едно време

19 July 2007

текст михаела петрова
фотография светослав караджов

 

Прочутата от турско време богаташка къща в Карлово - Камиловата, въпреки солидния си градеж, с времето се превръща в руина. За да я възстановят в оригиналния й вид, като я превърнат в уникален ресторант със старовремски дух, собствениците я бутат и викат карловски, котелски и родопски дюлгери. Къщата е изградена отново по скици, снимки и по чудо запазени детайли. Таванът (качван и свалян шест-седем пъти, докато "грабне окото"), фините дървени орнаменти от орех, чешмата, железните столове и детайли в двора са изработени от майстори от пловдивската задруга. В малката зала на ресторанта има две уникални карти - с лозаро-винарските области в България и във Франция от 1885 г. Интериорът е издържан до последния детайл в стила на богаташките къщи от 19 век.

Каквото и да си поръчате от менюто, няма да сбъркате. Разнообразието от европейска кухня е голямо - норвежка сьомга, гъши дроб, говежди бонфилета, за децата има дори Karlovo Fried Chiken и 1.85 Mb глобална мрежа от спагети в доматено пространство, ъпгрейдвана с кашкавал. но защо да поръчвате тези неща, когато има гювеч, кавардисано гювече, книжен кебап, чаламичка (пържено пиле с оцет и чесън по родопска рецепта), свински пръжки, топки от кайма с мастика... Тук използват различни видове зехтин - купуват го от магазина и го смесват с билки: за всяко ястие и салата ви поднасят най-подходящото овкусяване. Забравете за диетите на 21 век - там сте в атмосферата отпреди два века и спокойно можете да си отопите соса с хлебчетата, замесени със зехтин, розмарин, чесън и зелени маслини. Винената селекция е перфектна - ще намерите пълната гама на бутиковата изба Villa Vinifera, която зарежда елитните ресторанти в България. За ракийките питайте - тук правилото е "да се направи пълно густо" на клиента, така че никой няма да рискува да ви излъже с нещо, от което утре ще боли глава.

Адрес: Карлово, ул. Раковска 9, тел.: 0335/ 9 50 19; 088/817 066

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР