансирайте!

Не е изненада, че в доклада акцентът е стабилната имунна система. За разлика обаче от редица медицински издания, здравни емисии, репортажи и интервюта с водещи специалисти, Световната уелнес организация препоръчва по-различен подход за подобряването й. Предвид ковид ситуацията разбирането ни за имунно здраве се променя драстично. Според изнесените данни ясно очертана тенденция е да се полагат усилия за балансирането на имунната система, а не за подсилването й. Препоръките са да се правят метаболитни изследвания и консултации с нутриционист при установени изменения в имунната система, т.е. да се прилага силно индивидуален подход в тази посока. Уелнес индустрията прогнозира, че екзотичните дестинации ще действат много по-стимулиращо на хората особено в настоящия момент, в сравнение с който и да е мощен имуностимулант.

ДУХОВНИТЕ ПРАКТИКИ – АРХИТЕКТУРА НА УМА

Появява се ново определение и за духовните практики – „уелнес архитектура“. Тя обаче е в пряка зависимост от някои интересни технологически хрумвания като например циркадното осветление и пречиствателите за въздух. Циркадните ритми са отговорни за контролираното освобождаване на мелатонин, който от своя страна помага за заспиването и контролира процесите на съня. Същевременно се изпращат и други сигнали до мозъка, които намаляват тонуса на мускулатурата и подсигуряват спокойствието по време на сън. Накратко, циркадните ритми „дирижират“ каскада от промени в човешкия организъм в зависимост от това дали е ден или нощ. Нарушаването на циркадните ритми в тялото ни (редуването на сън и будуване) води до умора, нервност, тревожност, нарушена концентрация, ниска трудоспособност и виене на свят.

Предстои ни да станем свидетели на нещо много интересно, определяно като преобръщане на пирамидата на потребностите на Маслоу. Според нея мотото на досегашната ера „гледам само себе си“ ще бъде актуализирано и ще включва изграждане на заобикаляща ни среда, която резонира с духовните ни потребности, т.е. аз и другите!

СИЛАТА НА ДИШАНЕТО

Все повече изследвания в университети – като „Харвард“, „Станфорд“ и „Джон Хопкинс“, доказват връзката между качеството на дишането и здравето. Специалистите от Световната уелнес организация коментират това, за което факти съществуват от векове – начинът, по който дишаме, оказва огромно влияние върху физическото и менталното здраве. Хроничният и посттравматичен стрес, преумората, депресията и емоционалните травми са територии с възможности за намеса от страна на уелнес индустрията. Все повече се акцентира върху необходимостта да се провокира общественото мнение в посока на осъзнаване на силата на дишането, на организирането на фестивали и семинари с образователна и практична цел.

ВРЕДАТА ОТ ПАРИТЕ

Емпатия, осъзнаване, пробуждане, филантропия са златните думи на новата реалност, които е време да влязат не само в обращение, но и в оптимален ритъм на практикуване – това съветват специалистите. Говори се за финансов стрес, свързан с чести сърдечни смущения, които в някои случаи преминават в микроинфаркти. Причината е една – притеснения, свързани с бизнес начинания и страхове от провали във финансови проекти. Депресия, високо кръвно и проблеми с дишането са „ефектите“ от амбициозните бизнес планове. Световната уелнес организация съветва да поставим парите на мястото им – под микроскопа. С други думи, вероятно може да живеете и без поредната дизайнерска чанта или маратонки – инвестирайте в добро здраве, приятна компания и практики за духа, защото те истински подобряват качеството на живот.

ВЪЗРАЖДАНЕ НА ГРИЖАТА ЗА САМИЯ СЕБЕ СИ
Една от основните препоръки е устойчива и постоянна връзка между здравната система и уелнес центровете. Според специалистите уелнес индустрията отдавна индикира за сериозните пробойни в емоционалното и менталното здраве на човека, като търси решения за сложните казуси, допитвайки се до науката. Резултатът е препоръчителният холистичен подход в намирането на изход от една или друга труднорешима ситуация. Съвременната медицина често отхвърля холистичния подход и работи „на парче“, което в актуалната ситуация вероятно ще претърпи промяна, защото не е ефективно, алармират от Световната уелнес организация. Според доклада за предстоящата година се очертава болничните заведения в глобален аспект да започнат да черпят пример от петзвездните хотели, йога студиата и алтернативните духовни практики, за да оптимизират здравето на своите пациенти. Алтернативната и съвременната медицина трябва да работят в екип, като ин и ян, за овладяването на предизвикателствата.

ШОУБИЗНЕСЪТ ПРОГОВОРИ НА УЕЛНЕС ЕЗИК
Холивуд и музикалната индустрия направиха първите си стъпки в овладяването на уелнес риториката, като създават мобилни приложения, шоу програми и такива, свързани с медитация, безплатни фитнес курсове и йога практики. Някои от звукозаписните компании подеха щафетата и създадоха музикално съдържание, чиято цел е да подобри баланса дух–тяло. Ако в този момент отворите Spotify, ще се изумите колко резултати ще излязат при подобно търсене.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР